Све више зависника од коцке, дроге и алкохола

Коцка и интернет и многе друге нехемијске, бихејвиоралне зависности су у порасту и нама се последњих годину, две, јавља све више особа за таквим обликом зависности - рекла је директорка Специјалне болнице за болести зависности Мира Ковачевић.

Србија 02.11.2015 | 21:00
Све више зависника од коцке, дроге и алкохола

У Србији је осим од наркоманије, све више особа зависно од коцке и интернета, речено је вечарас на трибини “Борба против болести зависности”, одржаној на Медицинском факултету у Универзитета у Београду.

Директорка Специјалне болнице за болести зависности Мира Ковачевић указала је да је алкохол “убица” и психоактивна супстанца која је у Србији врло присутна, а чији су утицај и штетност по здравље појединца и друштва у целини потцењени.

Професор са Института за судску медицину Медицинског факултета у Београду Слободан Савић је, напоменувши да има пуно природних и синтетичких дрога, подсетио да их Светска здравствена организација дели у десет типова.

- Не волим поделу на лаке и тешке дроге, јер када кажемо ”лака дрога” сматрамо да је то нешто што је друштвено прихватљиво – рекао је он и додао да је, према подацима, око 85 одсто хероиномана почело наркомански век коришћењем марихуане.

Савић је указао да о све већој распрострањености наркоманије говоре подаци Института за судску медицину према којима је од 1981. до 1990. године било 62 наркомана са смртним исходом, а само у 2005. број таквих случајева је 91.

- Оно што је било за скоро десет година, ми сада имамо за годину дана – рекао је Савић, нагласивши да је актуелни проблем у Србији растући број наркомана.

Како је објаснио, карактеристично је да у смртним случајевима доминирају мушкарци, и да су то особе старости од 21 до 30 година.

- Такође, оно што је битно за популацију наркомана је драстично скраћење животног века. Каже се да је њихов животни век просечно 29 година – рекао је он и додао да се њихов животни век у последње време продужава, захваљујући здравственој бризи и помоћи која им се указује.

Професор Иван Димитријевић са Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије рекао је да је мало лекара примарне здравствене заштите, свега два до три одсто, заинтересовано за рад са алкохоличарима и наркоманима, иако су, како подсећа, ти облици зависности велики проблем .

- Сматра се да је више од 50 одсто свих хоспитализација у општим болницама повезано са употребом неких супстанци – нагласио је Димитријевић и најавио да ће следеће седмице започети акција едукације свих лекара, медицинских сестара и техничаре у 23 округа Србије, и обуку ће, како је додао, “проћи” око 80.000 запослених у здравству.

Извор: Тањуг / Телеграф

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

и

02.11.2015 20:03

И политика,лоповлук...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

03.11.2015 15:06

... а такође повећава се рапидно број људи у апстиненцијској кризи јер немају ни хљеба

ОДГОВОРИТЕ