Ускоро измјене Изборног закона

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић вјерује да ће до краја године бити урађене измјене Изборног закона БиХ, истичући да су разговори о томе већ почели.

Босна и Херцеговина 28.10.2015 | 22:05
Ускоро измјене Изборног закона

"Жеља нам је иста - да покушамо да до краја године добијемо оквир Изборног закона, јер је наредна година изборна и читав тај процес поново би могао да буде исполитизован", рекао је Човић на конференцији за новинаре послије сједнице Предсједништва БиХ.


Према његовом мишљењу, прави начин да се дође до измјена Изборног закона је преко Интерресорне радне групе у Парламентарној скупштини БиХ.

Он је истакао да је члановима Интерресорне радне групе Предсједништво БиХ упутило јасну препоруку како би требало убрзати активности на измјенама Изборног закона.

Наводећи да је измјенама Изборног закона БиХ, доминанто проблеме потребно ријешити на подручју Федерације БиХ, Човић је као примјер навео Мостар како би у потпуности била проведена одлука Уставног суда.

Према његовим ријечима, биће потребно урадити и измјене које се тичу одлуке Европског суда у Стразбуру у предмету "Сејдић-Финци", избора чланова Предсједништва БиХ и Дома народа, те техничке измјене којима се дефинишу изборни прагови у процентима, отворене и затворене листе и друго.

Он је увјерен 99 одсто да ће 2018. године у БиХ у пакету бити организовани општи и локални избори.

"Све чешће се чује да је крајње нерационално за овако уређену земљу да сваке двије године има изборне кампање", рекао је Човић.

Он је навео да се поставља питање шта са изборима наредне године, те да ће то морати бити заједнички договорено.

"ХДЗ-у би одговарало да наредне године не буде локалних избора, јер тренутно има пуно економских активности. До краја године имаћемо одговор већине странака и на ово питање", нагласио је Човић.

Према његовим ријечима, сасвим је извјесно да ће СББ ући у власт на нивоу БиХ, без обзира на то да ли ће неко тиме бити задовољан или не и да је то ствар кадровског договора између СДА и СББ-а, као што је то било и за Владу ФБиХ.

Човић је напоменуо да улазак СББ-а у власт значи да ће на нивоу БиХ постојати двотрећинска већина и исто тако и у ФБиХ.

"Сигуран сам да ће СББ ући у извршну власт на свим нивоима у складу са договором СДА и СББ-а. То ће се на нивоу ФБиХ десити данас, а за седмицу или двије и на нивоу Савјета министара БиХ и кантона", закључио је Човић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

посавина

29.10.2015 17:31

Цовиц позурио са законима сто прије то боље,ваљда док га Бакир добро слуса да се не предомисли.По цовицу стање у федерацији је несредјено за хрвате а у Р-СУ све цвјета хрватима,илегални представници их представљају на целу са ВЛАЈКИЈЕМ.

ОДГОВОРИТЕ