Нове информације о бунама против Турака

У Српцу је данас одржана презентација дијела архивске грађе која се односи на босанске буне проптив Турака у периоду од 1875. до 1878. године у којој се описују људи и догађаји у србачкој општини у то вријеме. Документа је открио професор историје, Ненад Урић који потиче из Бардаче, а радно ангажован на Историјском институту Србије у Београду.

Република Српска 30.10.2015 | 20:58
Нове информације о бунама против Турака

Урић има намјеру да објави књигу у којој би се нашла прикупљена документација, како би се коначно освјетлила дешавања у овим крајевима у вријеме турске владавине.

„Грађа се односи на подручја Српца, Градишке и околине, а садржи мноштво до сада непознатих података о српским бунама против турака. Међу тадашњим политичким првацима, организаторима и учесницима буна посебно се истицао трговац Васо Видовић, члан Мотајичке чете, који је за те намјене дао 100 дуката. Он је представљао босанске Србе на Берлинском конгресу. У документима се помињу и имена Вида Билановића, Ристе Јејинића, Теодора Теше Петковића, Симе Сембера и многих других Срба који су покретали и организовали буне у овим крајевима“, каже Урић.

Књига ће имати око 250 страница и биће илустрована са оригиналним документима, додаје овај историчар, а рукопис ће бити припремљен до краја фебруара наредне године.

Идеју за издавање књиге, која ће имати изузетну историјску вриједност и расвијетлити неке догађаје, подржала је србачка „Просвјета“ и србачки писци и публицисти Данило Кошутић и Жарко Шарић. Књига ће, бесумње доприњети чувању успомена на овај временски период који је неоправдано био под велом тајне.

Презентацији докумената присуствовао је и начеллник општине Србац Драго Ћирић, који је аутору обећао финансијску подршку код штампања књиге.

„Наш народ се непрестано бори за слободу и та тежња траје вјековима. Велики дио података из ових борби остао је непознат и ово је прилика да се сазна истина", изјавио је Ћирић.

Договорено је да се у књизи обради и Машићка буна из 1834. године у којој је учествовао и Видак Новковић из Разбоја којем је народ овог краја подигао споменик у дворишту основне школе у овом селу.

С. К.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

30.10.2015 21:03

Честитамо Професору Историје Ненаду Урићу на љубави према своме Родном Крају и великом труду којег је он уложио на проналажењу "заборављених" докумената о бунама СРБског Народа из СРБачке Општине и цијеле Посавине у борби против Турака за Крст часни и Слободу златну! Његова књига када се буде објавила биће велики допринос у проучавању ослободилачке борбе СРБског Народа против Турака у бунама СРБа све три вјере за ослобођење и уједињење свих СРБски земаља Светог Саве које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ Химни у једну недељиву и јединствену Свету Савину СРБију! Са својим радом и будућом књигом која ће вјечно да траје Проф. Ненад Урић је себи подигао још за живота најлепши споменик који ће вјечно да траје и свијетли међу СРБима док буде у животу било и једног Светосавца! Слава му и хвала за све добро које он као Професор Историје учини за истину Христову и правду Божију, за наше мило и Богу драго СРБство и свој Родни Крај! Амин. Боже дај да се и други СРБи Светог Саве угледају на Професора Урића и да следе његов примјер у животу своме који јасно подучава како се за СРБство живи, бори и страда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко Гужвић

01.11.2015 10:31

Велико хвала професору који је својом књигом покренуо пројекат отимања Србачког подручја, са својим становништвом, геостратегијским положајем, својим јунацима и заборављеним жртвама, из дугогодишње таме и заборава. Србац је сматран једним безначајним пролазним привременим подручјем - слијепо цријево као што је и данас. Овако подручје богато привредним, културним, историјским,археолошким, геостратегијским ресурсима представља веома повољне услове за улагања и напредак, али, али...Поздрављам све моје становнике општине

Name

Милош

01.11.2015 14:54

Хвала пуно доктору Урићу, Коначно је дошло време да се покаже истина у борби за слободу нашег народа. Професор Урић је показао своје великодушно лице и бригу за родним крајем. Србац ће од данас писати једну љепшу и исправнију историју. Личности као што је Васа Видовић и Вид Билановић не смеју да се забораве. По таквим људима треба улице у Градишци и Српцу да понесу име, а ако Бог да и име професора Урића који није заборавио свој родни крај, Лијевче поље и Мотајицу.

ОДГОВОРИТЕ