Пет навика које нас коштају много

У временима економске кризе свака уштеда новца добро дође. Не морамо правити драстичне резове у кућном буџету како би оставили нешто новца са стране.

Регион 31.10.2015 | 08:00
Пет навика које нас коштају много

Истина, ако се одрекнемо мјесечне претплате за теретану, у коју ријетко идемо, или се одјавимо од кабловског оператера, јер све програме можемо јефтиније гледати преко интернета, могли би се значајно финасијски "поправити".

Ипак, не морамо баш такву "жртву" поднијети. Довољно се за почетак одрећи се неких малих, свакодневних навика и то ће довести до значајне уштеде новца. А те навике су...

1. Пушење

Просјечна кутија цигарета кошта близу 4 КМ. Према подацима просјечан пушач испуши кутију цигарета дневно. Значи, престанак пушења би поправио буџет за најмање 120 марака мјесечно. Потенцијална годишња уштеда износи 1.440 КМ.

2. Конзумирање алкохола или воде из флаше

Према истрживањима "Галупа", близу 63 посто Американаца пије алкохол, а мушкарац у просјеку попије једно пиће дневно. Жене мало мање пију, показује статистика која се доста подудара са подацима из БиХ. 

Пиво је најпопуларније пиће у нашој земљи, а његова цијена је у просјеку 3 КМ. Мјесечна уштеда за просјечног "уживаоца" алкохола би износила 90 марака.

Они који не пију алкохол могли би сачувати новац одрицањем од куповине воде у флашицама. Ако је просјечна цијена такве флашице воде 1,5 КМ уштеда би могла изности и до 45 марака мјесечна, узме ли се просјек. 

Потенцијална годишња уштеда за алкохол износи 1.080 КМ, а за воду 540.

3. Јутарња кафа

Престанак пијења јутарње кафе могао би бити посебно тежак за становнике БиХ јер је она за нас дио традиције, као што је чај за Енглезе. Цијена овог напитка варира од 1,5 КМ до 3 марке.

Одустајање од овог "чејфа" у кућни буџет би донијело између 45- 90 марака. Потенцијална годишња уштеда износи 540-1.080 КМ.


4. Оброк напољу

Имати повремене оброк напољу може бити угодна промјена од храњена кући или на послу, али ако то често радимо може озбиљно угрозити наше финасије.

Просјечан оброк у обичној бурегџиници или фаст фоод ресторану износи 5 марака.


У радној седмици запосленик има пет оваквих "излета" који га коштају близу 25 КМ. Мјесечно је то већ 100 марака. Потенцијална годишња уштеда од 1000 до 1.200 КМ.

5. Кашњење у плаћању рачуна

Добре навике плаћања рачуна и кредита на вријеме може вам уштедјети много новца. Ако имате навику да касните са уплатама то вама се може обити о главу. Почет ћете добивати затезне камате што ће вас коштати додатног новца. Значи, добра кредитна навика, као што је плаћање на вријеме, може вам значајно поправити кућни буџет.

Извор: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мики

31.10.2015 07:33

Ставка под 4 је апсолутна глупост Уколико не једес напољу за 5 КМ онда морас јести куци (уколико при томе мозес јести куци због посла).... Да би јео куци морас себи спремити руцак од намирница које си претходно купио и при томе тросити струју и воду...на јрају ти исто доде Не мозес да не једес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

31.10.2015 07:52

Па од цега цу умрети ако све ово оставим .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

31.10.2015 08:29

НЕ ДАМ ПИВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

31.10.2015 09:14

Опет струцњаци у акцији.Цему би се вецина света смејала да нема ових истразиваца.Само нам нису рекли ста да купимо од тих пара устедјених од јела и пица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

31.10.2015 14:16

Ово гарант власт саље поруку да се одрекнемо свега да би само плацали порезе и рацуне како би исти наставили континуитет пљацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

31.10.2015 14:51

Јос нам само објасните како а не дисемо док је СНСД на власти.. умјесто да се објасни како зарадити..ми уцимо како не зивјети..

ОДГОВОРИТЕ