Da li je Josip Broz Tito stvarno bio mason?

Mnogi teoretičari zavjera, ali i pojedini istoričari i publicisti tvrde da je Josip Broz Tito bio član tajne organizacije poznate kao Slobodni zidari ili Masoni.

Svijet 27.10.2015 | 07:40
Da li je Josip Broz Tito stvarno bio mason?

Broz je, navodno, bio član zagrebačke masonske lože „Maksimilijan Vrhovec“, a njegova masonska „braća“ su mu u štampi davali neviđeni publicitet tokom „bombaškog procesa“, kada je pred sudom Kraljevine Jugoslavije neočekivano priznao da je član KPJ.

Zato i ne treba da čudi, smatraju pobornici ove teorije, što se Josip Broz, po svom dolasku u Beograd maja 1941. godine smjestio u jednoj vili na Dedinju.

U pogledu sumnje da je Tito bio mason, navodi se i njegov idiličan odnos sa Vinstonom Čerčilom, koji je, opet navodno, bio mason „33. stepena.

Ipak Velika Loža Britanske Kolumbije i Jukona iz Kanade tvrdi da Tito nije bio mason. Evo kako oni opisuju doživotnog predsednika SFRJ:

"Član Crvene Internacionalne garde poslije Oktobarske revolucije Josip Broz Tito je postao član Kominterne 1934. da bi ga potom Staljin izbacio 1948.

Tokom Drugog svjetskog rata vodio je najmoćniji pokret otpora u Evropi, da bi 7. marta 1945 uspostavio prvu komunističku vladu u tadašnjoj Jugoslaviji.

Tito je iza sebe ostavio mješovito nasleđe. S jedne strane bio je kritikovan kao autoritativan vladar dok je s druge strane bio upamćen i prepoznat kao neko ko je insistirao da svi narodi Jugosolavije imaju zagarantovana jednaka prava. Imao je vodeću ulogu u pokretu Nesvrstanih a u SFRJ je ostao na vlasti sve do svoje smrti 1980. godine.

Teorije zavjere tvrde da je Tito 1926. postao član masonske lože "Libertas" u Napulju u Italiji.

Realnost je drugačija.

Tito je u stvari radio kao agitator Komunističke partije u brodogradilištu u Kraljevici na jadranskoj obali Hrvatske od 21. septembra 1925. do 2. oktobra 1926. kada je prešao u livnicu u blizini Beograda. Nema nikakvih dokaza da je putovao u Napulju u to vrijeme.

Na početku Drugog svjetskog rata postojalo je 27 loža sa 2.500 članova u Jugoslaviji. Slobodni zidari su bili zabranjivani pod nacistima što su isto doživjeli i kasnije pod Titovom vlašću iako nepotvrđeni izvori tvrde da su mnogi komunistički lideri bili predratni masoni.

Dakle, kada se sve uzme u obzir - odnos komunista prema masonima, Titova zabrana loža, kao i neregularan status italijanske masonerije u to vrijeme, nema razloga da se vjeruje da je Josip Broz Tito bio mason."

(Kurir)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Serafim

27.10.2015 07:29

Josip Broz je bio mason-zijon i to kao lider novog svetskog poretka, on nije ni Srbin ni Hrvat on je Jevrejin, nikada nije gramaticki govorio ni SrBski ni Hrvatski, kad su otisli u Kumrovac posle rata da posete majku Josipa Broza on je usao SAM u njen dnevni boravak i predstavio se kao njen sin starica je lozila vatru, p[osmatrala ga i rekla jevreju titu nek si sine ziv i zdrav ko da si? i sta da si? ali ti moj sin nisi jer MOJ sin na jednoj rucije imao odsecen prst a jevrejin tito je imao sve prste na obe ruke, taj detalj je bio presudan! posto se tito jevrej uverio da ga je starica provalila on naredi svom telohranitelju da je zadave perjanikom, sutradan je televizija i stampa jugoslovenska objavila dan zalosti JER JE MAJKA JOSIPA BROZA KOGA NIJE VIDELA NIZ GODINA OD SILNOG UZBUDJENJA ISPUSTILA SVOJU PLEMENITU DUSU. Drugi dokazi su u tome sto je tito lecen i umro u klinickom centru u Ljubljani prica doktor koji ga je lecio pitao ga NEKO za poslednju zelju kada umre sta da mu stave na spomenik KRST ili PETOKRAKU? tito kaze ni jedno ni drugo ima KO CE O TOME DA VODI RACUNA taj isti mu kaze pa vi ste MARSALE bili najveci komunista u Judeoslaviji kako da necete petokraku na spomeniku? on odgovara ja sam svoje rekao kad je sahranjen na njegovom grobu-ploci! nema ni KRSTA ni PETOKRAKE a sanduk je ukopan prazan jer su njegovi posmrtni ostatci odneseni u NEW YORK u masonsku grobnicu vladara Sveta.Tito je bio srbomrzac po zelji masonsko-zijonske loze likvidirao je i sve Srbe komuniste pametne koji su brzo razotkrili njegovu misiju, zatim je priznao republike i sa ustavom iz 1974 godine razbijo i podelio srbske zemlje to jeste poklonio kosovo siptarima a krajine hrvatima itd.itd.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

27.10.2015 09:32

Odličan komentar. Ja bih samo dodao da je on bio jedan obični hoštapler, prevarant i lopuža. Samo su se ludi Srbi primili na njega i njegovu ideologiju.

