Uskoro izmjene Izbornog zakona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović vjeruje da će do kraja godine biti urađene izmjene Izbornog zakona BiH, ističući da su razgovori o tome već počeli.

Bosna i Hercegovina 28.10.2015 | 22:05
Uskoro izmjene Izbornog zakona

"Želja nam je ista - da pokušamo da do kraja godine dobijemo okvir Izbornog zakona, jer je naredna godina izborna i čitav taj proces ponovo bi mogao da bude ispolitizovan", rekao je Čović na konferenciji za novinare poslije sjednice Predsjedništva BiH.


Prema njegovom mišljenju, pravi način da se dođe do izmjena Izbornog zakona je preko Interresorne radne grupe u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je istakao da je članovima Interresorne radne grupe Predsjedništvo BiH uputilo jasnu preporuku kako bi trebalo ubrzati aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona.

Navodeći da je izmjenama Izbornog zakona BiH, dominanto probleme potrebno riješiti na području Federacije BiH, Čović je kao primjer naveo Mostar kako bi u potpunosti bila provedena odluka Ustavnog suda.

Prema njegovim riječima, biće potrebno uraditi i izmjene koje se tiču odluke Evropskog suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, te tehničke izmjene kojima se definišu izborni pragovi u procentima, otvorene i zatvorene liste i drugo.

On je uvjeren 99 odsto da će 2018. godine u BiH u paketu biti organizovani opšti i lokalni izbori.

"Sve češće se čuje da je krajnje neracionalno za ovako uređenu zemlju da svake dvije godine ima izborne kampanje", rekao je Čović.

On je naveo da se postavlja pitanje šta sa izborima naredne godine, te da će to morati biti zajednički dogovoreno.

"HDZ-u bi odgovaralo da naredne godine ne bude lokalnih izbora, jer trenutno ima puno ekonomskih aktivnosti. Do kraja godine imaćemo odgovor većine stranaka i na ovo pitanje", naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, sasvim je izvjesno da će SBB ući u vlast na nivou BiH, bez obzira na to da li će neko time biti zadovoljan ili ne i da je to stvar kadrovskog dogovora između SDA i SBB-a, kao što je to bilo i za Vladu FBiH.

Čović je napomenuo da ulazak SBB-a u vlast znači da će na nivou BiH postojati dvotrećinska većina i isto tako i u FBiH.

"Siguran sam da će SBB ući u izvršnu vlast na svim nivoima u skladu sa dogovorom SDA i SBB-a. To će se na nivou FBiH desiti danas, a za sedmicu ili dvije i na nivou Savjeta ministara BiH i kantona", zaključio je Čović.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

posavina

29.10.2015 17:31

Covic pozurio sa zakonima sto prije to bolje,valjda dok ga Bakir dobro slusa da se ne predomisli.Po covicu stanje u federaciji je nesredjeno za hrvate a u R-SU sve cvjeta hrvatima,ilegalni predstavnici ih predstavljaju na celu sa VLAJKIJEM.

ODGOVORITE