Analiza: Zašto se isplati otjerati Murinja i isplatiti ga?!

Žoze i Čelsi neće završiti na sudu, biće dogovoreno poravnanje jer bi Portugalac u suprotnom ispario sa fudbalske mape. Abramovič je do sada svaki put pogodio sa vatrogacima.

Fudbal 02.11.2015 | 23:40
Analiza: Zašto se isplati otjerati Murinja i isplatiti ga?!

Novi vikend i novi korak Žozea Murinja ka provaliji zvanoj otkaz. Portugalac je zabeležio još jedan poraz, Čelsi je pao na kolena još jednom, a čak ni najveći optimisti više ne veruju u gospodina Posebnog. Što je najgore, svetslost na kraju tunela se ne vidi. Ali otkaz je i te kako vidljiv. I mogao bi da dođe već u sredu posle meča sa kijevskim Dinamom u Ligi šampiona.

Čelsi ima najgori start sezone od 1978. godine. I nalazi se na neverovatno lošoj 15. poziciji na tabeli. Praktično isti tim koji je dominirao Premijer ligom prethodne sezone. Murinjo je poražen na devet od poslednjih 17 mečeva, a prethodne sezone je imao samo četiri poraza u 54 utakmice.

Meč sa Ukrajincima u Ligi šampiona bi verlo verovatno mogao da bude prekretnica. Podsetimo, Murinjo je u prvom mandatu napustio Plavce posle remija sa Rozenborgom u Ligi šampiona. Ekipa je takođe bila u krizi, ali daleko manjoj nego ovog puta. Poverenje u Murinja ima svoje granice i rezone. Slepo verovanje u Portugalca bi moglo da znači katastrofu za Čelsi. I reziultatsku i finansijsku.

Ako kojim slučajem ne pobedi Dinamo, Čelsi ove sezone verovatno neće proći grupu u Ligi šampiona. A ako zabeleži još nekoliko kikseva u prvenstvu neće ga biti ni u grupnoj fazi naredne sezone. Nije baš realno za očekivati da se Plavci domognu četvrtog mesta i plasmana u elitno takmičenje. Bez obzira što deset bodova nije nenadoknadiv zaostatak i što je liga izjednačena.

Na papiru, Murinjova odšteta u ovom trenutku iznosi blizu 50.000.000 evra. Tako javljaju ostrvski mediji. Ali svedoci smo da se retko koji veliki trenerski potkaz plaćao punom cifrom. Možete li zamisliti Murinja da sa Čelsijem tera mak na konac i da traži ceo ugovor do poslednjeg penija? I da ne radi naredne tri godine? Murinjo nije Spaleti ili Rafa Benitez. Portugalac bi bukvalno „pregoreo“ da ga nema na velikoj sceni u naredne tri godine i da mora poput nekog „mapetovca“ komentariše iz fotelje.

Zato je u slučaju otkaza najrelanija opcija sporazum na obostrano zadovoljstvo. Tabloid Miror piše o sumi od 13.500.000 evra kao obeštećenje Murinju. U tom slučaju bi već sledećeg leta mogao da prihvati ponudu Pari Sen Žermena i počne novu epizodu. Pariz je jedna od retkih mogućih destinacija. U Nemačku može samo ako Gvardiola ode iz Minhena što ne izgleda kao izvesno. U Interu ga čekaju raširenih ruku, on voli taj klub, ali (ne)kvalitet ga čeka u ekipi bi bio ogroman rizik da padne niže nego ikad u karijeri. Zato PSŽ deluje kao jedini normalan izbor.

Za Čelsi bi više nego isplativa bila opcija da Posebnom isplati desetak miliona i da ne rizikuje gubitak od preko 50.000.000 evra što je minimalac mogu da zarade od Lige šampiona u ovoj i narednoj sezoni.

Na kraju, Abramovič je sa „vatrogascima“ ima mnogo sreće. Kada je Hidink gasio požar posle Skolarijevog fijaska, samo je onaj norveški lopov Ovrebo bio razlog zbog kojeg Čelsi nije prošao Barselonu i osvojio Ligu šampiona. I sledeći vatrogasac je bio pozitivna šok terapija. Avram Grant je doveo Čelsi do finala Lige šampiona, ali se Teri poklizao u odlučujućem momentu. Na kraju - treća sreća. Roberto Di Mateo je uspeo ono što nisu Hidink i Grant i konačno doneo Romanu ušati pehar. Tada je Abramovič prelomio da isplati veliko obeđtećenje Viljasu Boasu i pred meč sa Napolijem postavio Di Matea što se ispostavilo kao prekretnica u sezoni.

Sada je samo pitanje koju opciju rizika će Red Rom prihvaititi ovaj posao. Šta god da izabere je rizično. Ako Murinjo što pre ne povuče ručnu to može biti veći rizik nego da mu Rus isplati desetak miliona i četvrti put pokuša sa prelaznim rešenjem. S tim što se ovoga puta ozbiljna imena pominju u ulozi „vatrogasaca.“ Opet Hidink i opet Ančeloti koji ne Stamford Bridžu nije uradio sve što je želeo. Pominje se i Antonio Konte, a poznato je da je Pep Gvardiola nedosanjani san Romana Abramoviča.

Murinjo je siguran do srede. Posle meča sa Dinamom će mnogo toga biti jasnije. Upravo protiv Dinama, Murinjo se provukao u jesen 2009. godine kada je Inter u grupnoj fazi slavio u Kijevu sa dva kasna gola tandema Snajder - Milito. Tada je preživeo i prošao grupu, da bi na kraju došao do samog kraja i titule sa Nerazurima. Hoće li mu Ukrajinci opet biti defibrilator ili giljotina, videćemo u sredu uveče.

Komentari / 0

Ostavite komentar