Ф1: Хамилтон славио у Остину и одбранио титулу!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон одбранио је титулу шампиона Формуле 1 тријумфом на Великој награди Сједињених Држава, 16. трци овогодишњег шампионата.

Остали спортови 25.10.2015 | 22:30
Ф1: Хамилтон славио у Остину и одбранио титулу!

Хамилтон је титулу одбранио три трке пре краја сезоне и постао је први Британац којем је то пошло за руком. Такође, придружио се одабраном друштву возача који су освојили три титуле током својих каријера – Аертону Сени, Џекију Стјуарту, Џеку Бребаму, Никију Лауди и Нелсону Пикеу.

Испред су само Себастијан Фетел и Алан Прост са по четири титуле, Хуан Мануел Фанђо са пет и Михаел Шумахер са седам.

Британац је у Остину дошао до десете победе ове сезоне, а 43. у каријери, испред тимског колеге Ника Розберга и Себастијана Фетела у Ферарију. У Тексасу му је било потребно да освоји само два бода више од Розберга, а девет од Фетела, што је и успео после занимљиве трке која је решена осам кругова пре краја када је Хамилтон после грешке свог тимског колеге преузео прву позицију.

Велику награду Сједињених Држава обележили су променљиви услови, велико невреме током целог викенда и сјајна борба возача Мерцедеса за тријумф. Ни Хамилтон, ни Розберг нису бриљирали, направили су неколико грешака којиме су један другом дозволили да се нађу испред, али је на крају Британац прошао кроз циљ и тако решио шампионат.

Поред Хамилтонове победе, трку су обележила два изласка безбедносног возила и два режима када је трка виртуелним путем успорена, а то је само зачинило борбу.

Розберг је кроз циљ прошао три секунде иза Хамилтона, док је Фетел био мање од секунде иза, а најбољи међу осталима био је најмлађи возач у шампионату Макс Ферстапен. Иза су следили возач Форс Индије Серхио Перес, испред Карлоса Саинса у болиду екипе Торо Росо и возач Мекларена Џенсон Батон. Прву десеторицу комплетирали су Пастор Малдонадо, Фелипе Наср и Данијел Рикарду.

Ток трке:

Хамилтон је повео после прве кривине у Остину, испред Квјата, Рикарда, Переса и Розберга, пошто је на самом старту виђен дуел двојца Мерцедеса, после којег је Немац на тренутак излетео са стазе. Квјат је врло брзо покушао да нападне Хамилтона на још мокрој стази, али без успеха, а иза је Розберг успео да се пробије поред Переса.

Ботас је први од свих возача отишао по пнеуматике за суво, пошто је на старту имао контакт са Алонсом, а стаза се полако сушила. Хамилтон је после првобитног налета Квјата успео да се одвоји на више од секунде, пре него што се млади Рус пробудио. Возач Ред Була се брзо нашао у прилику да нападне Хамилтона, чак се у једном тренутку и нашао испред њега, али је на стази успостављен режим виртуелног безбедносног возила.

У седмом кругу, када је већ изгубио много времена због одлуке да оде по пнеуматике за суво, Ботас се повукао из трке. Круг касније, укинут је режим виртуелног безбедносног возила, што је Розберг искористио да нападне Рикарда, а само неколико кривина касније нашао се и испред Квјата.

Рикардо се побунио да га је Розберг претекао док је трка још била успорена, а Немац се врло брзо нашао одмах иза свог тимског колеге. Међутим, Хамилтон је појачао ритам и одвојио се на више од секунде, а возачи Ред Була су вребали из прикрајка. Убрзо се из трке повукао Грожан, а Рикардо је у међувремену претекао Квјата, после грешке руског возача, а потом и Розберга за друго место.

Аустралијанац је наставио да вози сјајно и у 15. кругу је претекао Хамилтона за вођство, а возач Мерцедеса није ни могао да му одговори. Убрзо је Розберг имао шансу да се нађе испред Британца, али се он одлично одбранио, а иза су Раиконен и Ферстапен водили сјајну битку за седмо место. Розберг је два круга касније поново кренуо у напад и овога пута је успео, а Хамилтон је продужио у бокс по пнеуматике за суво и па је на осмо место.

