Резултата пописа неће бити у 2015. години

Резултати пописа становништва Босне и Херцеговине проведеног 2013. године, неће бити објављени ни до краја ове године, казао је данас министар цивилних послова БиХ Адил Османовић на заједничкој сједници оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине о теми "Посланици/делегати питају - Савјет министара БиХ одговара".

Босна и Херцеговина 29.10.2015 | 22:40
Резултата пописа неће бити у 2015. години

Питање о кашњењу са објавом резултата пописа становништва БиХ поставио је делегат Клуба Срба у Дома народа Драгутин Родић (ДНС).

"Која су то неусаглашена питања, створене су законске претпоставке да се попис обави и то је било нужно", казао је Родић.

Османовић је истакао како је тачно да процес обраде података не иде у складу са планираним активностима, додавши како не постоји концензус у вези са обрадом података.

"Проблем око којег не постоји неусаглашен став статистичких завода јесте број резидентног становништва који се обрађује. Приједлог је да се усклади са Законом и препорукама међународног мониторинга, да се усагласи начин обраде. Објава првих коначних резултата бит ће максимално 60 дана од дана усвајања тог начина обраде. Извјесно је да неће бити у овој години резултата пописа", казао је Османовић.

НН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лаки

29.10.2015 17:18

Бошњацима не одговарају резултати па сад на све могуће начине покушавају да нешто промене

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре-лаки

29.10.2015 23:16

Ти или си у потпуности неупуцен или пак намјерно изврцес цињенице. ЕУ и агенција која је на целу ЕУ, Закони БиХ о попису и методологија која је направљена прије пописа је прихвацена са закасњењем јер су Босњаци одбијали попис због не испуњавања анекса 7, повратка прогнаних да се не би етницко цисцење па и геноцид узели као аргумент за ново стање на терену. Напокон су убиједили Босњаке да требају прихватити попис и под оним актима под којима су их цијело ово вријеме одбијали. Кад су прихватили и кад се одрзао попис и кад је показало се да Босњака има висе од 50% на нивоу БиХ и да су Босњаци вецина у Брцком и да су Босњаци вецина у Сребреници као и да цине око 38% становниства Братунца, итд., Срби блокирају објаву пописа сад. Зеле да уведу и да се у резидентно становниство убраја и питање 40 које је у потпуности накнадно - зели се увести, а против тога су ЕУ, агенција за працење и помагање пописа становниства ЕУ, Агенција БиХ, федерације БиХ... сви на једној страни, само неки Срби на другој страни. НЕ МОЗЕ се уводити накнадно несто да се сијеце НАКОН сто се попис одрзи и види се какво је стање којег народа или религије, језика. То је недопустиво и брезобразно.

Name

Предлог

29.10.2015 19:42

Како би било да се сацека нови попис становниства, па да се до следецег пописа о једном троску уради све.Јефтиније је. Богољуб

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

30.10.2015 04:03

Подржавам, и још да тај нови попис обави неко неутралан (странац), како не би било манипулисања. Овај попис су контролисале вјерске заједнице и ЗНАМ да су пописивани и давно умрли.

Name

Ђорђе

29.10.2015 23:49

Мислим да ће на идућем попису становништва бити још гора ситуација по Србе, било би боље да се задњи попис што прије објави, овако нас нестаје све више и више, шта ли ће тек бити 2021.!?

ОДГОВОРИТЕ