Усвојен Извјештај о Стратегији ЕУ

Посланици Европског парламента (ЕП) су огромном већином усвојили Извјештај ЕП о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонску регију, која ће олакшати позицију овог регина, погођеног економском и избјегличком кризом, саопштио је посланик ЕП Франц Богович (СЛС/ЕПП).

Регион 29.10.2015 | 09:50
Усвојен Извјештај о Стратегији ЕУ

Богович је на расправи "Поруке ЕУ о стратегији ЕУ за јадранско-јонски регион" изјавио да је у питању трећа макро стратегија ЕУ коју је припремила Европска комисија за шири састав (четири земље чланице ЕУ: Италија, Словенија, Хрватска, Грчка, и четири будуће чланице: Албанија, БиХ, Србија и Црна Гора), у којима живи 70 милиона људи.

Како се наводи у саопштењу Боговичевог кабинета, он је навео да на тој територији постоје врло велике разлике, а осим тога тај регион је погођен и економском као и избјегличком кризом.

Сврха ове стратегије на коју је Европски парламент у поруци одговорио свеобухватним збиром смјерница и препорука, подстакло је укључене земље чланице макрорегиона на активније повезивање.

"Ово повезивање има за циљ веће економско учешће и отварање нових радних мјеста на подручјима која су у односу на потенцијал сувише слабо развијена, као и да подстакне заједничко планирање саобраћајних и енергетских политика и заједнички приступ заштити животне средине", прецизирао је Богович.

Акциони план за овај дио Европе такође предвиђа унапређење и интеграцију туристичких услуга са нагласком на одрживи туризам и очекиваном побољшању саобраћајне и енергетске инфраструктуре.

Посланици Европског парламента су огромном већином усвојили Извјештај Европског парламента о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонску регију, за коју је гласало 560 посланика.

Земље имају на располагању све инструменте стратегије Европске политике који омогућавају боље повезивање и већу корист од већ доступних средстава; новоосновани Европски фонд за стратешке инвестиције (ЕФСИ), редовно финансирање из фонда за Европске кохезионе политике, као и програме Хоризонт 2020, ЛИФЕ, Еразмус, плус ресурси за иновације (ИННОВФИН) за помоћ малим и средњим предузећима...

Богович је у расправи у Европском парламенту нагласио да је избјегличка криза показала да је тренутна сарадња у погођеним земљама врло слаба тако да се, како је рекао, "надамо да ће ова стратегија ЕУ за Јадранско-јонски регион дати праву основу за помоћ људима, а да ће посебно политички лидери почети да у овој области истински сарађују и да ће то помоћи у економском развоју".

НН 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЧУДНО НЕШТО

29.10.2015 09:02

Одкуд сад а "Јадранско-Јонски" регион ??? Да се ту не ради о кројењу неких нових геостратешких мапа. Гурају нас у неке неприродне торове. А ти фондови? То су креације које служе да се европски лопови богате преко наших домаћих послушника на пројектима које сами одређују и спроводе. Еропски лопови су мало већи од ових наших домаћих, само што су и препреденији па се вјешто крију. Па шта су направили на нашим просторима ти силни европски изасланици, миротворци, комисионари, итд. Ништа, осим што су се лично добро обогатили и подгојени вратили кућама да то грицкају за живота.

ОДГОВОРИТЕ