Marković: Na Kosmetu nema albanskih spomenika kulture

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), istoričar Predrag Marković, ocenio je da Albanici na Kosovu i Metohiji nemaju spomenike kulture, navodeći da su tamošnje istorijske spomenike podigli ili Srbija ili Turska, kao i da nemaju kapacitete da zaštite srpsku baštinu.

Srbija 27.10.2015 | 16:52
Marković: Na Kosmetu nema albanskih spomenika kulture

“Albanci, zapravo, na Kosovu i Metohiji nisu podigli česmu. Ono što su spomenici islamske kulture podigli su turski velikodostojnici. Neki od njih su možda bili Albanci, ali zapravo Turska je podigla ono što nije srpska država“, rekao je Marković.

Marković je podsetio da su "Srbija i obe Jugoslavije puno ulagale na Kosovu, i sve lepe zgrade u Prištini je podigla Srbija ili Jugoslavija, a da Albanci nisu nijednu lepu zgradu podigli za ovih 15 godina".

Podigli su spomenik Skenderbeg, koji je po malo bio i Srbin, to je ironija, dodao je Marković.

“Tako da na Kosovu ne postoji ništa od istorijskih i spomenika kulture što nije podigla srpska država i Turska“, rekao je Marković.

On je istakao da Srpska pravoslavna crkva "ima kapacitet da održi naše manastire na Kosovu" i napomenuo da je "Dečansko bratstvo jedno od najjačih u svetu".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

JA

27.10.2015 16:15

BAS TAKO!!!

ODGOVORITE
Name

Milo

27.10.2015 18:31

Za 50 gofine albanske vladavine nece biti ni nasih. Tako ti je to na brdovitom Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Md

27.10.2015 19:09

Istorija siptara kolji ubij i ubij a kulture nemaju kulturnija je stoka.

ODGOVORITE