Balkan: Postoji opasnost od rata

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost od izbijanja oružanih sukoba na Balkanu u slučaju da Nemačka zatvori granicu sa Austrijom.

Region 03.11.2015 | 16:00
Balkan: Postoji opasnost od rata

Tenzija već ima u zemljama zapadnog Balkana i "ne želim da tamo dođe do vojnih sukoba", izjavila je Merkelova sinoć na okupljanju svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Darmštatu na zapadu zemlje, a preneli su nemački mediji.

Mnogi stručnjaci upozorili su da će, u slučaju da Nemačka kao glavna destinacija izbeglica koje u najvećem broju slučajeva beže od rata u Siriji, zatvori granicu sa Austrijom, isto učiniti i zemlje Balkana preko kojih prelazi najveći broj migranata i izbeglica.

EU je krajem oktobra objavila da će u Grčkoj i na Balkanu biti uspostavljeno 100.000 prihvatnih mesta kako bi se zauzdala najveća migrantska kriza do sada, a tokom prethodnih meseci zbog rešavanja migrantske krize već je bilo napetosti između Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Merkelova je rekla da ne želi da bude negativna, ali je upozorila da bi se situacija brzo mogla pogoršati.

Pitanje izbeglica takođe unosi podelu i u Nemačkoj, u vladajućoj koaliciji konzervativaca i socijal-emokrata koji na sastanku u nedelju nisu uspeli da postignu dogovor, pošto su konzervativci iz bavarske CSU zatražili da Nemačka 2015. prihvati manje od očekivanih 800.000 i milion izbeglica.

Za četvrtak je najavljena nova runda pregovora, a jedna od glavnih tema je uspostavljanje takozvanih tranzitnih zona na nemačko-austrijskoj granici kako bi se ubrzalo razmatranje zahteva i proterivanje. Konzervativci se za to zalažu, ali socijaldemokratski SPD odbacuje tu zamisao.

Izvor: Beta

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MA NE

03.11.2015 15:41

GOSPODJO MERKEL KOD NAS RAT IZBIJE JEDINO ZBOG ZAŠTITE NACIONALNIH INTERESA, ODNOSNO PLJAČKE. OTKUD SAD TE IZBJEGLICE, MA NEĆE TO.

ODGOVORITE
Name

Dejan

03.11.2015 16:38

Muko moja predji na drugoga, ako gospodja Merkel misli da ce biti rata grdno se vara, ja ne znam ko je toliko lid da nosi pusku..opet..ja znam da je ja nositi necu

Name

zuzu

03.11.2015 16:33

Ista si hitler samo ti fale brkovi a logore spremne imas

ODGOVORITE
Name

zito

03.11.2015 19:00

Kćerka , od zamrznutog Hitlerovog " repro materijala " !

Name

snouden

03.11.2015 16:59

To vam je i bio cilj ali se poremetilo pogresno ste procjenili Rusiju i Putina sad on kolo vodi a vi se kurcite koliko hocete za dve godine klecicete pred Rusijom i Srbijom kao sto sada ponizavate i Rusiju i Srbiju i ceo hriscanski i pravoslavni narod otimajuci im teritorije svetinje bombardujuci na spavanju civile zene decu radnike, u jednoj suvernoj drzavi, radi seperatistickih ciljeva i zahtjeva terorista.....e neka vam je na cast jer obraza nemate.

ODGOVORITE
Name

Veteran.

03.11.2015 18:27

Bravo Snouden.

Name

N.N.

04.11.2015 05:33

VJERUJEM DA JE RAT NA POMOLU.KO PITA NAROD HOCE LI ILI NECE RATOVATI.KO JE PITAO92 ,NIKO,MNOGI OD NAS SU VJEROVALI DA NECE A DESIO SE RAT.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

04.11.2015 14:41

Сада она ко фол СПАСИЛАЦ БАЛКАНА. Све ради како би Србију натјерала да се одрекне дијела своје територије и своје душе као услов за улазак у пропалу ЕУ.Под хитно Србија треба да промијени спољњу политику и да се једном више дефинитивно окрене Русији а ЕУ је пропала.

ODGOVORITE