Анализа: Зашто се исплати отјерати Муриња и исплатити га?!

Жозе и Челси неће завршити на суду, биће договорено поравнање јер би Португалац у супротном испарио са фудбалске мапе. Абрамович је до сада сваки пут погодио са ватрогацима.

Фудбал 02.11.2015 | 23:40
Анализа: Зашто се исплати отјерати Муриња и исплатити га?!

Нови викенд и нови корак Жозеа Муриња ка провалији званој отказ. Португалац је забележио још један пораз, Челси је пао на колена још једном, а чак ни највећи оптимисти више не верују у господина Посебног. Што је најгоре, светслост на крају тунела се не види. Али отказ је и те како видљив. И могао би да дође већ у среду после меча са кијевским Динамом у Лиги шампиона.

Челси има најгори старт сезоне од 1978. године. И налази се на невероватно лошој 15. позицији на табели. Практично исти тим који је доминирао Премијер лигом претходне сезоне. Мурињо је поражен на девет од последњих 17 мечева, а претходне сезоне је имао само четири пораза у 54 утакмице.

Меч са Украјинцима у Лиги шампиона би верло вероватно могао да буде прекретница. Подсетимо, Мурињо је у првом мандату напустио Плавце после ремија са Розенборгом у Лиги шампиона. Екипа је такође била у кризи, али далеко мањој него овог пута. Поверење у Муриња има своје границе и резоне. Слепо веровање у Португалца би могло да значи катастрофу за Челси. И резиултатску и финансијску.

Ако којим случајем не победи Динамо, Челси ове сезоне вероватно неће проћи групу у Лиги шампиона. А ако забележи још неколико киксева у првенству неће га бити ни у групној фази наредне сезоне. Није баш реално за очекивати да се Плавци домогну четвртог места и пласмана у елитно такмичење. Без обзира што десет бодова није ненадокнадив заостатак и што је лига изједначена.

На папиру, Мурињова одштета у овом тренутку износи близу 50.000.000 евра. Тако јављају острвски медији. Али сведоци смо да се ретко који велики тренерски потказ плаћао пуном цифром. Можете ли замислити Муриња да са Челсијем тера мак на конац и да тражи цео уговор до последњег пенија? И да не ради наредне три године? Мурињо није Спалети или Рафа Бенитез. Португалац би буквално „прегорео“ да га нема на великој сцени у наредне три године и да мора попут неког „мапетовца“ коментарише из фотеље.

Зато је у случају отказа најреланија опција споразум на обострано задовољство. Таблоид Мирор пише о суми од 13.500.000 евра као обештећење Мурињу. У том случају би већ следећег лета могао да прихвати понуду Пари Сен Жермена и почне нову епизоду. Париз је једна од ретких могућих дестинација. У Немачку може само ако Гвардиола оде из Минхена што не изгледа као извесно. У Интеру га чекају раширених руку, он воли тај клуб, али (не)квалитет га чека у екипи би био огроман ризик да падне ниже него икад у каријери. Зато ПСЖ делује као једини нормалан избор.

За Челси би више него исплатива била опција да Посебном исплати десетак милиона и да не ризикује губитак од преко 50.000.000 евра што је минималац могу да зараде од Лиге шампиона у овој и наредној сезони.

На крају, Абрамович је са „ватрогасцима“ има много среће. Када је Хидинк гасио пожар после Сколаријевог фијаска, само је онај норвешки лопов Овребо био разлог због којег Челси није прошао Барселону и освојио Лигу шампиона. И следећи ватрогасац је био позитивна шок терапија. Аврам Грант је довео Челси до финала Лиге шампиона, али се Тери поклизао у одлучујућем моменту. На крају - трећа срећа. Роберто Ди Матео је успео оно што нису Хидинк и Грант и коначно донео Роману ушати пехар. Тада је Абрамович преломио да исплати велико обеђтећење Виљасу Боасу и пред меч са Наполијем поставио Ди Матеа што се испоставило као прекретница у сезони.

Сада је само питање коју опцију ризика ће Ред Ром прихваитити овај посао. Шта год да изабере је ризично. Ако Мурињо што пре не повуче ручну то може бити већи ризик него да му Рус исплати десетак милиона и четврти пут покуша са прелазним решењем. С тим што се овога пута озбиљна имена помињу у улози „ватрогасаца.“ Опет Хидинк и опет Анчелоти који не Стамфорд Бриџу није урадио све што је желео. Помиње се и Антонио Конте, а познато је да је Пеп Гвардиола недосањани сан Романа Абрамовича.

Мурињо је сигуран до среде. После меча са Динамом ће много тога бити јасније. Управо против Динама, Мурињо се провукао у јесен 2009. године када је Интер у групној фази славио у Кијеву са два касна гола тандема Снајдер - Милито. Тада је преживео и прошао групу, да би на крају дошао до самог краја и титуле са Неразурима. Хоће ли му Украјинци опет бити дефибрилатор или гиљотина, видећемо у среду увече.

Коментари / 0

Оставите коментар