F1: Hamilton slavio u Ostinu i odbranio titulu!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton odbranio je titulu šampiona Formule 1 trijumfom na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država, 16. trci ovogodišnjeg šampionata.

Ostali sportovi 25.10.2015 | 22:30
F1: Hamilton slavio u Ostinu i odbranio titulu!

Hamilton je titulu odbranio tri trke pre kraja sezone i postao je prvi Britanac kojem je to pošlo za rukom. Takođe, pridružio se odabranom društvu vozača koji su osvojili tri titule tokom svojih karijera – Aertonu Seni, Džekiju Stjuartu, Džeku Brebamu, Nikiju Laudi i Nelsonu Pikeu.

Ispred su samo Sebastijan Fetel i Alan Prost sa po četiri titule, Huan Manuel Fanđo sa pet i Mihael Šumaher sa sedam.

Britanac je u Ostinu došao do desete pobede ove sezone, a 43. u karijeri, ispred timskog kolege Nika Rozberga i Sebastijana Fetela u Ferariju. U Teksasu mu je bilo potrebno da osvoji samo dva boda više od Rozberga, a devet od Fetela, što je i uspeo posle zanimljive trke koja je rešena osam krugova pre kraja kada je Hamilton posle greške svog timskog kolege preuzeo prvu poziciju.

Veliku nagradu Sjedinjenih Država obeležili su promenljivi uslovi, veliko nevreme tokom celog vikenda i sjajna borba vozača Mercedesa za trijumf. Ni Hamilton, ni Rozberg nisu briljirali, napravili su nekoliko grešaka kojime su jedan drugom dozvolili da se nađu ispred, ali je na kraju Britanac prošao kroz cilj i tako rešio šampionat.

Pored Hamiltonove pobede, trku su obeležila dva izlaska bezbednosnog vozila i dva režima kada je trka virtuelnim putem usporena, a to je samo začinilo borbu.

Rozberg je kroz cilj prošao tri sekunde iza Hamiltona, dok je Fetel bio manje od sekunde iza, a najbolji među ostalima bio je najmlađi vozač u šampionatu Maks Ferstapen. Iza su sledili vozač Fors Indije Serhio Peres, ispred Karlosa Sainsa u bolidu ekipe Toro Roso i vozač Meklarena Dženson Baton. Prvu desetoricu kompletirali su Pastor Maldonado, Felipe Nasr i Danijel Rikardu.

Tok trke:

Hamilton je poveo posle prve krivine u Ostinu, ispred Kvjata, Rikarda, Peresa i Rozberga, pošto je na samom startu viđen duel dvojca Mercedesa, posle kojeg je Nemac na trenutak izleteo sa staze. Kvjat je vrlo brzo pokušao da napadne Hamiltona na još mokroj stazi, ali bez uspeha, a iza je Rozberg uspeo da se probije pored Peresa.

Botas je prvi od svih vozača otišao po pneumatike za suvo, pošto je na startu imao kontakt sa Alonsom, a staza se polako sušila. Hamilton je posle prvobitnog naleta Kvjata uspeo da se odvoji na više od sekunde, pre nego što se mladi Rus probudio. Vozač Red Bula se brzo našao u priliku da napadne Hamiltona, čak se u jednom trenutku i našao ispred njega, ali je na stazi uspostavljen režim virtuelnog bezbednosnog vozila.

U sedmom krugu, kada je već izgubio mnogo vremena zbog odluke da ode po pneumatike za suvo, Botas se povukao iz trke. Krug kasnije, ukinut je režim virtuelnog bezbednosnog vozila, što je Rozberg iskoristio da napadne Rikarda, a samo nekoliko krivina kasnije našao se i ispred Kvjata.

Rikardo se pobunio da ga je Rozberg pretekao dok je trka još bila usporena, a Nemac se vrlo brzo našao odmah iza svog timskog kolege. Međutim, Hamilton je pojačao ritam i odvojio se na više od sekunde, a vozači Red Bula su vrebali iz prikrajka. Ubrzo se iz trke povukao Grožan, a Rikardo je u međuvremenu pretekao Kvjata, posle greške ruskog vozača, a potom i Rozberga za drugo mesto.

Australijanac je nastavio da vozi sjajno i u 15. krugu je pretekao Hamiltona za vođstvo, a vozač Mercedesa nije ni mogao da mu odgovori. Ubrzo je Rozberg imao šansu da se nađe ispred Britanca, ali se on odlično odbranio, a iza su Raikonen i Ferstapen vodili sjajnu bitku za sedmo mesto. Rozberg je dva kruga kasnije ponovo krenuo u napad i ovoga puta je uspeo, a Hamilton je produžio u boks po pneumatike za suvo i pa je na osmo mesto.

