Duhovnik crno-bijelih: Kao da je neki đavo ušao u Partizan!

"Partizan kao da se odrekao Boga. On odbija crkvu i sve što je svetost", kaže duhovnik crno-belih, jeromonah Ilarion Đurica.

Fudbal 29.10.2015 | 22:45
Duhovnik crno-bijelih: Kao da je neki đavo ušao u Partizan!

Njega je prethodni trener Zoran Milinković angažovao kao duhovnika, ali se u tom klubu prema njemu i ne ponašaju kao da je to slučaj. Uostalom, na nedavnu proslavu 70-godišnjice kluba nije bio ni pozvan, pa je sam došao i sedeo sa snimateljima.

Ali, Partizanovi problemi su mnogo dublji od odnosa prema jednom čoveku. Rezultatski niz neuspeha na domaćoj sceni ogleda se i u 16 bodova zaostatka za Crvenom zvezdom. A samo je 15 kola odigrano. Pobedom nad Sinđelićem (0:2) u šesnaestini finala Kupa, crno-beli su naizgled izašli iz rezultatske krize. Ipak, to je bio "samo" duel sa timom iz drugoligaškog ranga takmičenja. U prvenstvu je, i dalje, druga priča.

"Partizan stvarno odbija sve što ima veze sa crkvom. On odbija prožimanje sa verom. U klubu su hteli da se približe crkvi samo reda radi. Sve što se na tom polju dešava sa crno-belima je privatni trud trenera i igrača", kaže jeromonah.

Kakvi su ih to onda “đavoli spopali” na domaćoj sceni? Prema rečima duhovnika, ponašanje svakog pojedinca utiče i na stanje kolektiva. A bilo je baš ružnih ponašanja pojedinaca u poslednje vreme, poput više svađa Stefana Babovića s publikom. Neki drugi, poput Nikole Ninkovića, za koga su brojni stručnjaci tvrdili da je bio talentovaniji i od Lazara Markovića i od Aleksandra Mitrovića i od Andrije Živkovića, nikako da na pravi način razvije taj svoj talenat. A i sam muku muči da se izbori s emocijama na terenu.

Neki treći, nije im mali broj, prema sudijama se ponašaju besprizorno, ne birajući ni reči ni delove familije koje im spominju.

Nervoza, strah, bes... sve se to vidi u Partizanovoj igri.

"Đavole donosiš kada psuješ, huliš i proklinješ. Kada ne poštuješ roditelje, starije i starešine. Donosiš đavole kada mrziš, svađaš se, tučeš i sablažnjavaš", jedna je od poruka jeromonaha Ilariona.

Sledstveno tome, postoje i “lekovi”.

"Isteruješ đavole kada ljude menjaš nabolje. Isteruješ ih kada ih oslobađaš strahova. Isteruješ ih kada ozdravljuješ ljude od laži, od kleveta i ogovaranja. Isteruješ ih kada donosiš mir, radost, pokajanje i ljubav", naglašava jeromonah.

Partizanovo “stado” je bez “pastira na terenu”, pa često luta.

"U sportu čak i veliki narodi ponekada gube u bitkama, a pobeđuju slabiji. Dobri moraju da imaju još boljeg kao vođu. Svaki igrač mora da ojača tim i da sluša vođstvo, pa će pobediti i pobeđivati", uverava Partizanov duhovnik.

Sklonite zvezdu iz grba
"Partizan je sačuvao nasleđe iz doba komunizma, partizanštine. Videlo se to i na proslavi 70-godišnjice postojanja. Treba, jednostavno, skloniti onu petokraku iz grba, treba staviti motive sa zastave. To jeste važno, ma koliko se nekome činilo da nije", poručuje jeromonah Ilarion.

Zbog pobede i nemoralnost se proglašava moralnom
"U savremenom fudbalu je moralno i ono što je nemoralno, ako vodi pobedi. Time je u fudbalu uništeno ne samo sve ljudsko, već is ve Božje. Bog je proteran i iz publike. Prognano je sve što bi da oplemeni. Današnji fudbal je sveden na životinjske impulse", poručuje jeromonah Ilarion i dodaje: "Navijačka strast je osvetnički krvoločna. Navijačka strast je osvetnička euforija sa težnjom obračuna. Tako fudbal postaje potencijalni uzork konflikta".

Savremeni fudbal = gladijatorstvo
"Fudbal, kao fenomen, se pretvorio u spektakl, napušta područje igre, sve je više gladijatorstvo. Rekord kao senzacija postaje cilj. Intencija savremenog fudbala je upravo gladijatorstvo. Iz savremenog fudbala izbačan je Bog, ali izbačen je i čovek. Fudbal postaje šablon, njegova centralna figura nije čovek. Bitan je efekat proizvodnje, sve je usmereno ka cilju, a cilj je pobeda po svaku cenu. Igrači i treneri su plaćeni samo za to, a to je izopačenje jer vlada pravilo 'sve je dozvoljeno - samo da se pobedi'. To je pogubno", smatra jeromonah Ilarion i dodaje: "Sveštenik treba da uđe u stručni štab, ali to se sigurno neće još dugo desiti. A trebalo bi. Fudbaleri su isključeni iz svih vidova duhovnog razvoja. Crkvenost fudbalera je jako niska. A njima to treba omogućiti".

Komentari / 0

Ostavite komentar