Хамилтонов потез је натерао и готово све његове ривале да оду по нове пнеуматике, Рикардо је задржао вођство, испред Розберга, Квјата и актуелног шампиона. Батон је тада био најбржи на стази, а недуго затим са стазе је излетео Раиконен и ударио у зид, али је некако успео да се врати на стазу. Розберг је врло брзо надокнадио заостатак за Рикардом, док је иза Хамилтон водио велику борбу са Квјатом, а у борбу се умешао и Фетел.

У 22. кругу, Розберг је претекао Рикарда и брзо успео да се одвоји од њега, док се Хамилтон нашао испред Квјата, којем се Фетел озбиљно приближио. Четвороструки светски шампион је после само неколико кривина младог Руса оставио иза себе, а у тренутку када је Хамилтон сустигао Рикарда, возач Ред Була није имао никакве шансе.

У међувремену, Маса се паркирао у боксу, а убрзо је исто учинио Раиконен, који је имао проблеме са кочницом после удеса који је доживео неколико кругова раније. Ериксон се у 27. кругу зауставио на последњем правцу, па је на стазу изашло безбедносно возило, и то у тренутку када је Розберг био 11 секунди испред Хамилтона. Водећи двојац није то искористио да оде по нове пнеуматике, али Фетел је пао на шесто место, а испред њега је био и Ферстапен.

Трка је настављена у 33. кругу, Розберг је задржао вођство испред Хамилтона и Рикарда, док је Квјат направио грешку захваљујући којој га је Фетел претекао. Розберг се врло брзо одвојио на више од секунде од Хамилтона, док је Фетел изазивао Рикарда, али се возач Ред Була одлично бранио неколико кривина, пре него што је морао да попусти. Неколико тренутака касније, Рикардово четврто место је доведено у питање, пошто га је Ферстапен константно нападао, а Квјат је иза њих имао излетање, али се вратио на стазу.

Хамилтон је низао најбржа времена на стази, а Ферстапен је недуго затим успео да се нађе испред Рикарда, којег је пратио Хилкенберг. У 36. кругу је дошло до контакта између њих двојице, после којег је возач Форс Индије морао да се паркира поред стазе. Због тога је на стази био режим безбедносног возила безбедности, а Хамилтон је тада био мање од секунде иза Розберга.

Немац је у 39. кругу продужио у бокс, а пратили су га Рикардо и Квјат, а на крају тог круга укинут је режим виртуелног безбедносног возила. Хамилтон је остао на стази и задржао је вођство, испред Фетела, Ферстапена и Розберга, који је притискао младог Холанђанина, а потом га брзо оставио иза себе. Розберг је био најбржи на стази, шест секунди иза Хамилтона, а Фетел није имао шансе против њега када га је стигао.

Квјат је направио велику грешку у 43. кругу, када је сишао на вештачку траву и ударио право у ограду на супротној страни стазе, због чега је поново изашло безбедносно возило. Хамилтон је то искористио да оде у бокс и пао је на друго место, а пратио га је Фетел, који се вратио као четврти, иза Ферстапена.

Трка је поново настављена у 46. кругу, Розберг је остао у вођству, испред Хамилтона, Ферстапена, Фетела и Алонса. Иако је најмлађи возач неко време успео да одоли нападима четвороструког светског шампиона, није имао шансе против њега. Розберг се одвојио на више од секунде од Хамилтона у року од једног круга, да би недуго затим направио грешку и предао свом тимском колеги прву позицију.

До краја трке, Фетел је успео да сустигне Розберга, али није имао праву прилику да га нападне и одложи одлуку о титули. Најбољу тројицу следили су Ферстапен, Перес, Саинс и Батон. Најбољу десеторицу, односно освајаче бодова, комплетирали су Малдонадо, Наср и Рикардо, док су кроз циљ још успели да прођу Алонсо и Роси.

Коментари / 0

Оставите коментар