Hamiltonov potez je naterao i gotovo sve njegove rivale da odu po nove pneumatike, Rikardo je zadržao vođstvo, ispred Rozberga, Kvjata i aktuelnog šampiona. Baton je tada bio najbrži na stazi, a nedugo zatim sa staze je izleteo Raikonen i udario u zid, ali je nekako uspeo da se vrati na stazu. Rozberg je vrlo brzo nadoknadio zaostatak za Rikardom, dok je iza Hamilton vodio veliku borbu sa Kvjatom, a u borbu se umešao i Fetel.

U 22. krugu, Rozberg je pretekao Rikarda i brzo uspeo da se odvoji od njega, dok se Hamilton našao ispred Kvjata, kojem se Fetel ozbiljno približio. Četvorostruki svetski šampion je posle samo nekoliko krivina mladog Rusa ostavio iza sebe, a u trenutku kada je Hamilton sustigao Rikarda, vozač Red Bula nije imao nikakve šanse.

U međuvremenu, Masa se parkirao u boksu, a ubrzo je isto učinio Raikonen, koji je imao probleme sa kočnicom posle udesa koji je doživeo nekoliko krugova ranije. Erikson se u 27. krugu zaustavio na poslednjem pravcu, pa je na stazu izašlo bezbednosno vozilo, i to u trenutku kada je Rozberg bio 11 sekundi ispred Hamiltona. Vodeći dvojac nije to iskoristio da ode po nove pneumatike, ali Fetel je pao na šesto mesto, a ispred njega je bio i Ferstapen.

Trka je nastavljena u 33. krugu, Rozberg je zadržao vođstvo ispred Hamiltona i Rikarda, dok je Kvjat napravio grešku zahvaljujući kojoj ga je Fetel pretekao. Rozberg se vrlo brzo odvojio na više od sekunde od Hamiltona, dok je Fetel izazivao Rikarda, ali se vozač Red Bula odlično branio nekoliko krivina, pre nego što je morao da popusti. Nekoliko trenutaka kasnije, Rikardovo četvrto mesto je dovedeno u pitanje, pošto ga je Ferstapen konstantno napadao, a Kvjat je iza njih imao izletanje, ali se vratio na stazu.

Hamilton je nizao najbrža vremena na stazi, a Ferstapen je nedugo zatim uspeo da se nađe ispred Rikarda, kojeg je pratio Hilkenberg. U 36. krugu je došlo do kontakta između njih dvojice, posle kojeg je vozač Fors Indije morao da se parkira pored staze. Zbog toga je na stazi bio režim bezbednosnog vozila bezbednosti, a Hamilton je tada bio manje od sekunde iza Rozberga.

Nemac je u 39. krugu produžio u boks, a pratili su ga Rikardo i Kvjat, a na kraju tog kruga ukinut je režim virtuelnog bezbednosnog vozila. Hamilton je ostao na stazi i zadržao je vođstvo, ispred Fetela, Ferstapena i Rozberga, koji je pritiskao mladog Holanđanina, a potom ga brzo ostavio iza sebe. Rozberg je bio najbrži na stazi, šest sekundi iza Hamiltona, a Fetel nije imao šanse protiv njega kada ga je stigao.

Kvjat je napravio veliku grešku u 43. krugu, kada je sišao na veštačku travu i udario pravo u ogradu na suprotnoj strani staze, zbog čega je ponovo izašlo bezbednosno vozilo. Hamilton je to iskoristio da ode u boks i pao je na drugo mesto, a pratio ga je Fetel, koji se vratio kao četvrti, iza Ferstapena.

Trka je ponovo nastavljena u 46. krugu, Rozberg je ostao u vođstvu, ispred Hamiltona, Ferstapena, Fetela i Alonsa. Iako je najmlađi vozač neko vreme uspeo da odoli napadima četvorostrukog svetskog šampiona, nije imao šanse protiv njega. Rozberg se odvojio na više od sekunde od Hamiltona u roku od jednog kruga, da bi nedugo zatim napravio grešku i predao svom timskom kolegi prvu poziciju.

Do kraja trke, Fetel je uspeo da sustigne Rozberga, ali nije imao pravu priliku da ga napadne i odloži odluku o tituli. Najbolju trojicu sledili su Ferstapen, Peres, Sains i Baton. Najbolju desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su Maldonado, Nasr i Rikardo, dok su kroz cilj još uspeli da prođu Alonso i Rosi.

Komentari / 0

Ostavite komentar