Черчил о Балкану

Било би опасно границу затворити почев од Словеније или Хрватске, јер би тиме Србија, Македонија и Грчка биле доведене у потпуно неконтролисану ситуацију.

Регион 29.10.2015 | 08:50
Черчил о Балкану

То пише бечки дневник "Стандард" и упозорава да су се односи у региону погоршали због избјегличке кризе.

Лист пише да би најмање зло било јачање десних политичких снага и да су "опасности много веће", јер би "преоптерећење у мигрантској кризи могло довести до политичке злоупотребе, насиља и растуће несигурности".

"Стандард" наводи да су "Македонија и Србија не само сиромашније, већ и нестабилније од Грчке" и тврди да "тамошње сигурносне структуре нису дорасле великим кризама". 

"Македонска администрација је управљана дубоким партијским интересима, и може у свако доба бити употребљена за манипулације", пише лист. 

Цхурцхилл је Балкан окарактерисао као "мекани стомак Европе", односно мјесто на коме је Стари континент најрањивији, а то је тачно и данас, наводи бечки лист. 

"Стандард" указује да је средином септембра могло да се види на мађарској граници шта се дешава када једна земља затвори границе, подсјећајући да је група младих, спремна на насиље, почела да насрће на полицију и покушавала да на силу пређе преко границе. 

"Ако се границе затварају, онда само од југа ка сјеверу, у координацији између Грчке и сусједа Бугарске, Македоније и Албаније, која би могла бити дио сљедеће руте. Пошто се ради о шенгенским границама, ЕУ би могла да помогне као на граници према Турској", подвлачи "Стандард". 

Према писању аустријског листа, сада је важно да се не гледа у страну већ да се озбиљно схвати преоптерећеност, и стратешки паметно и одговорно реагује како се не би угрозила стабилност у средњој и југоисточној Европи.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мојне

29.10.2015 07:57

А Никола Пасиц је говорио УЦИТЕ ДЕЦУ ДА МРЗЕ ЕНГЛЕЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрушчов.

29.10.2015 09:10

Енглези су читав живот колонизовали , и убијали друге народе! Слуге А меричке.

Name

КРИВИ НАВОД

30.10.2015 19:38

Не бих се сложио са Винстоновом изјавом да је Балкан мекани стомачић Европе. Пре бих се сложио са Кустурицом да је Балкан гузно цревце Европе. На нашу жалост. Додуше, он је то рекао за Сарајево. Али не мења на ствари.

ОДГОВОРИТЕ