Марковић: На Космету нема албанских споменика културе

Потпредседник Социјалистичке партије Србије (СПС), историчар Предраг Марковић, оценио је да Албаници на Косову и Метохији немају споменике културе, наводећи да су тамошње историјске споменике подигли или Србија или Турска, као и да немају капацитете да заштите српску баштину.

Србија 27.10.2015 | 16:52
Марковић: На Космету нема албанских споменика културе

“Албанци, заправо, на Косову и Метохији нису подигли чесму. Оно што су споменици исламске културе подигли су турски великодостојници. Неки од њих су можда били Албанци, али заправо Турска је подигла оно што није српска држава“, рекао је Марковић.

Марковић је подсетио да су "Србија и обе Југославије пуно улагале на Косову, и све лепе зграде у Приштини је подигла Србија или Југославија, а да Албанци нису ниједну лепу зграду подигли за ових 15 година".

Подигли су споменик Скендербег, који је по мало био и Србин, то је иронија, додао је Марковић.

“Тако да на Косову не постоји ништа од историјских и споменика културе што није подигла српска држава и Турска“, рекао је Марковић.

Он је истакао да Српска православна црква "има капацитет да одржи наше манастире на Косову" и напоменуо да је "Дечанско братство једно од најјачих у свету".

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЈА

27.10.2015 16:15

БАС ТАКО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

27.10.2015 18:31

За 50 гофине албанске владавине неце бити ни насих. Тако ти је то на брдовитом Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.10.2015 19:09

Историја сиптара кољи убиј и убиј а културе немају културнија је стока.

ОДГОВОРИТЕ