Најчуднији брачни обичаји у свијету

Концепт брака није исти на свим крајевима свијета, него зависи од земље до земље. То је стара вијест, али поимање брака, поготово ако је ријеч о његовом раскиду је тема којој је потребна читава нова студија.

Свијет 26.10.2015 | 10:51
Најчуднији брачни обичаји у свијету

Логика нам налаже да се концепт брака мијења ако развод има посебна правила. Неке државе се и даље пате са правилником о разводу који датира из давних времена, а самим тим и људе који желе развод тјера да размисле поново.

У наставку вам доносимо 10 најчуднијих и најбизарнијих Закона о разводу широм свијета.

Неки од оних које ћемо навести су укинути, али и даље постоје трагови о њима, због којих се морамо питати како ли је било живјети неким људима?

1. Саудијска Арабија

У овој земљи жена стиче право да затражи развод од мужа уколико јој он не доноси свјежу кафу свако јутро. Знамо да жене воле јутарњу рутину, као и мушкарци, али није ли ово помало "преједноставно"?

Ово је само клаузула у закону, јер су бракоразводне парнице права ријеткост у овој краљевини.

2. Хонг Конг

У овом дијелу Кине који има посебну врсту аутономије дио Закона о разводу је повучен из древних обичаја. Тако да сурпуга има право убити мужа уколико га ухвати у превари. Ако се већ одлучи на "законом предвиђену казну" има га право убити само голим рукама, никако хладним или ватреним оружјем.

3. Самоа

У овој држави је технички легално да жена поднесе захтјев за развод ако њен муж заборави на њен рођендан. Колико би вас било самци да сте мушкарац који живи у овој земљи?

4. Шкотска

До 1939. године уколико сте били интимни са неком женском особом, морали сте је оженити.

5. Савезна држава Кансас

Сасвим је легално поднијети захтјев за развод уколико се мушки супружник и мајка супруге не слажу.

6. Кувајт

Древни закон у Кувајту налаже да мушкарац може бити ухапшен само ако сензуално погледа другу жену. Забрањено му је да са "пожудом" гледа и женски род животиња. Због чега су у закон увели овај дио око животиња питамо се сви, шта се то знало дешавати кроз историју ове земље?

7. Савезна држава Колорадо

Овај дио САД-а укључујући и Хартфорд је власник до сада најчуднијег дијела у закону о брачним партнерима. Наиме, мушкарац може преноћити у затвору ако се намртштри на супругу недјељом. Осталим данима у седмици је то уреду, ваљда?

8. Савезна држава Јужна Каролина

У суштини, вас као мушкарца могу кривично гонити ако запросите дјевојку и не вјенчате се с њом. Лажна просидба или одустајање од брака подлијеже "увреди против морала и пристојности", и технички тиме вријеђате и самог Исуса Христа. Дефинитвно држава у којој дјевојци не желите рећи "удај се за мене".

9. Абориџински закон у Аустралији

Традиционално, ако абориџинска жена жели развод, мора се потрудити да га убиједи. С друге стране, ако то не успије, може отићи и удати се за другог мушкарца, чиме је њен први брак аутоматски поништен.

10. Делавер, САД

Поништење брака у Делаверу обје стране могу тражити уколико бред брачним судијом кажу да су у заједницу ступили "из опкладе или шале". Па колико је оваквих бракова било ако је држава морала увести закон којим се то одобрава?

Вјероватно негдје у свијету постоје и чуднији примјери из права, али ово су највеће посластице које смо успјели пронаћи. Колико ће парова, који планирају брак читати овај текст и изразити срећу што не живе на ових десет локација?

Или, ако овај текст читате негдје на Балкану, потражите чудне законе у вашим земљама, сигурно их има. У сваком случају, ако сте у Колораду, не говорите дјевојкама да се удају за вас!

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

у закон треба,

26.10.2015 10:09

Увести да ако зена иде другом, да вуце и оре плугом.

ОДГОВОРИТЕ