RT na srpskom-kazna ili blagoslov za Dodika

Ulazak ruske tv mreže koja će pokrivati čitav region biće veliki izazov i za vlast u Republici Srpskoj čiji su specijalci svojevremeno demolirali predstavništvo ove televizije u Banjaluci.

Republika Srpska 03.11.2015 | 07:47
RT na srpskom-kazna ili blagoslov za Dodika

Najava da bi Rusija uskoro mogla da započne borbu za prevlast na medijskoj sceni Balkana, izazvala je veliko interesovanje ovdašnje javnosti. Budući da EU i SAD nastavljaju sa dosadašnjom praksom političkog i medijskog sluđivanja ovih prostora, Rusija je kroz svjetsku tv mrežu Russia today (RT), zbog drugačijeg pristupa svjetskim temama, dospjela među prvih deset tv kanala koje prate medijski poslenici, političari i građani.

Otvaranje ruske televizije, koja će program emitovati u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, investicija je vrijedna čak 11 miliona evra. Program će se zasnivati na informativnom i kulturno-obrazovnom sadržaju.
Prema onom što je do sada poznato, zamišljeno je da ta televizija bude regionalnog karaktera, ustrojena po uzoru na na Raša tudej, i da bude pandan multiplatformi N1, koja je partner američkog CNN na ovim prostorima.

Kusturica sa Putinom i Mihalkovom

Pojedini mediji su već objavili da je najozbiljniji kandidat za generalnog direktora RT srpski reditelj Emir Kusturica, poznat po svom rusofilstvu, vezama sa uticajnim ljudima u ruskom javnom, političkom i kulturnom životu. Kusturica tu mogućnost do sada nije ni demantovao, niti potvrdio.

Domaćoj javnosti poznato je i prijateljstvo Emira Kusturice sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske i SNSD, zbog čega mnogi smatraju da bi taj medij bio značajna podrška Dodikovoj politici.

I do sada je ličnost Vladimira Putina i mit o ruskoj podršci kod nas često korišćena u propagandne svrhe. Zato bi vlast u Republici Srpskoj bez sumnje bi pozdravila dolazak moćne ruske televizije na ove prostore, spremna da zaboravi na svoj odnos prema toj medijskoj kući na početku svoje vladavine.

Dodik nikad nije znao s medijima

Naime, 2006. godine u Banjaluci je antiteroristička jedinica MUP-a Republike Srpske nasilno upala u dopisništvo RT i odnijela kompletnu opremu, video arhiv, računare, diskove i dokumentaciju. Oduzeta je i dokumentacija Srpsko-Ruskog bratstva „Most“. Izgovor za varvarski upad je bio „vođenje razgovora dopisništva RT putem interneta“.

U to vrijeme, politički vrh Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom je bio antiruski, a nalog za upad specijalne jedinice u dopsiništvo RT u Banjaluci je dao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Stanislav Čađo.

Podršku tom nelegalnom činu su dali Željko Kopanja, vlasnik tabloida „Fokus“ , Dragomir Babić, svojevremeno rukovodilac proameričke NVO. Direktor dopisništva RT je tada odveden u pritvor, ali je pušten poslije reakcije Komiteta za Bezbednost Državne Dume RF, objavio je prošle godine portal Vostok na srpskom jeziku.

Specijalna policija Republike Srpske demolirala prostorije RT u Banjaluci i privela direktora dopisništva

Ministar Čađo je u to vrijeme vodio i nelegalnu istragu protiv više osoba koje su štampale i nosile portrete Vladimira Putina u Banjaluci tokom protesta. Današnja politički vrh Republike Srpske želi otvaranje kanala RT na ruskom jeziku u Banjaluci, ali RT to još uvijek ne želi da učini jer oprema koja je oduzeta tokom upada 2006. godine se vodi kao „izgorela u požaru u Banjalučkom sudu“. RT ima saznanja, da je oprema i dokumentacija proslijeđena zapadnim mentorima, kod kojih se i sada nalazi.

Sličan napad na prostorije RT dogodio se u Palestini 2014. godine, kada su specijalne izraelske snage bezbjednosti upale u prostorije dopisništva RT u gradu Ramala. Specijalci su razbili vrata, polomili namještaj i izvršili nasilno oduzimanje računarske i komunikacione opreme, video arhiva, dokumentacije, kao i ličnih stvari zaposlenih. Pored dopsiništva RT, na meti upada izrelskih snaga bezbjednosti su bile i redakcije drugih palestinskih i arapskih medija, koje su se nalazile u istoj zgradi.

RT je svakim danom sve gledanija

Russia today (Россия сегодня), ruska je verzija globalnih medija kao što su CNN, BBC, Euronwes i drugi, osnovana 2005. godine, kao ruski odgovor na planetarnu medijsku i propagandnu dominaciju zapada.

RT je već poznata po veoma gledanom TV programu na engleskom jeziku koji se emituje iz Vašingtona i Moskve, a od prošle godine u funkciji je više sajtova i radio stanica na lokalnim jezicima u 29 zemalja svijeta.

RT TV-mreža počiva na 22 satelita koji uz pomoć 230 operatora čine mogućnim da 630 miliona redovnih gledalaca u preko sto zemalja svijeta, prate glas i sliku kojima se upravlja iz Moskve. Među njima i 85 miliona Amerikanaca kojima (iznednadili su se čak i Rusi!) odgovara što naspram glasa iz Vašingtona sada mogu da čuju i Moskvu.

