Анализа: Зашто рукометашице Србије неће да играју за Бошковића?!

Женска рукометна репрезентација Србије ускоро почиње припреме за Светско првенство у Данској, а још није познато у каквом саставу ће бити.

Остали спортови 29.10.2015 | 23:00
Анализа: Зашто рукометашице Србије неће да играју за Бошковића?!

Прва провера за изабранице Саше Бошковића очекује крајем новембра, када ће играти на турниру у Бразила. У овом тренутку изгледа да ће национални тим бити без својих најбољих играчица – сада већ бивше капитенке Андрее Лекић, Сање Дамњановић, Катарине Томашевић и Драгане Цвијић.

Све је почело дебаклом на последњем Европском првенству и раном елиминацијом. Кључне играчице окупљене око Андрее Лекић довеле су у питање стручност селектора Бошковића. Све је кулминирало у марту ове године када су одлучиле да бојкотују репрезентацију све док је Бошковић на клупи.

“Нисмо машине, имамо емоције и просто, људски, кажемо да овако не можемо. Ни даље, ни више. Још једном понављамо, није да нећемо, није да не желимо да играмо. Зато нека нико не помишља да нас стави у тај контекст. Желимо и хоћемо, али у овим околностима не можемо. Ми земљу, народ, грб, химну, заставу и дрес, волимо више од себе. Наше породице, пријатељи и навијачи чије смо поверење задужили и заслужили односом, приступом и борбом на терену за осам година у дресу репрезентације, разумеће нашу одлуку. Молимо јавност да учини исто. Нама је у овој ситуацији најтеже”, стајало је у саопштењу које су потписале Андреа, Сања, Катарина и Драгана.

Тада су поручиле су: “Или Бошковић или ми”, а Рукометни савез Србије одговорио је: “Бошковић, на уцене не пристајемо, нека сте и најбоље”. Због неодазивања позиву, Бошковић је поднео пријаву против наше четири најбоље рукометашице, а исход свега још није познат. Без обзира на све, селектор истиче да не разуме девојке, јер, како каже, сви ми само једну државу имамо.

“И тада сам рекао, а и сада понављам, нисам ја тај који је одбио да их позове, ја сам их звао, оне су одбиле да играју за репрезентацију. Мислим да то није пут, да се одбија држава, то не сме да се дешава ни у једном спорту, и не само ту. Ми једну државу имамо, резервне немамо”, рекао је Бошковић.

У међувремену, места су попуњене другим играчицама, које су на корак од тога да изборе пласман на Европско првенство наредне године. По речима селектора Бошковића, атмосфера у репрезентацији је сјајна, али да ли би она остала и ако би се Лекићева и преостале три девојке предомислиле и вратиле каже:

“Не питам се ја, ту се питају девојке које су ту. Треба размишљати и о њима, што се мене тиче, није проблем. Чак није ни проблем у руководству Рукометног савеза, већ треба убедити ове девојке да оне вреде, јер су оне њима рекле да не вреде самим тим што су одбиле да играју, јер су биле најзаслужније. На њима је, а мало на свима нама”.

Пред репрезентацијом је Светско првенство, на којем ће репрезентација Србије играти у групи А са домаћином, Црном Гором, Мађарском, Јапаном и Тунисом. Тај шампионат је битан због визе за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру наредне године, а у Рукометном Савезу су свесни да сви губе у пат позицији каква је тренутно.

“Ми смо у више наврата покушали да поразговарамо и разговарали смо са свим играчицама које се нису одазвале селектору и до сада је сваки пут одговор био ‘не’, да не желе да буду у репрезентацији док је он ту. Улог је велики, одбрана другог места на свету, уз квалификације за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру”, рекао је генерални секретар Рукометног савеза Србије Божидар Ђурковић, “Мислим да је компромис потребан и да би обе стране требало да се нађу на средини јер је интерес велики. Оне не играју ни за појединце, већ за државни тим и мислим да је потребно да репрезентација буде у најјачем саставу. Да ли ће се то и десити видећемо за неколико дана јер је првенство пред нама”.

Ђурковић је тренутно у Македонији, где ће поново разговарати са Лекићевом и Дамњановићевом и покушати да их убеде да промене мишљење. Колико би оне значиле тиму говори и податак да је Лекићева протеклог викенда постала тек пета играчица у историји Лиге шампиона са 500. голова у том такмичењу. Наравно, ако и успе, остаје да се види да ли ће их нове и старе саиграчице дочекати раширених руку, а одговоре ћемо добити веома брзо…

Коментари / 0

Оставите коментар