Духовник црно-бијелих: Као да је неки ђаво ушао у Партизан!

"Партизан као да се одрекао Бога. Он одбија цркву и све што је светост", каже духовник црно-белих, јеромонах Иларион Ђурица.

Фудбал 29.10.2015 | 22:45
Духовник црно-бијелих: Као да је неки ђаво ушао у Партизан!

Њега је претходни тренер Зоран Милинковић ангажовао као духовника, али се у том клубу према њему и не понашају као да је то случај. Уосталом, на недавну прославу 70-годишњице клуба није био ни позван, па је сам дошао и седео са сниматељима.

Али, Партизанови проблеми су много дубљи од односа према једном човеку. Резултатски низ неуспеха на домаћој сцени огледа се и у 16 бодова заостатка за Црвеном звездом. А само је 15 кола одиграно. Победом над Синђелићем (0:2) у шеснаестини финала Купа, црно-бели су наизглед изашли из резултатске кризе. Ипак, то је био "само" дуел са тимом из друголигашког ранга такмичења. У првенству је, и даље, друга прича.

"Партизан стварно одбија све што има везе са црквом. Он одбија прожимање са вером. У клубу су хтели да се приближе цркви само реда ради. Све што се на том пољу дешава са црно-белима је приватни труд тренера и играча", каже јеромонах.

Какви су их то онда “ђаволи спопали” на домаћој сцени? Према речима духовника, понашање сваког појединца утиче и на стање колектива. А било је баш ружних понашања појединаца у последње време, попут више свађа Стефана Бабовића с публиком. Неки други, попут Николе Нинковића, за кога су бројни стручњаци тврдили да је био талентованији и од Лазара Марковића и од Александра Митровића и од Андрије Живковића, никако да на прави начин развије тај свој таленат. А и сам муку мучи да се избори с емоцијама на терену.

Неки трећи, није им мали број, према судијама се понашају беспризорно, не бирајући ни речи ни делове фамилије које им спомињу.

Нервоза, страх, бес... све се то види у Партизановој игри.

"Ђаволе доносиш када псујеш, хулиш и проклињеш. Када не поштујеш родитеље, старије и старешине. Доносиш ђаволе када мрзиш, свађаш се, тучеш и саблажњаваш", једна је од порука јеромонаха Илариона.

Следствено томе, постоје и “лекови”.

"Истерујеш ђаволе када људе мењаш набоље. Истерујеш их када их ослобађаш страхова. Истерујеш их када оздрављујеш људе од лажи, од клевета и оговарања. Истерујеш их када доносиш мир, радост, покајање и љубав", наглашава јеромонах.

Партизаново “стадо” је без “пастира на терену”, па често лута.

"У спорту чак и велики народи понекада губе у биткама, а побеђују слабији. Добри морају да имају још бољег као вођу. Сваки играч мора да ојача тим и да слуша вођство, па ће победити и побеђивати", уверава Партизанов духовник.

Склоните звезду из грба
"Партизан је сачувао наслеђе из доба комунизма, партизанштине. Видело се то и на прослави 70-годишњице постојања. Треба, једноставно, склонити ону петокраку из грба, треба ставити мотиве са заставе. То јесте важно, ма колико се некоме чинило да није", поручује јеромонах Иларион.

Због победе и неморалност се проглашава моралном
"У савременом фудбалу је морално и оно што је неморално, ако води победи. Тиме је у фудбалу уништено не само све људско, већ ис ве Божје. Бог је протеран и из публике. Прогнано је све што би да оплемени. Данашњи фудбал је сведен на животињске импулсе", поручује јеромонах Иларион и додаје: "Навијачка страст је осветнички крволочна. Навијачка страст је осветничка еуфорија са тежњом обрачуна. Тако фудбал постаје потенцијални узорк конфликта".

Савремени фудбал = гладијаторство
"Фудбал, као феномен, се претворио у спектакл, напушта подручје игре, све је више гладијаторство. Рекорд као сензација постаје циљ. Интенција савременог фудбала је управо гладијаторство. Из савременог фудбала избачан је Бог, али избачен је и човек. Фудбал постаје шаблон, његова централна фигура није човек. Битан је ефекат производње, све је усмерено ка циљу, а циљ је победа по сваку цену. Играчи и тренери су плаћени само за то, а то је изопачење јер влада правило 'све је дозвољено - само да се победи'. То је погубно", сматра јеромонах Иларион и додаје: "Свештеник треба да уђе у стручни штаб, али то се сигурно неће још дуго десити. А требало би. Фудбалери су искључени из свих видова духовног развоја. Црквеност фудбалера је јако ниска. А њима то треба омогућити".

Коментари / 0

Оставите коментар