Nove informacije o bunama protiv Turaka

U Srpcu je danas održana prezentacija dijela arhivske građe koja se odnosi na bosanske bune proptiv Turaka u periodu od 1875. do 1878. godine u kojoj se opisuju ljudi i događaji u srbačkoj opštini u to vrijeme. Dokumenta je otkrio profesor istorije, Nenad Urić koji potiče iz Bardače, a radno angažovan na Istorijskom institutu Srbije u Beogradu.

Republika Srpska 30.10.2015 | 20:58
Nove informacije o bunama protiv Turaka

Urić ima namjeru da objavi knjigu u kojoj bi se našla prikupljena dokumentacija, kako bi se konačno osvjetlila dešavanja u ovim krajevima u vrijeme turske vladavine.

„Građa se odnosi na područja Srpca, Gradiške i okoline, a sadrži mnoštvo do sada nepoznatih podataka o srpskim bunama protiv turaka. Među tadašnjim političkim prvacima, organizatorima i učesnicima buna posebno se isticao trgovac Vaso Vidović, član Motajičke čete, koji je za te namjene dao 100 dukata. On je predstavljao bosanske Srbe na Berlinskom kongresu. U dokumentima se pominju i imena Vida Bilanovića, Riste Jejinića, Teodora Teše Petkovića, Sime Sembera i mnogih drugih Srba koji su pokretali i organizovali bune u ovim krajevima“, kaže Urić.

Knjiga će imati oko 250 stranica i biće ilustrovana sa originalnim dokumentima, dodaje ovaj istoričar, a rukopis će biti pripremljen do kraja februara naredne godine.

Ideju za izdavanje knjige, koja će imati izuzetnu istorijsku vrijednost i rasvijetliti neke događaje, podržala je srbačka „Prosvjeta“ i srbački pisci i publicisti Danilo Košutić i Žarko Šarić. Knjiga će, besumnje doprinjeti čuvanju uspomena na ovaj vremenski period koji je neopravdano bio pod velom tajne.

Prezentaciji dokumenata prisustvovao je i načellnik opštine Srbac Drago Ćirić, koji je autoru obećao finansijsku podršku kod štampanja knjige.

„Naš narod se neprestano bori za slobodu i ta težnja traje vjekovima. Veliki dio podataka iz ovih borbi ostao je nepoznat i ovo je prilika da se sazna istina", izjavio je Ćirić.

Dogovoreno je da se u knjizi obradi i Mašićka buna iz 1834. godine u kojoj je učestvovao i Vidak Novković iz Razboja kojem je narod ovog kraja podigao spomenik u dvorištu osnovne škole u ovom selu.

S. K.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

30.10.2015 21:03

Честитамо Професору Историје Ненаду Урићу на љубави према своме Родном Крају и великом труду којег је он уложио на проналажењу "заборављених" докумената о бунама СРБског Народа из СРБачке Општине и цијеле Посавине у борби против Турака за Крст часни и Слободу златну! Његова књига када се буде објавила биће велики допринос у проучавању ослободилачке борбе СРБског Народа против Турака у бунама СРБа све три вјере за ослобођење и уједињење свих СРБски земаља Светог Саве које се спомињу у СВЕТОСАВСКОЈ Химни у једну недељиву и јединствену Свету Савину СРБију! Са својим радом и будућом књигом која ће вјечно да траје Проф. Ненад Урић је себи подигао још за живота најлепши споменик који ће вјечно да траје и свијетли међу СРБима док буде у животу било и једног Светосавца! Слава му и хвала за све добро које он као Професор Историје учини за истину Христову и правду Божију, за наше мило и Богу драго СРБство и свој Родни Крај! Амин. Боже дај да се и други СРБи Светог Саве угледају на Професора Урића и да следе његов примјер у животу своме који јасно подучава како се за СРБство живи, бори и страда!

ODGOVORITE
Name

Славко Гужвић

01.11.2015 10:31

Велико хвала професору који је својом књигом покренуо пројекат отимања Србачког подручја, са својим становништвом, геостратегијским положајем, својим јунацима и заборављеним жртвама, из дугогодишње таме и заборава. Србац је сматран једним безначајним пролазним привременим подручјем - слијепо цријево као што је и данас. Овако подручје богато привредним, културним, историјским,археолошким, геостратегијским ресурсима представља веома повољне услове за улагања и напредак, али, али...Поздрављам све моје становнике општине

Name

Милош

01.11.2015 14:54

Хвала пуно доктору Урићу, Коначно је дошло време да се покаже истина у борби за слободу нашег народа. Професор Урић је показао своје великодушно лице и бригу за родним крајем. Србац ће од данас писати једну љепшу и исправнију историју. Личности као што је Васа Видовић и Вид Билановић не смеју да се забораве. По таквим људима треба улице у Градишци и Српцу да понесу име, а ако Бог да и име професора Урића који није заборавио свој родни крај, Лијевче поље и Мотајицу.

ODGOVORITE