Blokiran račun Centra za kulturu u Srpcu

Zbog duga od 21.700 KM, Javnoj ustanovi Centar za kulturu i sport u Srpcu Poreska uprava Republike Srpske ponovo je blokirala račun. Prvi put se to dogodilo 14. novembra prošle godine, kada je ova kulturna ustanova imala 18.000 KM neizmirenih poreskih obaveza.

Republika Srpska 28.10.2015 | 15:17
Blokiran račun Centra za kulturu u Srpcu

Zbog teškog materijalnog položaja, radnici su, nakon štrajka upozorenja, 17. decembra stupili u generalni štrajk koji je trajao gotovo dva mjeseca, a za to vrijeme bile su obustavljene sve kulturne i sportske manifestacije koje su predviđene programom rada Centra.

Deset radnika ove ustanove tražilo je isplatu bar 1,5 od osam zaostalih plata. Iako su 15. januara dobili jednu platu, nastavili su štrajk, koji su prekinuli tek nakon ispunjavanja zahtjeva u cjelosti.

Problemi su nastavljeni i u ovoj godini, tako da radnicima nije isplaćeno ukupno 12 plata, kaže direktorka Danijela Vukotić.

Ona dodaje da su neizmireni doprinosi fondovima smanjeni na 11.000 KM, ali da je i na ovaj iznos stigla opomena.

Zbog duga prema „Elektrodistribuciji“, struja je bila isključena Sportskoj dvorani, koja se, takođe, nalazi u sastavu Centra.

Jedno vrijeme bile su prekinute sve sportske aktivnosti u dvorani u večernjim časovima, dok su neki sportski klubovi morali da treniraju i igraju prvenstvene utakmice u prijepodnevnim časovima u hladnoj dvorani. Na intervenciju načelnika opštine Drage Ćirića i uplate dijela duga, Sportska dvorana je danas dobila struju - kaže Vukotićeva.

Ona ističe da je sportska dvorana veliki balast za ovu ustanovu, jer proizvodi ogromne troškove održavanja, dok su prihodi zanemarljivi, pogotovo nakon prestanka rada restorana društvene ishrane. Bez adekvatne pomoći opštine u subvencionisanju troškova, i dalje će ostati upitan njen rad.

Njeno mišljenje ne dijeli načelnik opštine Drago Ćirić, on misli da bi radnici Centra boljom organizacijom rada, racionalizacijom i ponudom zadržaja kulturnih i sportskih događaja, mogli obezbjediti solidne vlastite prihode, što je do sada izostalo.

„Takav odnos rukovodstva Centra za kulturu i sport, i uzdanje samo u opštinsku kasu, doprinjelo je, nažalost, stanju u kome se trenutno nalazi ova ustanova“ – izjavio je Ćirić.

Autor: Savo Keser

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Boki

28.10.2015 14:18

Ima li kulture u Srpcu?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

28.10.2015 15:53

Иако сам из СРБца незнам Боки да ли културе У СРБцу још увијек има. Плашим се да су културу продали културни некзлтурнима а оно што је преостало ид СРБачке културе да је појео гладни народ који верује са правом или не да је боље џабе лежати него џабе радити!

Name

zmaj

28.10.2015 16:00

E moj direktore,,,menadzeru.treba da selis iz Srpca,,ko ce te primiti vise na posao,a da poznaje tvoje sposobnosti

ODGOVORITE
Name

Sima

28.10.2015 16:09

Srbacku kulturu su potrosili Dodikovi snsd-ovci.

ODGOVORITE
Name

aco dj.

29.10.2015 12:25

Stevana za direktora

ODGOVORITE