Балкан: Постоји опасност од рата

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је на опасност од избијања оружаних сукоба на Балкану у случају да Немачка затвори границу са Аустријом.

Регион 03.11.2015 | 16:00
Балкан: Постоји опасност од рата

Тензија већ има у земљама западног Балкана и "не желим да тамо дође до војних сукоба", изјавила је Меркелова синоћ на окупљању своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Дармштату на западу земље, а пренели су немачки медији.

Многи стручњаци упозорили су да ће, у случају да Немачка као главна дестинација избеглица које у највећем броју случајева беже од рата у Сирији, затвори границу са Аустријом, исто учинити и земље Балкана преко којих прелази највећи број миграната и избеглица.

ЕУ је крајем октобра објавила да ће у Грчкој и на Балкану бити успостављено 100.000 прихватних места како би се зауздала највећа мигрантска криза до сада, а током претходних месеци због решавања мигрантске кризе већ је било напетости између Словеније, Хрватске, Србије и Мађарске.

Меркелова је рекла да не жели да буде негативна, али је упозорила да би се ситуација брзо могла погоршати.

Питање избеглица такође уноси поделу и у Немачкој, у владајућој коалицији конзервативаца и социјал-емократа који на састанку у недељу нису успели да постигну договор, пошто су конзервативци из баварске ЦСУ затражили да Немачка 2015. прихвати мање од очекиваних 800.000 и милион избеглица.

За четвртак је најављена нова рунда преговора, а једна од главних тема је успостављање такозваних транзитних зона на немачко-аустријској граници како би се убрзало разматрање захтева и протеривање. Конзервативци се за то залажу, али социјалдемократски СПД одбацује ту замисао.

Извор: Бета

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

МА НЕ

03.11.2015 15:41

ГОСПОДЈО МЕРКЕЛ КОД НАС РАТ ИЗБИЈЕ ЈЕДИНО ЗБОГ ЗАШТИТЕ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА, ОДНОСНО ПЉАЧКЕ. ОТКУД САД ТЕ ИЗБЈЕГЛИЦЕ, МА НЕЋЕ ТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

03.11.2015 16:38

Муко моја предји на другога, ако господја Меркел мисли да це бити рата грдно се вара, ја не знам ко је толико лид да носи пуску..опет..ја знам да је ја носити нецу

Name

зузу

03.11.2015 16:33

Иста си хитлер само ти фале бркови а логоре спремне имас

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

03.11.2015 19:00

Кћерка , од замрзнутог Хитлеровог " репро материјала " !

Name

сноуден

03.11.2015 16:59

То вам је и био циљ али се пореметило погресно сте процјенили Русију и Путина сад он коло води а ви се курците колико хоцете за две године клецицете пред Русијом и Србијом као сто сада понизавате и Русију и Србију и цео хрисцански и православни народ отимајуци им територије светиње бомбардујуци на спавању цивиле зене децу раднике, у једној суверној дрзави, ради сеператистицких циљева и захтјева терориста.....е нека вам је на цаст јер образа немате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран.

03.11.2015 18:27

Браво Сноуден.

Name

Н.Н.

04.11.2015 05:33

ВЈЕРУЈЕМ ДА ЈЕ РАТ НА ПОМОЛУ.КО ПИТА НАРОД ХОЦЕ ЛИ ИЛИ НЕЦЕ РАТОВАТИ.КО ЈЕ ПИТАО92 ,НИКО,МНОГИ ОД НАС СУ ВЈЕРОВАЛИ ДА НЕЦЕ А ДЕСИО СЕ РАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

04.11.2015 14:41

Сада она ко фол СПАСИЛАЦ БАЛКАНА. Све ради како би Србију натјерала да се одрекне дијела своје територије и своје душе као услов за улазак у пропалу ЕУ.Под хитно Србија треба да промијени спољњу политику и да се једном више дефинитивно окрене Русији а ЕУ је пропала.

ОДГОВОРИТЕ