15 gradova koje treba posjetiti bar jednom u životu

Turistički magazin Konde Nast Traveler i ove godine objavio je listu najboljih gradova sveta, sastavljenu prema ocenama više od 128.000 čitalaca. Pogledajte koje su se prestonice našle na samom vrhu liste...

Putovanja 04.11.2015 | 11:30
15 gradova koje treba posjetiti bar jednom u životu

15. Tokio, Japan

U prestonici Japana prepliću se tradicionalni i savremeni elementi. Označena je kao jedna od najboljih modnih prestonica sveta, a dom je Meiđi svetilišta, kao i Carske palate.

14. Barselona, Španija

Jedinstvena arhitektura i izvrsna kuhinja donele su prestonici Katalonije 14. poziciju na listi. Nijedan turista ne propušta da poseti Gaudijeva dela poput Sagrada familije i parka Guelj, a nakon dobre šetnje prijaće vam paelja i tapas. Za noćni provod najbolja je sangrija.

13. Venecija, Italija

Pojedini stanovnici Venecije voze automobile, drugi upravljaju čamcima i gondolama. Ovaj grad, doduše, ponekad nastrada od poplava, ali restoran na vodi i dobar šoping privlače brojne turiste širom sveta.

12. Salcburg, Austrija

Zbog čuvenog kompozitora Mocarta koji je rođen ovde, Salcburg često se nađe na turističkoj mapi. Ovaj grad takođe je dom najveće pivare u Austriji - Bräustübl zu Mülln, a može se pohvalti i brojnim muzejima, palatama i restoranima.

11. Jerusalim, Izrael

Kao jedan od najsvetijih gradova u istoriji čovečanstva, Jerusalim privlači hrišćane, jevreje i muslimane širom sveta.

10. London, Engleska

London je svakako mnogo više od pabova, crvenih govornica i dabl deker autobusa – njegovi muzeji i parkovi ubrajaju se među najbolje na svetu.

9. Kjoto, Japan

U Kjotu se nalazi 1.600 budističkih hramova, 400 šinto svetilišta i oko 100 restorana koji poseduju bar jednu Mišelinovu zvezdicu. U pitanju je jedan od najočuvanijih gradova Japana, na čijim ulicama možete videti ljupke gejše.

8. Briž, Belgija

Poznat po ulicama od kaldrme, kanalima, i očuvanom Starom gradu, Briž predstavlja srednjovekovnu bajku koja se nekako obrela u realnom svetu . Njegova luka predstavlja ključnu tačku evropske trgovinske razmene.

7. Prag, Češka

Od Astronomskog sata i Starogradskog trga do barova uvučenih u podrume, Prag je savršen grad za istraživanje. Najbolje fotografije grada načinićete na brdu Petrin.

6. Rim, Italija

U Rimu se nalazi najveća katedrala na svetu, Bazilika Svetog Petra. Osim što bi obavezno trebalo da posetite Koloseum, fontanu di Trevi i Sikstinsku kapelu, ne propustite priliku ni da uživate u ukusnim, sveže pripremljenim obrocima i kvalitetnom domaćem vinu.

5. Pariz, Francuska

Kao jedna od najvećih prestonica mode, umetnosti i gastronomije, Pariz se sasvim zasluženo našao na petom mestu. Turiste privlače i brojni kafei, luksuzni butici i neke od najpoznatijih znamenitosti na svetu.

4. Sidnej, Australija

Prestonica Novog Južnog Velsa najpoznatija je po čuvenoj zgradi Opere. Kao priobalni grad, Sidnej se može pohvaliti prelepim pešćanim plažama, na kojima građani i turisti rado surfuju.

3. Beč, Austrija

Najistaknutiji građani muzičke prestonice Evrope bili su Mocart, Betoven i Sigmund Frojd. Popijte espreso u jednom od najpoznatijih kafea ili uživajte u jednoj od najpoznatijih poslastica na svetu – saher torti.

2. Budimpešta, Mađarska

Prestonica Mađarske poznata je po brojnim banjama, a kulturu korišćenja termalnih kupki neguje još od 16. i 17. veka. Sečenjijev lančani most koji spaja Budim i Peštu (istočni i zapadni deo Budimpešte) pruža jedan od najlepših pogleda na svetu.

1. Firenca, Italija

Firencu od svih gradova najviše izdvaja njena umetnička scena. Lokalnom stanovništvu i brojnim turistima naročito zadovoljstvo predstavlja poseta raznim galerijama, muzejima i crkvama.

Komentari / 0

Ostavite komentar