Name

BiH

27.10.2015 07:41

Druže Tito ko ste bili nama je bilo predivno u tvojoj Jugi hvala Vam na tim našim godinama lijepog života. Prema ovom haos stanju u BiH koji su zaposleni od radnika,tolika cifra sada radi kao što ste Vi imali broj preduzeća u nezaboravljenoj i lijepoj nam Jugoslaviji.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

27.10.2015 09:34

Taj tvoj drug je i pripremio sav ovaj haos u kome sada živimo. I kao što Bora Čorba pjeva "tito je vaš".

Name

Osvit

27.10.2015 08:06

Sve teorije zavjera koje se plasiraju na prostoru bivse Jugoslavije uglavnom od neuspjesnih rezima,velikog djela vjerskih zajednica,nasljednika fasistickih pokreta iz drugog svjetskog rata,ne mogu ponistiti realna dostignuca Jugoslavije kao uspjesne drzave u kojoj je bila vladavina prava i zakona,drustva socijalne pravde i ravnopravnih gradana koji su bez obzira na porjeklo imali besplatno zdravstvo,obrazovanje,ostvarivali su pravo na rad shodno svom obrazovanju i licnim sposobnostima.Bila je to drzava u kojoj su radnici sa najmanjim kvalifikacijama rjesavali stambeno pitanje,dok je vecina radnika na zapadu isla u penziju kao podstanari.Bila je to drzava koja je za nekoliko desetljeca od izrazito agrarne zemlje postala visoko industrijalizovana zemlja koja je imala u vlasnistvu prirodne resurse i u Africi i u Aziji pa i u Sovjetskom savezu.Imala je u vlasnistvu i izvore nafte i gasa i u Siriji gdje se danas za te iste izvore bore oruzjem.Svemu tome je dao veliki doprinos Josip Broz Tito.Bio je i ostao Veliki covjek za razliku ovih drzavnika danas koji su se uglavnom odlucili da postanu bogati.

ODGOVORITE
Name

Francuz

27.10.2015 08:54

Uvijek se prica o masonima al rijetko ko zna sta je to itd ? Evo ja prvi ne znam .

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

27.10.2015 13:39

Живот Јосипа Броза Тита је обавијен и данас велом тајне јер тако желе тајни владари из сенке. Мало је познато да је прави Јосип Броз Тито у сукоб са законом дошао због његове провале У СРБску Православну Цркву у Загребу по наређењу партије. То је права истина о "бомбашком процесу" на коме се Титу и његовим комунистичким друговима судило због провале у СПЦ а не због политичког дјеловања. Под псеудонимом Тито се крило неколико људи и највјероватније да је неки од њих био масон свјетског гласа. За време владавине Јосипа Броза Тита мањсоњерија је била недоступна обичном човјеку па је због тога изгледало као да је мадоњерија била забрањена што не одговара истини јер у време комунизма масоњерија је била резервисана и зато доступна само ПОСВЕЋЕНИМ комунистима попут Едварда Кардеља, Тита, Михаила Горбачова и другим комунистичким првацима. Титов гроба сада чувају Карађорђевићи и држава СРБија, а његовим отварањем пред камерама решила би се мистерија Титове сахране а донекле и његовог живота. Међутим то питање У СРБији нико не покреће што само по себи најбоље сведочи о спреги и савезу садашњи и бивши комунистички власти у СРБији и њиховом заједничком раду на уништењу СРБства. Тачне су донекле приче које се пласирају из комунистички центара моћи да се боље живјело за време Тита него У време Краљевине Југославије или данас у ДЕМОНократији а не демократији али се заборавља народу да каже да су постигнути резултати Титовог режима на развоју земље биле последице нормалног друштвеног напретка и развоја земље у томе времену а никако нека њихова посебна комунистичка заслуга, јер да су и Турци остали на Балкану морали би до сада неки пут да направе и фабрику да подигну. Садашња економска криза И велика бједа У којој живе сви народи бивше Југославије јесте последица рата и Титине филозофије живота коју су прихватили комунисти да све што буде после смрти друга Тита горе, да ће Тити са тиме у очина необавештеном народа да изгледа већи државник и бољи ЧОВЈЕК. Та идеја ће нажалост да држи воду док МАЈСТОРИ НЕ ОДУ НА ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ ГДЕ ЈЕ КОМУНИСТИМА ПРИПРЕМЉЕНО МЈЕСТО ОД ПОЧЕТКА СВИЈЕТА!

ODGOVORITE
Name

Md

27.10.2015 19:28

Kako Joza moze da bude i mason i ustasa

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

27.10.2015 20:21

Јоза је био све и всја, и усташа и комуниста, и католик и масон, али увијек је његов рад ишао на штету СРБства!