Ијекавицу не смијемо "пустити низ воду"

Предсједник Матице српске Драган Станић изјавио је да се ијекавица не смије "пустити низ воду", јер ће у том случају они који су већ узели српску ијекавицу као свој стандард претендовати и на народ који говори ијекавицом и на територију тог народа.

Србија 31.10.2015 | 17:44
Ијекавицу не смијемо "пустити низ воду"

"Има много оних који би желели да се српски језик сведе само на екавицу. То је изузетно опасна ствар у политичком смислу. Такву грешку не смемо начинити, јер ће се она судбински изузетно лоше рефлектовати, можда већ у ближој, а у даљој будућности свакако", рекао је Станић на скупу "Српски језик и српска језичка политика".

На скупу организованом у оквиру 60. Међународног београдског сајма књига, промовисана је ијекавска варијанта Нормативне граматике српског језика, коју је уз финансијску помоћ Представништва Републике Српске издала Матица српска.

Станић је подсјетио да је српски језик заснован и на екавици и на ијекавици и да у се у свом језичком стандарду мора водити брига о цјелини тог српског језичког простора.

Он је истакао да је веома много практичних разлога због којих је већ објављен Правопис српског језика, а идуће године биће објављен и Рјечник српског језика приређен за ијекавско говорно подручје, истичући да би норма требало да важи на цијелом српском простору.

Један од разлога, како је навео, јесте тај што се људи у Републици Српској због лоше покривености медијског простора, "полако навикавају на језичке навике које не треба да буду српске".

"То не значи да се ми плашимо језичких додира са онима са којима делимо језик или са другим језицима. То није ксенофобија него само треба да знамо шта то ми радимо у неговању свог језика, књижевности и културе", рекао је Станић.

Он је истакао да се "не треба плашити конфликта, јер су други народи ствари већ поставили тако да су њихове претензије на српски језички и културни простор врло изразите".

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је да ће ова Нормативна граматика српског језика приређена за ијекавско говорно подручје бити сигуран водич онима који говоре ијекавски са обје стране Дрине.

На скупу су говорили и директор Института за српски језик САНУ Срето Танасић и академик Предраг Пипер, који је уз академика Ивана Клајна, коаутор Граматике.

Књига је објављена у оквиру заједничке дјелатности и сарадње Матице српске са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској и Црној Гори, а уз финансијску помоћ Представништва Републике Српске у Србији.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пишите ћирилицом

31.10.2015 17:38

Ово је чиста спрдња са језиком Срба. Сваки лајик зна да све што се накарадно роди док не умре остаје исто и још горе. Ту спрдњу подвалили су нам наши вјековни непријатељи и вјерски мрзитељи са запада, које за живота покатоличеног поштоноше Вука, нису за 50 година успијели да нас преваре. Тек, четири године послије његове смрти, 1868 уведен је ткз Вуков Правопис, гдје је србски језик разаједињен и унакажен, па се касније из њега рађају изроди који нам чупају нашу баштину и присвајају је себи, а ми остајемо без ичега, без језика, без правописа, без огњишта свога којега нам отимају и присвајају себи. Није наш народ име Вук завјештао као срамно и изродско, које само ми имамо. Ничија није до зоре горјела, па неће ни ова католичко-западњачка фењеруша. Пишимо ћирилицом, бар уз инат њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

01.11.2015 10:02

Није проблем у тудјину,проблем је у нама јер ми великодусно прихватамо све сто је тудје.

Name

Тарми

31.10.2015 18:21

Онај ко у БиХ, или Републици Српској, говори ијекавски, а није из Србије, проваљује се. Вукова правописна реформа је управо користила ијекавицу. Матица Српска је скуп папака који слузе зељама актуелне политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

31.10.2015 21:24

Срби су се напрасно одрекли латинице и тиме помогли Хрватима и Бошњацима да установе "своја" писма.

Name

Драгољуб

12.12.2021 13:42

лингуа мендум каже да су се Срби одрекли латинице. То уопште није тачно. Срби су се, у ствари, одрекли 90 одсто свој ћирилице. А ако мисли на хрватску латиницу, она еј Србима наметана у свим окупацијама после забране ћирилице и после њене фаворизације и наметања у Југославији, па данас у Србији нема готово ниједне продавнице или банке у којима се користи једно једино слово српског писма, него јее стопостотно наметнута хрватска абецеда (гајица).

ОДГОВОРИТЕ