РТ на српском-казна или благослов за Додика

Улазак руске тв мреже која ће покривати читав регион биће велики изазов и за власт у Републици Српској чији су специјалци својевремено демолирали представништво ове телевизије у Бањалуци.

Република Српска 03.11.2015 | 07:47
РТ на српском-казна или благослов за Додика

Најава да би Русија ускоро могла да започне борбу за превласт на медијској сцени Балкана, изазвала је велико интересовање овдашње јавности. Будући да ЕУ и САД настављају са досадашњом праксом политичког и медијског слуђивања ових простора, Русија је кроз свјетску тв мрежу Руссиа тодаy (РТ), због другачијег приступа свјетским темама, доспјела међу првих десет тв канала које прате медијски посленици, политичари и грађани.

Отварање руске телевизије, која ће програм емитовати у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, инвестиција је вриједна чак 11 милиона евра. Програм ће се заснивати на информативном и културно-образовном садржају.
Према оном што је до сада познато, замишљено је да та телевизија буде регионалног карактера, устројена по узору на на Раша тудеј, и да буде пандан мултиплатформи Н1, која је партнер америчког ЦНН на овим просторима.

Кустурица са Путином и Михалковом

Поједини медији су већ објавили да је најозбиљнији кандидат за генералног директора РТ српски редитељ Емир Кустурица, познат по свом русофилству, везама са утицајним људима у руском јавном, политичком и културном животу. Кустурица ту могућност до сада није ни демантовао, нити потврдио.

Домаћој јавности познато је и пријатељство Емира Кустурице са Милорадом Додиком, предсједником Републике Српске и СНСД, због чега многи сматрају да би тај медиј био значајна подршка Додиковој политици.

И до сада је личност Владимира Путина и мит о руској подршци код нас често коришћена у пропагандне сврхе. Зато би власт у Републици Српској без сумње би поздравила долазак моћне руске телевизије на ове просторе, спремна да заборави на свој однос према тој медијској кући на почетку своје владавине.

Додик никад није знао с медијима

Наиме, 2006. године у Бањалуци је антитерористичка јединица МУП-а Републике Српске насилно упала у дописништво РТ и однијела комплетну опрему, видео архив, рачунаре, дискове и документацију. Одузета је и документација Српско-Руског братства „Мост“. Изговор за варварски упад је био „вођење разговора дописништва РТ путем интернета“.

У то вријеме, политички врх Републике Српске на челу са Милорадом Додиком је био антируски, а налог за упад специјалне јединице у допсиништво РТ у Бањалуци је дао тадашњи министар унутрашњих послова Републике Српске, Станислав Чађо.

Подршку том нелегалном чину су дали Жељко Копања, власник таблоида „Фокус“ , Драгомир Бабић, својевремено руководилац проамеричке НВО. Директор дописништва РТ је тада одведен у притвор, али је пуштен послије реакције Комитета за Безбедност Државне Думе РФ, објавио је прошле године портал Восток на српском језику.

Специјална полиција Републике Српске демолирала просторије РТ у Бањалуци и привела директора дописништва

Министар Чађо је у то вријеме водио и нелегалну истрагу против више особа које су штампале и носиле портрете Владимира Путина у Бањалуци током протеста. Данашња политички врх Републике Српске жели отварање канала РТ на руском језику у Бањалуци, али РТ то још увијек не жели да учини јер опрема која је одузета током упада 2006. године се води као „изгорела у пожару у Бањалучком суду“. РТ има сазнања, да је опрема и документација прослијеђена западним менторима, код којих се и сада налази.

Сличан напад на просторије РТ догодио се у Палестини 2014. године, када су специјалне израелске снаге безбједности упале у просторије дописништва РТ у граду Рамала. Специјалци су разбили врата, поломили намјештај и извршили насилно одузимање рачунарске и комуникационе опреме, видео архива, документације, као и личних ствари запослених. Поред допсиништва РТ, на мети упада изрелских снага безбједности су биле и редакције других палестинских и арапских медија, које су се налазиле у истој згради.

РТ је сваким даном све гледанија

Руссиа тодаy (Россия сегодня), руска је верзија глобалних медија као што су ЦНН, ББЦ, Еуронwес и други, основана 2005. године, као руски одговор на планетарну медијску и пропагандну доминацију запада.

РТ је већ позната по веома гледаном ТВ програму на енглеском језику који се емитује из Вашингтона и Москве, а од прошле године у функцији је више сајтова и радио станица на локалним језицима у 29 земаља свијета.

РТ ТВ-мрежа почива на 22 сателита који уз помоћ 230 оператора чине могућним да 630 милиона редовних гледалаца у преко сто земаља свијета, прате глас и слику којима се управља из Москве. Међу њима и 85 милиона Американаца којима (изнеднадили су се чак и Руси!) одговара што наспрам гласа из Вашингтона сада могу да чују и Москву.

