Rezultata popisa neće biti u 2015. godini

Rezultati popisa stanovništva Bosne i Hercegovine provedenog 2013. godine, neće biti objavljeni ni do kraja ove godine, kazao je danas ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o temi "Poslanici/delegati pitaju - Savjet ministara BiH odgovara".

Bosna i Hercegovina 29.10.2015 | 22:40
Rezultata popisa neće biti u 2015. godini

Pitanje o kašnjenju sa objavom rezultata popisa stanovništva BiH postavio je delegat Kluba Srba u Doma naroda Dragutin Rodić (DNS).

"Koja su to neusaglašena pitanja, stvorene su zakonske pretpostavke da se popis obavi i to je bilo nužno", kazao je Rodić.

Osmanović je istakao kako je tačno da proces obrade podataka ne ide u skladu sa planiranim aktivnostima, dodavši kako ne postoji koncenzus u vezi sa obradom podataka.

"Problem oko kojeg ne postoji neusaglašen stav statističkih zavoda jeste broj rezidentnog stanovništva koji se obrađuje. Prijedlog je da se uskladi sa Zakonom i preporukama međunarodnog monitoringa, da se usaglasi način obrade. Objava prvih konačnih rezultata bit će maksimalno 60 dana od dana usvajanja tog načina obrade. Izvjesno je da neće biti u ovoj godini rezultata popisa", kazao je Osmanović.

NN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

laki

29.10.2015 17:18

Bošnjacima ne odgovaraju rezultati pa sad na sve moguće načine pokušavaju da nešto promene

ODGOVORITE
Name

re-laki

29.10.2015 23:16

Ti ili si u potpunosti neupucen ili pak namjerno izvrces cinjenice. EU i agencija koja je na celu EU, Zakoni BiH o popisu i metodologija koja je napravljena prije popisa je prihvacena sa zakasnjenjem jer su Bosnjaci odbijali popis zbog ne ispunjavanja aneksa 7, povratka prognanih da se ne bi etnicko ciscenje pa i genocid uzeli kao argument za novo stanje na terenu. Napokon su ubijedili Bosnjake da trebaju prihvatiti popis i pod onim aktima pod kojima su ih cijelo ovo vrijeme odbijali. Kad su prihvatili i kad se odrzao popis i kad je pokazalo se da Bosnjaka ima vise od 50% na nivou BiH i da su Bosnjaci vecina u Brckom i da su Bosnjaci vecina u Srebrenici kao i da cine oko 38% stanovnistva Bratunca, itd., Srbi blokiraju objavu popisa sad. Zele da uvedu i da se u rezidentno stanovnistvo ubraja i pitanje 40 koje je u potpunosti naknadno - zeli se uvesti, a protiv toga su EU, agencija za pracenje i pomaganje popisa stanovnistva EU, Agencija BiH, federacije BiH... svi na jednoj strani, samo neki Srbi na drugoj strani. NE MOZE se uvoditi naknadno nesto da se sijece NAKON sto se popis odrzi i vidi se kakvo je stanje kojeg naroda ili religije, jezika. To je nedopustivo i brezobrazno.

Name

Predlog

29.10.2015 19:42

Kako bi bilo da se saceka novi popis stanovnistva, pa da se do sledeceg popisa o jednom trosku uradi sve.Jeftinije je. Bogoljub

ODGOVORITE
Name

xy

30.10.2015 04:03

Podržavam, i još da taj novi popis obavi neko neutralan (stranac), kako ne bi bilo manipulisanja. Ovaj popis su kontrolisale vjerske zajednice i ZNAM da su popisivani i davno umrli.

Name

Đorđe

29.10.2015 23:49

Mislim da će na idućem popisu stanovništva biti još gora situacija po Srbe, bilo bi bolje da se zadnji popis što prije objavi, ovako nas nestaje sve više i više, šta li će tek biti 2021.!?

ODGOVORITE