Sve više zavisnika od kocke, droge i alkohola

Kocka i internet i mnoge druge nehemijske, bihejvioralne zavisnosti su u porastu i nama se poslednjih godinu, dve, javlja sve više osoba za takvim oblikom zavisnosti - rekla je direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Mira Kovačević.

Srbija 02.11.2015 | 21:00
Sve više zavisnika od kocke, droge i alkohola

U Srbiji je osim od narkomanije, sve više osoba zavisno od kocke i interneta, rečeno je večaras na tribini “Borba protiv bolesti zavisnosti”, održanoj na Medicinskom fakultetu u Univerziteta u Beogradu.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Mira Kovačević ukazala je da je alkohol “ubica” i psihoaktivna supstanca koja je u Srbiji vrlo prisutna, a čiji su uticaj i štetnost po zdravlje pojedinca i društva u celini potcenjeni.

Profesor sa Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu Slobodan Savić je, napomenuvši da ima puno prirodnih i sintetičkih droga, podsetio da ih Svetska zdravstvena organizacija deli u deset tipova.

- Ne volim podelu na lake i teške droge, jer kada kažemo ”laka droga” smatramo da je to nešto što je društveno prihvatljivo – rekao je on i dodao da je, prema podacima, oko 85 odsto heroinomana počelo narkomanski vek korišćenjem marihuane.

Savić je ukazao da o sve većoj rasprostranjenosti narkomanije govore podaci Instituta za sudsku medicinu prema kojima je od 1981. do 1990. godine bilo 62 narkomana sa smrtnim ishodom, a samo u 2005. broj takvih slučajeva je 91.

- Ono što je bilo za skoro deset godina, mi sada imamo za godinu dana – rekao je Savić, naglasivši da je aktuelni problem u Srbiji rastući broj narkomana.

Kako je objasnio, karakteristično je da u smrtnim slučajevima dominiraju muškarci, i da su to osobe starosti od 21 do 30 godina.

- Takođe, ono što je bitno za populaciju narkomana je drastično skraćenje životnog veka. Kaže se da je njihov životni vek prosečno 29 godina – rekao je on i dodao da se njihov životni vek u poslednje vreme produžava, zahvaljujući zdravstvenoj brizi i pomoći koja im se ukazuje.

Profesor Ivan Dimitrijević sa Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije rekao je da je malo lekara primarne zdravstvene zaštite, svega dva do tri odsto, zainteresovano za rad sa alkoholičarima i narkomanima, iako su, kako podseća, ti oblici zavisnosti veliki problem .

- Smatra se da je više od 50 odsto svih hospitalizacija u opštim bolnicama povezano sa upotrebom nekih supstanci – naglasio je Dimitrijević i najavio da će sledeće sedmice započeti akcija edukacije svih lekara, medicinskih sestara i tehničare u 23 okruga Srbije, i obuku će, kako je dodao, “proći” oko 80.000 zaposlenih u zdravstvu.

Izvor: Tanjug / Telegraf

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

i

02.11.2015 20:03

I politika,lopovluk...

ODGOVORITE
Name

Ранко75

03.11.2015 15:06

... а такође повећава се рапидно број људи у апстиненцијској кризи јер немају ни хљеба

ODGOVORITE