Да ли је Јосип Броз Тито стварно био масон?

Многи теоретичари завјера, али и поједини историчари и публицисти тврде да је Јосип Броз Тито био члан тајне организације познате као Слободни зидари или Масони.

Свијет 27.10.2015 | 07:40
Да ли је Јосип Броз Тито стварно био масон?

Броз је, наводно, био члан загребачке масонске ложе „Максимилијан Врховец“, а његова масонска „браћа“ су му у штампи давали невиђени публицитет током „бомбашког процеса“, када је пред судом Краљевине Југославије неочекивано признао да је члан КПЈ.

Зато и не треба да чуди, сматрају поборници ове теорије, што се Јосип Броз, по свом доласку у Београд маја 1941. године смјестио у једној вили на Дедињу.

У погледу сумње да је Тито био масон, наводи се и његов идиличан однос са Винстоном Черчилом, који је, опет наводно, био масон „33. степена.

Ипак Велика Ложа Британске Колумбије и Јукона из Канаде тврди да Тито није био масон. Ево како они описују доживотног председника СФРЈ:

"Члан Црвене Интернационалне гарде послије Октобарске револуције Јосип Броз Тито је постао члан Коминтерне 1934. да би га потом Стаљин избацио 1948.

Током Другог свјетског рата водио је најмоћнији покрет отпора у Европи, да би 7. марта 1945 успоставио прву комунистичку владу у тадашњој Југославији.

Тито је иза себе оставио мјешовито наслеђе. С једне стране био је критикован као ауторитативан владар док је с друге стране био упамћен и препознат као неко ко је инсистирао да сви народи Југосолавије имају загарантована једнака права. Имао је водећу улогу у покрету Несврстаних а у СФРЈ је остао на власти све до своје смрти 1980. године.

Теорије завјере тврде да је Тито 1926. постао члан масонске ложе "Либертас" у Напуљу у Италији.

Реалност је другачија.

Тито је у ствари радио као агитатор Комунистичке партије у бродоградилишту у Краљевици на јадранској обали Хрватске од 21. септембра 1925. до 2. октобра 1926. када је прешао у ливницу у близини Београда. Нема никаквих доказа да је путовао у Напуљу у то вријеме.

На почетку Другог свјетског рата постојало је 27 ложа са 2.500 чланова у Југославији. Слободни зидари су били забрањивани под нацистима што су исто доживјели и касније под Титовом влашћу иако непотврђени извори тврде да су многи комунистички лидери били предратни масони.

Дакле, када се све узме у обзир - однос комуниста према масонима, Титова забрана ложа, као и нерегуларан статус италијанске масонерије у то вријеме, нема разлога да се вјерује да је Јосип Броз Тито био масон."

(Курир)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Серафим

27.10.2015 07:29

Јосип Броз је био масон-зијон и то као лидер новог светског поретка, он није ни Србин ни Хрват он је Јеврејин, никада није граматицки говорио ни СрБски ни Хрватски, кад су отисли у Кумровац после рата да посете мајку Јосипа Броза он је усао САМ у њен дневни боравак и представио се као њен син старица је лозила ватру, п[осматрала га и рекла јевреју титу нек си сине зив и здрав ко да си? и ста да си? али ти мој син ниси јер МОЈ син на једној руције имао одсецен прст а јеврејин тито је имао све прсте на обе руке, тај детаљ је био пресудан! посто се тито јевреј уверио да га је старица провалила он нареди свом телохранитељу да је задаве перјаником, сутрадан је телевизија и стампа југословенска објавила дан залости ЈЕР ЈЕ МАЈКА ЈОСИПА БРОЗА КОГА НИЈЕ ВИДЕЛА НИЗ ГОДИНА ОД СИЛНОГ УЗБУДЈЕЊА ИСПУСТИЛА СВОЈУ ПЛЕМЕНИТУ ДУСУ. Други докази су у томе сто је тито лецен и умро у клиницком центру у Љубљани прица доктор који га је лецио питао га НЕКО за последњу зељу када умре ста да му ставе на споменик КРСТ или ПЕТОКРАКУ? тито казе ни једно ни друго има КО ЦЕ О ТОМЕ ДА ВОДИ РАЦУНА тај исти му казе па ви сте МАРСАЛЕ били највеци комуниста у Јудеославији како да нецете петокраку на споменику? он одговара ја сам своје рекао кад је сахрањен на његовом гробу-плоци! нема ни КРСТА ни ПЕТОКРАКЕ а сандук је укопан празан јер су његови посмртни остатци однесени у НЕW YОРК у масонску гробницу владара Света.Тито је био србомрзац по зељи масонско-зијонске лозе ликвидирао је и све Србе комунисте паметне који су брзо разоткрили његову мисију, затим је признао републике и са уставом из 1974 године разбијо и поделио србске земље то јесте поклонио косово сиптарима а крајине хрватима итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

27.10.2015 09:32

Одличан коментар. Ја бих само додао да је он био један обични хоштаплер, преварант и лопужа. Само су се луди Срби примили на њега и његову идеологију.

