Pet navika koje nas koštaju mnogo

U vremenima ekonomske krize svaka ušteda novca dobro dođe. Ne moramo praviti drastične rezove u kućnom budžetu kako bi ostavili nešto novca sa strane.

Region 31.10.2015 | 08:00
Pet navika koje nas koštaju mnogo

Istina, ako se odreknemo mjesečne pretplate za teretanu, u koju rijetko idemo, ili se odjavimo od kablovskog operatera, jer sve programe možemo jeftinije gledati preko interneta, mogli bi se značajno finasijski "popraviti".

Ipak, ne moramo baš takvu "žrtvu" podnijeti. Dovoljno se za početak odreći se nekih malih, svakodnevnih navika i to će dovesti do značajne uštede novca. A te navike su...

1. Pušenje

Prosječna kutija cigareta košta blizu 4 KM. Prema podacima prosječan pušač ispuši kutiju cigareta dnevno. Znači, prestanak pušenja bi popravio budžet za najmanje 120 maraka mjesečno. Potencijalna godišnja ušteda iznosi 1.440 KM.

2. Konzumiranje alkohola ili vode iz flaše

Prema istrživanjima "Galupa", blizu 63 posto Amerikanaca pije alkohol, a muškarac u prosjeku popije jedno piće dnevno. Žene malo manje piju, pokazuje statistika koja se dosta podudara sa podacima iz BiH. 

Pivo je najpopularnije piće u našoj zemlji, a njegova cijena je u prosjeku 3 KM. Mjesečna ušteda za prosječnog "uživaoca" alkohola bi iznosila 90 maraka.

Oni koji ne piju alkohol mogli bi sačuvati novac odricanjem od kupovine vode u flašicama. Ako je prosječna cijena takve flašice vode 1,5 KM ušteda bi mogla iznosti i do 45 maraka mjesečna, uzme li se prosjek. 

Potencijalna godišnja ušteda za alkohol iznosi 1.080 KM, a za vodu 540.

3. Jutarnja kafa

Prestanak pijenja jutarnje kafe mogao bi biti posebno težak za stanovnike BiH jer je ona za nas dio tradicije, kao što je čaj za Engleze. Cijena ovog napitka varira od 1,5 KM do 3 marke.

Odustajanje od ovog "čejfa" u kućni budžet bi donijelo između 45- 90 maraka. Potencijalna godišnja ušteda iznosi 540-1.080 KM.


4. Obrok napolju

Imati povremene obrok napolju može biti ugodna promjena od hranjena kući ili na poslu, ali ako to često radimo može ozbiljno ugroziti naše finasije.

Prosječan obrok u običnoj buregdžinici ili fast food restoranu iznosi 5 maraka.


U radnoj sedmici zaposlenik ima pet ovakvih "izleta" koji ga koštaju blizu 25 KM. Mjesečno je to već 100 maraka. Potencijalna godišnja ušteda od 1000 do 1.200 KM.

5. Kašnjenje u plaćanju računa

Dobre navike plaćanja računa i kredita na vrijeme može vam uštedjeti mnogo novca. Ako imate naviku da kasnite sa uplatama to vama se može obiti o glavu. Počet ćete dobivati zatezne kamate što će vas koštati dodatnog novca. Znači, dobra kreditna navika, kao što je plaćanje na vrijeme, može vam značajno popraviti kućni budžet.

Izvor: N1

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Miki

31.10.2015 07:33

Stavka pod 4 je apsolutna glupost Ukoliko ne jedes napolju za 5 KM onda moras jesti kuci (ukoliko pri tome mozes jesti kuci zbog posla).... Da bi jeo kuci moras sebi spremiti rucak od namirnica koje si prethodno kupio i pri tome trositi struju i vodu...na jraju ti isto dode Ne mozes da ne jedes

ODGOVORITE
Name

Ja

31.10.2015 07:52

Pa od cega cu umreti ako sve ovo ostavim .

ODGOVORITE
Name

Kole

31.10.2015 08:29

NE DAM PIVO!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

31.10.2015 09:14

Opet strucnjaci u akciji.Cemu bi se vecina sveta smejala da nema ovih istrazivaca.Samo nam nisu rekli sta da kupimo od tih para ustedjenih od jela i pica.

ODGOVORITE
Name

milos

31.10.2015 14:16

Ovo garant vlast salje poruku da se odreknemo svega da bi samo placali poreze i racune kako bi isti nastavili kontinuitet pljacke.

ODGOVORITE
Name

MIRKO

31.10.2015 14:51

Jos nam samo objasnite kako a ne disemo dok je SNSD na vlasti.. umjesto da se objasni kako zaraditi..mi ucimo kako ne zivjeti..

ODGOVORITE