Превозници мигранте возе "преко везе"

Најмање две легалне фирме су осумњичене да су укључене у организовани превоз избеглица од Прешева ка хрватској и мађарској граници, чак и пре него што се мигранти региструју у прихватном центру.

Регион 24.10.2015 | 20:00
Превозници мигранте возе "преко везе"

По речима Момира Стојановића, председника скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, реч је о предузећима "Мађар" (из Бујановца) и извесном приватном предузећу "Стрела".

О овоме је било речи и на прошлој седници Одбора за одбрану и унутрашње послове.

- Добили смо дојаве са терена да су ове две фирме у повлашћеном положају у односу на друге превознике и има индиција да су повезане са појединцима из Полицијске управе у Врању - потврдио је за "Новости" Стојановић.

Он додаје да су се остали аутобуски превозници жалили да их полиција зауставља, па чак и враћа на полазиште, док у исто време несметано пропушта аутобусе "Мађара" и "Стреле". Њихова возила, наводно, долазе до саме границе, где скупљају мигранте, возећи их даље, ка северу земље. Избеглице које тако уђу немају регистрациони лист. То значи да кроз Србију пролазе илегално, а у томе им помаже организовани ланац у који су, наводно, укључени и појединци из полиције.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је јуче са хрватским колегом Ранком Остојићем. Договорили су да ће хрватски воз убудуће долазити у Шид по избеглице. - Важно нам је да се договоримо о брзом транзиту, уз поштовање процедура и правила, али и да они не губе време, да буде пристојно, топло, да људи имају нормалан и хумани приступ - рекао је Стефановић.
- Министар полиције је обећао да ће проверити ове дојаве и да ли је тачно да поједини превозници зарађују захваљујући корупцији - каже Стојановић.

Редакција "Новости" ступила је у везу са управом бујановачке фирме "Мађар" у којој су нам рекли да је недавно основана још једна фирма са истим именом и да се она бави превозом миграната. На њихов телефонски број се, међутим, нико није јављао. Када је реч о "Стрели", неколико ауто-превозника с тим именом рекао нам је да раде или по закону или да су угасили линије ка југу Србије.

Једна аутобуска карта од Прешева до Шида кошта 35 - 60 евра. Сваког дана у нашу земљу уђе око 5.000 избеглица, па то значи да аутобуски превозници на картама дневно узму бар 175.000 евра!

Полиција у Владичином Хану одредила је задржавање до 48 сати за Н. Д. (30) са подручја општине Прешево, С. Н. (41) из Лепосавића и Д. Ц. (49) са подручја општине Бујановац. Н. Д. се терети да је полицајцу понудио "200-300 евра" како би омогућио пролаз аутобуса којим је управљао С. Н., а који је превозио мигранте који нису имали лична документа и потврде о израженој намери за тражење азила. Полицајац је одбио да прими мито, а мигранти су враћени у прихватни центар у Прешеву.

Немачка ће, уместо од 1. новембра, већ од понедељка почети примену новог закона о азилу и протеривати одбијене подносиоце захтева. То се, пре свега, односи на људе из балканских земаља, потврдио је специјални координатор за избеглице Петер Алтмајер.

Коментари / 0

Оставите коментар