Name

БиХ

27.10.2015 07:41

Друже Тито ко сте били нама је било предивно у твојој Југи хвала Вам на тим нашим годинама лијепог живота. Према овом хаос стању у БиХ који су запослени од радника,толика цифра сада ради као што сте Ви имали број предузећа у незаборављеној и лијепој нам Југославији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

27.10.2015 09:34

Тај твој друг је и припремио сав овај хаос у коме сада живимо. И као што Бора Чорба пјева "тито је ваш".

Name

Освит

27.10.2015 08:06

Све теорије завјера које се пласирају на простору бивсе Југославије углавном од неуспјесних резима,великог дјела вјерских заједница,насљедника фасистицких покрета из другог свјетског рата,не могу понистити реална достигнуца Југославије као успјесне дрзаве у којој је била владавина права и закона,друства социјалне правде и равноправних градана који су без обзира на порјекло имали бесплатно здравство,образовање,остваривали су право на рад сходно свом образовању и лицним способностима.Била је то дрзава у којој су радници са најмањим квалификацијама рјесавали стамбено питање,док је вецина радника на западу исла у пензију као подстанари.Била је то дрзава која је за неколико десетљеца од изразито аграрне земље постала високо индустријализована земља која је имала у власниству природне ресурсе и у Африци и у Азији па и у Совјетском савезу.Имала је у власниству и изворе нафте и гаса и у Сирији гдје се данас за те исте изворе боре орузјем.Свему томе је дао велики допринос Јосип Броз Тито.Био је и остао Велики цовјек за разлику ових дрзавника данас који су се углавном одлуцили да постану богати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

27.10.2015 08:54

Увијек се прица о масонима ал ријетко ко зна ста је то итд ? Ево ја први не знам .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

27.10.2015 13:39

Живот Јосипа Броза Тита је обавијен и данас велом тајне јер тако желе тајни владари из сенке. Мало је познато да је прави Јосип Броз Тито у сукоб са законом дошао због његове провале У СРБску Православну Цркву у Загребу по наређењу партије. То је права истина о "бомбашком процесу" на коме се Титу и његовим комунистичким друговима судило због провале у СПЦ а не због политичког дјеловања. Под псеудонимом Тито се крило неколико људи и највјероватније да је неки од њих био масон свјетског гласа. За време владавине Јосипа Броза Тита мањсоњерија је била недоступна обичном човјеку па је због тога изгледало као да је мадоњерија била забрањена што не одговара истини јер у време комунизма масоњерија је била резервисана и зато доступна само ПОСВЕЋЕНИМ комунистима попут Едварда Кардеља, Тита, Михаила Горбачова и другим комунистичким првацима. Титов гроба сада чувају Карађорђевићи и држава СРБија, а његовим отварањем пред камерама решила би се мистерија Титове сахране а донекле и његовог живота. Међутим то питање У СРБији нико не покреће што само по себи најбоље сведочи о спреги и савезу садашњи и бивши комунистички власти у СРБији и њиховом заједничком раду на уништењу СРБства. Тачне су донекле приче које се пласирају из комунистички центара моћи да се боље живјело за време Тита него У време Краљевине Југославије или данас у ДЕМОНократији а не демократији али се заборавља народу да каже да су постигнути резултати Титовог режима на развоју земље биле последице нормалног друштвеног напретка и развоја земље у томе времену а никако нека њихова посебна комунистичка заслуга, јер да су и Турци остали на Балкану морали би до сада неки пут да направе и фабрику да подигну. Садашња економска криза И велика бједа У којој живе сви народи бивше Југославије јесте последица рата и Титине филозофије живота коју су прихватили комунисти да све што буде после смрти друга Тита горе, да ће Тити са тиме у очина необавештеном народа да изгледа већи државник и бољи ЧОВЈЕК. Та идеја ће нажалост да држи воду док МАЈСТОРИ НЕ ОДУ НА ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ ГДЕ ЈЕ КОМУНИСТИМА ПРИПРЕМЉЕНО МЈЕСТО ОД ПОЧЕТКА СВИЈЕТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.10.2015 19:28

Како Јоза мозе да буде и масон и устаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

27.10.2015 20:21

Јоза је био све и всја, и усташа и комуниста, и католик и масон, али увијек је његов рад ишао на штету СРБства!