Послије Би-би-сијевог Ворлд њуз, РТ Америка је 2011, само пет година по покретању, био већ други по гледаности инострани канал у Америци. Сљедеће 2012, РТ Америка је у пет америчких урбаних зона била већ инострана станица бр. 1 – а 2013, први канал тв вијести у историји с милијарду гледалаца на Ју-тјуб мрежи.

Извор: Истинито

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

говори москва

03.11.2015 06:48

Опа,ста сад да вас видимо ко це да парира овој тв станици.Поцните да гасите своје тв станице...оп,оп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коначно

03.11.2015 07:06

И вријеме је било да се појави још једна телевизија гдје Миле може да држи говоре, досадило ми је више пребацивати канале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додиков циркус

03.11.2015 07:44

Предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је као приватно лице поднио тужбу против себе самога надлежним тужилаштвима, а за свједоке позвао Драгана Чавића, Младена Босића, Бранислава Бореновића, Вукоту Говедарицу и друге политичаре. Председник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик поднео је данас надлежном тужилаштву РС и БиХ пријаву против себе, објавили су локални медији. У пријавама се наводи да Милорад Додик, грађанин, тужи себе на основу изнесених оптужби против њега за наводно учињена кривична дела, за која су га оптужили представници опозиције у РС, пренела је агенција Фена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре додиков циркус

03.11.2015 08:52

Видис како вам га је завукао, не мозете а да не мислите о томе...цак коментарисете и на другим мјестима који немају везе са тузбом....хахах Миле Царе.

Name

Пишите ћирилицом

03.11.2015 07:52

Ако се буде шутјело, није чудо да Кустурица Емир алијас Немања као заштитник политике Анте Марковића чији је јавни толмак Миле Ронхил и деси. Треба мало више повести рачуна о овој прљавој игри ова два лика, јер ово се претвара у трагичну филмску серију чији сценариј пише Миле а врло стручно режира Немања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрква

03.11.2015 08:21

Све је до наопако насадјеног и блентавог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

03.11.2015 08:26

Среца па не користим српсохрватскомуслиманску телевизију и мирно зивим а руска ме интересује као и ванземаљци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

03.11.2015 08:38

Нисам знао да је наш НАТО послушник ово урадио 2006. Сада ми је много тога још јасније. Нпр. не долазак руских кредита. Као неко ко (поред БН-а) скоро искључиво гледа РТ (на енглеском), надам се да ће Руси остати паметни и да неће узети Кустурицу ни као чистачицу. Тај човјек се увијек лизао и продавао НАТО послушницима. Његово "русофилство" је само параван за увлачење у нови (већи) а.ус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гого

03.11.2015 09:08

РТРС је у служби владајуће гарнитуре, како сад тако и прије док то није била ова већина. Ви сте приватна телевизија те се тако и понашате. Понашате се приватно... РТ је телевизија која је поред ове муслиманске АЛ Јазyре и ЦЦН итд потребна како би гледаоци могли створити реалну слику о стању у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

03.11.2015 09:16

Ово је бас прави циркус од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

03.11.2015 09:43

Да није ово као у стилу да парира-(Ал Дзазира Балканс)...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо Лазић

03.11.2015 09:44

Подржавам улазак Руса у наш медијски простор, али ако ће они бити подршка Додику као и режимска тлевизија РТРС, нема онда ту среће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

03.11.2015 11:47

Сто режимска то це бит руска телевизија

Name

зито

03.11.2015 10:41

Одлично ! Данас су човјеку потребне вијести , из најмање три различита медијска извора , да би иоле дошао до истине !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.11.2015 17:20

Ма каква РТ од тога нема ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyxy

03.11.2015 18:38

ОВО ЈЕ ЛУД ЗБУЊЕН НОРМАЛАН. КОД НАС ЈЕ СВЕ МОГУЋЕ. МИ СМО ОНАЈ БОЉИ ДИО БиХ, А ТО ЗНАЧИ МАЊЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ, ВЕЋА ЗАДУЖЕНОСТ ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА ЗА ДУПЛО У ОДНОСУ НА БиХ.ТО ЈЕ НАМА НАШ МИЛЕ СТВОРИО. БАШ УЖИВАМО. ЈОШ САД КАД ПРОРАДИ ОВА ТВ КУЋА БИЋЕ НЕБЕСКИ РАЈ У РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан русофил, добро обавијештен

03.11.2015 20:02

Додик је тражио још прије годину дана отварање центра Раша Тудеј у Бањалуци. Одговорили су са РТ да им не пада на памет баш због догађаја из 2006. Са једне стране се Додик улагује Русима, а опрема РТ никада није враћена, директора је прогањао бивши министар Чађо. Зато је РТ прије неколико година обуставила емитовање у Републици Српској. Углавном Додик има "тарабу" на РТ да се појави, а камо ли да се отвори РТ у Бањалуци. Додик се није споменуо на РТ више од 5 година,а можда и више од тога. Колико знам, дописништво РТ је из Бањалуке измјештено у Београд 2008. Има ту још много прљавштине са стране РС према руским медијима о којима се не прича.

ОДГОВОРИТЕ