Crna Gora: U Alijansu, pa na izbore

Iako je građanski otpor znatno ojačao, podeljena opozicija nema snage da smeni vladu. Đukanović i Krivokapić čekaju poziv NATO. Lekić, Bečić i Rakčević oštro kritikuju DF.

Region 31.10.2015 | 10:40
Crna Gora: U Alijansu, pa na izbore

Političkoj krizi u Crnoj Gori ne nazire se rešenje - opozicione partije su duboko podeljene, dok vladajuća koalicija, iako praktično funkcioniše samo kao "tehnička vlada" zastupa stav da je, u ovom trenutku, najvažnija pozivnica za NATO koja se očekuje krajem godine. Demokratski front ne posustaje u organizaciji protesta, iako nemaju podršku parlamentarne opozicije koja poziva na dijalog i na uključivanje evropskih medijatora.

Već poslovična nesloga u crnogorskoj opoziciji i te kako ide naruku Vladi koja je nakon protesta koji su okupili hiljade građana na podgoričkim ulicama, dodatno poljuljana činjenicom da su ojačali krugovi građanskog otpora koji ne pripadaju nijednoj političkoj partiji.

Prvi čovek parlamenta Ranko Krivokapić zalaže se za uspostavljanje političkog dijaloga na najvišem nivou.

"Dijalogom u institucijama moramo pokazati da smo sposobni da rešavamo sporove, kako nam sugerišu naši evropski partneri, čija podrška je u ovom procesu dobrodošla kao i prilikom usvajanja nove izborne legislative, ustavnih amandmana i mnogih drugih važnih pitanja koja su izazivala velike sporove u Crnoj Gori - navodi se iz kabineta predsednika Skupštine i naglašava da "sporna pitanja moramo rešavati sami".

Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da je vladajuća Demokratska partija socijalista spremna da raspiše izbore u bilo kom terminu posle dobijanja pozivnice za NATO: - DPS je odbio zahtev za posredovanje EU u dogovoru sa opozicijom oko formiranja tehničke vlade i izrazio spremnost za prevazilaženje postojeće situacije, isključivo u institucijama sistema Crne Gore.

"Protesti Demokratskog fronta doveli su do polarizacije političke scene, a čelnici tog saveza moraju preuzeti odgovornost za njihov krah", ocenjuju lideri opozicionih Demosa, Demokratske Crne Gore i pokreta URA, Miodrag Lekić, Aleksa Bečić i Žarko Rakčević.

Oni su pozvali Demokratsku partiju socijalista na pregovore o formiranju prelazne vlade, ističući da bi Evropska komisija trebalo da pokrene dijalog. Lekić je kazao je da je tehnička vlada jedini put izlaska iz krize u Crnoj Gori.On pri tome nije odbio mogućnost da pregovara sa predsednikom DPS Milom Đukanovićem ili njegovim zamenikom Duškom Markovićem, rekavši da politički animoziteti ne smeju biti prepreka za pregovore.

Gostujući na televiziji lider Demosa je pojasnio zašto se Demos nije pridružio protestima: - Demos nije taktizirao tokom protesta, već je bio maksimalno solidaran. Miodrag Lekić i Demos, dok ga budem vodio, neće biti nigde gde se ništa ne pita, kakvo god mesto na bini da mi je planirano. Trebalo je samo tamo da dođem i budem statista - rekao je Lekić.

I lider demokrata Aleksa Bečić je izjavio da uslovi za zajedničko delovanje opozicije nisu bili ispunjeni.

"Ciljevi su bili nerealno postavljeni. Nismo videli strategiju niti organizaciju, i organizatori su politički odgovorni za rezultat protesta. Potpuno sam svestan koliki su dometi akcija koje osmišljava Predrag Bulatović i ostali" - rekao je Bečić.

Upozoravajući da su obe strane uoči protesta dizale tenzije i koristile rečnik ultimatuma, lider pokreta URA Žarko Rakčević je rekao da su organizatori odgovorni za nasilje ispred Skupštine.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DULE NS

31.10.2015 09:58

SUPER IDEJA NIKAD SE NECETE IZVUCI IZ DUGOVA NATO NE DELI PARE VEC UZIMA *A TEK KOLIKO TURISTA CE VAM DOCI KAD SE POSTROJE NATO JEDRILICE*PRODATA DRZAVA NEKO TRLJA RUKE.

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

31.10.2015 11:31

DF će srušiti Djukanovića i preuzeti kormilo. Ostatak opozicije je šupalj.

ODGOVORITE