Влада Србије данас стиже у Сарајево

У сриједу ће бити одржана заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Србије на којој ће бити више тачака дневног реда.

Босна и Херцеговина 03.11.2015 | 07:37
Влада Србије данас стиже у Сарајево

Више детаља открио је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић који ће предводити бх. тим на састанцима с владом из сусједства предвођеном Александром Вучићем.

"Доминираће билатералне теме, модалитети будуће економске сарадње и спољнотрговинска размјена. Сједница има посебан институционални значај, али и изузетно важну симболику. У институционалном смислу, ријеч је о сарадњи двију држава које су јасно опредијељење ка даљим европским интеграцијама и ту можемо бити једни другима подршка како бисмо реализовали све обавезе. У смислу симболике, ово је порука квалитетне сарадње између БиХ и Србије као двије пријатељске земље које своју сарадњу желе базирати на међусобном разумијевању и помирењу", рекао је Звиздић.

Представници двију држава потписаће четири споразума из различитих сфера као што су нестале особе, обнова моста Мехмед-паше Соколовића, сарадња у области заштите околине и одрживог развоја те област телекомуникација.

"Међу тачкама дневног реда на сједници ће се наћи изналажење модела за плаћање накнада општинама које су потопљене у вези с изградњом хидроелектрана, питање сукцесије, као и опште сарадње у областима као што је транспортна мрежа", казао је Звиздић.

Како је појаснио, у фокусу је будућа изградња жељезничке пруге Сарајево – Београд, изградња цесте БиХ – Шабац – Нови Сад и постављање кабла од 110кW између Братунца и Љубовије, као и неки други пројекти.

"Циљ је ујединити наше тржиште како бисмо привукли инвеститоре који би ово подручје посматрали као мјесто њихових будућих улагања. Желимо да се што квалитетније енергетски повежемо, прво са Србијом, а онда са остатком региона. Желимо ићи путевима позитивних сигнала ка комплетној Међународној заједници како не бисмо више били подручје из којег су долазили сигнали одређених проблема", закључио је Звиздић.

Делегација Владе Србије у Сарајево долази данас послијеподне, а њихова сједница с представницима Савјета министара БиХ ће бити одржана у сриједу.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Во333

03.11.2015 09:14

Јој кад та пруга прође, има да идем сваки викенд у Београд хехе.. Коначно нешто позитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сутра а ста је Ноћас?

03.11.2015 11:19

Сто ће министри и Премијери ноћас По Сарајеву на игранку и Сутра полу пијани на доруцак:-). Као Ивица Д. Просли пут у Сарајево. Хаха Ма Ми имамо најбоље политицаре

ОДГОВОРИТЕ