Блокиран рачун Центра за културу у Српцу

Због дуга од 21.700 КМ, Јавној установи Центар за културу и спорт у Српцу Пореска управа Републике Српске поново је блокирала рачун. Први пут се то догодило 14. новембра прошле године, када је ова културна установа имала 18.000 КМ неизмирених пореских обавеза.

Република Српска 28.10.2015 | 15:17
Блокиран рачун Центра за културу у Српцу

Због тешког материјалног положаја, радници су, након штрајка упозорења, 17. децембра ступили у генерални штрајк који је трајао готово два мјесеца, а за то вријеме биле су обустављене све културне и спортске манифестације које су предвиђене програмом рада Центра.

Десет радника ове установе тражило је исплату бар 1,5 од осам заосталих плата. Иако су 15. јануара добили једну плату, наставили су штрајк, који су прекинули тек након испуњавања захтјева у цјелости.

Проблеми су настављени и у овој години, тако да радницима није исплаћено укупно 12 плата, каже директорка Данијела Вукотић.

Она додаје да су неизмирени доприноси фондовима смањени на 11.000 КМ, али да је и на овај износ стигла опомена.

Због дуга према „Електродистрибуцији“, струја је била искључена Спортској дворани, која се, такође, налази у саставу Центра.

Једно вријеме биле су прекинуте све спортске активности у дворани у вечерњим часовима, док су неки спортски клубови морали да тренирају и играју првенствене утакмице у пријеподневним часовима у хладној дворани. На интервенцију начелника општине Драге Ћирића и уплате дијела дуга, Спортска дворана је данас добила струју - каже Вукотићева.

Она истиче да је спортска дворана велики баласт за ову установу, јер производи огромне трошкове одржавања, док су приходи занемарљиви, поготово након престанка рада ресторана друштвене исхране. Без адекватне помоћи општине у субвенционисању трошкова, и даље ће остати упитан њен рад.

Њено мишљење не дијели начелник општине Драго Ћирић, он мисли да би радници Центра бољом организацијом рада, рационализацијом и понудом задржаја културних и спортских догађаја, могли обезбједити солидне властите приходе, што је до сада изостало.

„Такав однос руководства Центра за културу и спорт, и уздање само у општинску касу, доприњело је, нажалост, стању у коме се тренутно налази ова установа“ – изјавио је Ћирић.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Боки

28.10.2015 14:18

Има ли културе у Српцу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

28.10.2015 15:53

Иако сам из СРБца незнам Боки да ли културе У СРБцу још увијек има. Плашим се да су културу продали културни некзлтурнима а оно што је преостало ид СРБачке културе да је појео гладни народ који верује са правом или не да је боље џабе лежати него џабе радити!

Name

змај

28.10.2015 16:00

Е мој директоре,,,менадзеру.треба да селис из Српца,,ко це те примити висе на посао,а да познаје твоје способности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

28.10.2015 16:09

Србацку културу су потросили Додикови снсд-овци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо дј.

29.10.2015 12:25

Стевана за директора

ОДГОВОРИТЕ