Poslije Bi-bi-sijevog Vorld njuz, RT Amerika je 2011, samo pet godina po pokretanju, bio već drugi po gledanosti inostrani kanal u Americi. Sljedeće 2012, RT Amerika je u pet američkih urbanih zona bila već inostrana stanica br. 1 – a 2013, prvi kanal tv vijesti u istoriji s milijardu gledalaca na Ju-tjub mreži.

Izvor: Istinito

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

govori moskva

03.11.2015 06:48

Opa,sta sad da vas vidimo ko ce da parira ovoj tv stanici.Pocnite da gasite svoje tv stanice...op,op

ODGOVORITE
Name

Konačno

03.11.2015 07:06

I vrijeme je bilo da se pojavi još jedna televizija gdje Mile može da drži govore, dosadilo mi je više prebacivati kanale!

ODGOVORITE
Name

Dodikov cirkus

03.11.2015 07:44

Предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је као приватно лице поднио тужбу против себе самога надлежним тужилаштвима, а за свједоке позвао Драгана Чавића, Младена Босића, Бранислава Бореновића, Вукоту Говедарицу и друге политичаре. Председник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик поднео је данас надлежном тужилаштву РС и БиХ пријаву против себе, објавили су локални медији. У пријавама се наводи да Милорад Додик, грађанин, тужи себе на основу изнесених оптужби против њега за наводно учињена кривична дела, за која су га оптужили представници опозиције у РС, пренела је агенција Фена.

ODGOVORITE
Name

re dodikov cirkus

03.11.2015 08:52

Vidis kako vam ga je zavukao, ne mozete a da ne mislite o tome...cak komentarisete i na drugim mjestima koji nemaju veze sa tuzbom....hahah Mile Care.

Name

Пишите ћирилицом

03.11.2015 07:52

Ако се буде шутјело, није чудо да Кустурица Емир алијас Немања као заштитник политике Анте Марковића чији је јавни толмак Миле Ронхил и деси. Треба мало више повести рачуна о овој прљавој игри ова два лика, јер ово се претвара у трагичну филмску серију чији сценариј пише Миле а врло стручно режира Немања.

ODGOVORITE
Name

mrkva

03.11.2015 08:21

Sve je do naopako nasadjenog i blentavog naroda.

ODGOVORITE
Name

ja

03.11.2015 08:26

Sreca pa ne koristim srpsohrvatskomuslimansku televiziju i mirno zivim a ruska me interesuje kao i vanzemaljci.

ODGOVORITE
Name

Narod

03.11.2015 08:38

Nisam znao da je naš NATO poslušnik ovo uradio 2006. Sada mi je mnogo toga još jasnije. Npr. ne dolazak ruskih kredita. Kao neko ko (pored BN-a) skoro isključivo gleda RT (na engleskom), nadam se da će Rusi ostati pametni i da neće uzeti Kusturicu ni kao čistačicu. Taj čovjek se uvijek lizao i prodavao NATO poslušnicima. Njegovo "rusofilstvo" je samo paravan za uvlačenje u novi (veći) a.us.

ODGOVORITE
Name

Gogo

03.11.2015 09:08

RTRS je u službi vladajuće garniture, kako sad tako i prije dok to nije bila ova većina. Vi ste privatna televizija te se tako i ponašate. Ponašate se privatno... RT je televizija koja je pored ove muslimanske AL Jazyre i CCN itd potrebna kako bi gledaoci mogli stvoriti realnu sliku o stanju u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Milorad

03.11.2015 09:16

Ovo je bas pravi cirkus od naroda.

ODGOVORITE
Name

XXL

03.11.2015 09:43

Da nije ovo kao u stilu da parira-(Al Dzazira Balkans)...!

ODGOVORITE
Name

Mišo Lazić

03.11.2015 09:44

Podržavam ulazak Rusa u naš medijski prostor, ali ako će oni biti podrška Dodiku kao i režimska tlevizija RTRS, nema onda tu sreće.

ODGOVORITE
Name

Dule

03.11.2015 11:47

Sto režimska to ce bit ruska televizija

Name

zito

03.11.2015 10:41

Odlično ! Danas su čovjeku potrebne vijesti , iz najmanje tri različita medijska izvora , da bi iole došao do istine !

ODGOVORITE
Name

Bosanac

03.11.2015 17:20

Ma kakva RT od toga nema nista

ODGOVORITE
Name

xyxy

03.11.2015 18:38

OVO JE LUD ZBUNJEN NORMALAN. KOD NAS JE SVE MOGUĆE. MI SMO ONAJ BOLJI DIO BiH, A TO ZNAČI MANJE PLATE I PENZIJE, VEĆA ZADUŽENOST PO GLAVI STANOVNIKA ZA DUPLO U ODNOSU NA BiH.TO JE NAMA NAŠ MILE STVORIO. BAŠ UŽIVAMO. JOŠ SAD KAD PRORADI OVA TV KUĆA BIĆE NEBESKI RAJ U RS.

ODGOVORITE
Name

Mилан русофил, добро обавијештен

03.11.2015 20:02

Додик је тражио још прије годину дана отварање центра Раша Тудеј у Бањалуци. Одговорили су са РТ да им не пада на памет баш због догађаја из 2006. Са једне стране се Додик улагује Русима, а опрема РТ никада није враћена, директора је прогањао бивши министар Чађо. Зато је РТ прије неколико година обуставила емитовање у Републици Српској. Углавном Додик има "тарабу" на РТ да се појави, а камо ли да се отвори РТ у Бањалуци. Додик се није споменуо на РТ више од 5 година,а можда и више од тога. Колико знам, дописништво РТ је из Бањалуке измјештено у Београд 2008. Има ту још много прљавштине са стране РС према руским медијима о којима се не прича.

ODGOVORITE