Црна Гора: У Алијансу, па на изборе

Иако је грађански отпор знатно ојачао, подељена опозиција нема снаге да смени владу. Ђукановић и Кривокапић чекају позив НАТО. Лекић, Бечић и Ракчевић оштро критикују ДФ.

Регион 31.10.2015 | 10:40
Црна Гора: У Алијансу, па на изборе

Политичкој кризи у Црној Гори не назире се решење - опозиционе партије су дубоко подељене, док владајућа коалиција, иако практично функционише само као "техничка влада" заступа став да је, у овом тренутку, најважнија позивница за НАТО која се очекује крајем године. Демократски фронт не посустаје у организацији протеста, иако немају подршку парламентарне опозиције која позива на дијалог и на укључивање европских медијатора.

Већ пословична неслога у црногорској опозицији и те како иде наруку Влади која је након протеста који су окупили хиљаде грађана на подгоричким улицама, додатно пољуљана чињеницом да су ојачали кругови грађанског отпора који не припадају ниједној политичкој партији.

Први човек парламента Ранко Кривокапић залаже се за успостављање политичког дијалога на највишем нивоу.

"Дијалогом у институцијама морамо показати да смо способни да решавамо спорове, како нам сугеришу наши европски партнери, чија подршка је у овом процесу добродошла као и приликом усвајања нове изборне легислативе, уставних амандмана и многих других важних питања која су изазивала велике спорове у Црној Гори - наводи се из кабинета председника Скупштине и наглашава да "спорна питања морамо решавати сами".

Црногорски премијер Мило Ђукановић казао је да је владајућа Демократска партија социјалиста спремна да распише изборе у било ком термину после добијања позивнице за НАТО: - ДПС је одбио захтев за посредовање ЕУ у договору са опозицијом око формирања техничке владе и изразио спремност за превазилажење постојеће ситуације, искључиво у институцијама система Црне Горе.

"Протести Демократског фронта довели су до поларизације политичке сцене, а челници тог савеза морају преузети одговорност за њихов крах", оцењују лидери опозиционих Демоса, Демократске Црне Горе и покрета УРА, Миодраг Лекић, Алекса Бечић и Жарко Ракчевић.

Они су позвали Демократску партију социјалиста на преговоре о формирању прелазне владе, истичући да би Европска комисија требало да покрене дијалог. Лекић је казао је да је техничка влада једини пут изласка из кризе у Црној Гори.Он при томе није одбио могућност да преговара са председником ДПС Милом Ђукановићем или његовим замеником Душком Марковићем, рекавши да политички анимозитети не смеју бити препрека за преговоре.

Гостујући на телевизији лидер Демоса је појаснио зашто се Демос није придружио протестима: - Демос није тактизирао током протеста, већ је био максимално солидаран. Миодраг Лекић и Демос, док га будем водио, неће бити нигде где се ништа не пита, какво год место на бини да ми је планирано. Требало је само тамо да дођем и будем статиста - рекао је Лекић.

И лидер демократа Алекса Бечић је изјавио да услови за заједничко деловање опозиције нису били испуњени.

"Циљеви су били нереално постављени. Нисмо видели стратегију нити организацију, и организатори су политички одговорни за резултат протеста. Потпуно сам свестан колики су домети акција које осмишљава Предраг Булатовић и остали" - рекао је Бечић.

Упозоравајући да су обе стране уочи протеста дизале тензије и користиле речник ултиматума, лидер покрета УРА Жарко Ракчевић је рекао да су организатори одговорни за насиље испред Скупштине.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДУЛЕ НС

31.10.2015 09:58

СУПЕР ИДЕЈА НИКАД СЕ НЕЦЕТЕ ИЗВУЦИ ИЗ ДУГОВА НАТО НЕ ДЕЛИ ПАРЕ ВЕЦ УЗИМА *А ТЕК КОЛИКО ТУРИСТА ЦЕ ВАМ ДОЦИ КАД СЕ ПОСТРОЈЕ НАТО ЈЕДРИЛИЦЕ*ПРОДАТА ДРЗАВА НЕКО ТРЉА РУКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

31.10.2015 11:31

ДФ ће срушити Дјукановића и преузети кормило. Остатак опозиције је шупаљ.

ОДГОВОРИТЕ