Čerčil o Balkanu

Bilo bi opasno granicu zatvoriti počev od Slovenije ili Hrvatske, jer bi time Srbija, Makedonija i Grčka bile dovedene u potpuno nekontrolisanu situaciju.

Region 29.10.2015 | 08:50
Čerčil o Balkanu

To piše bečki dnevnik "Standard" i upozorava da su se odnosi u regionu pogoršali zbog izbjegličke krize.

List piše da bi najmanje zlo bilo jačanje desnih političkih snaga i da su "opasnosti mnogo veće", jer bi "preopterećenje u migrantskoj krizi moglo dovesti do političke zloupotrebe, nasilja i rastuće nesigurnosti".

"Standard" navodi da su "Makedonija i Srbija ne samo siromašnije, već i nestabilnije od Grčke" i tvrdi da "tamošnje sigurnosne strukture nisu dorasle velikim krizama". 

"Makedonska administracija je upravljana dubokim partijskim interesima, i može u svako doba biti upotrebljena za manipulacije", piše list. 

Churchill je Balkan okarakterisao kao "mekani stomak Evrope", odnosno mjesto na kome je Stari kontinent najranjiviji, a to je tačno i danas, navodi bečki list. 

"Standard" ukazuje da je sredinom septembra moglo da se vidi na mađarskoj granici šta se dešava kada jedna zemlja zatvori granice, podsjećajući da je grupa mladih, spremna na nasilje, počela da nasrće na policiju i pokušavala da na silu pređe preko granice. 

"Ako se granice zatvaraju, onda samo od juga ka sjeveru, u koordinaciji između Grčke i susjeda Bugarske, Makedonije i Albanije, koja bi mogla biti dio sljedeće rute. Pošto se radi o šengenskim granicama, EU bi mogla da pomogne kao na granici prema Turskoj", podvlači "Standard". 

Prema pisanju austrijskog lista, sada je važno da se ne gleda u stranu već da se ozbiljno shvati preopterećenost, i strateški pametno i odgovorno reaguje kako se ne bi ugrozila stabilnost u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mojne

29.10.2015 07:57

A Nikola Pasic je govorio UCITE DECU DA MRZE ENGLEZE

ODGOVORITE
Name

Hruščov.

29.10.2015 09:10

Englezi su čitav život kolonizovali , i ubijali druge narode! Sluge A meričke.

Name

КРИВИ НАВОД

30.10.2015 19:38

Не бих се сложио са Винстоновом изјавом да је Балкан мекани стомачић Европе. Пре бих се сложио са Кустурицом да је Балкан гузно цревце Европе. На нашу жалост. Додуше, он је то рекао за Сарајево. Али не мења на ствари.

ODGOVORITE