Prevoznici migrante voze "preko veze"

Najmanje dve legalne firme su osumnjičene da su uključene u organizovani prevoz izbeglica od Preševa ka hrvatskoj i mađarskoj granici, čak i pre nego što se migranti registruju u prihvatnom centru.

Region 24.10.2015 | 20:00
Prevoznici migrante voze "preko veze"

Po rečima Momira Stojanovića, predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, reč je o preduzećima "Mađar" (iz Bujanovca) i izvesnom privatnom preduzeću "Strela".

O ovome je bilo reči i na prošloj sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

- Dobili smo dojave sa terena da su ove dve firme u povlašćenom položaju u odnosu na druge prevoznike i ima indicija da su povezane sa pojedincima iz Policijske uprave u Vranju - potvrdio je za "Novosti" Stojanović.

On dodaje da su se ostali autobuski prevoznici žalili da ih policija zaustavlja, pa čak i vraća na polazište, dok u isto vreme nesmetano propušta autobuse "Mađara" i "Strele". Njihova vozila, navodno, dolaze do same granice, gde skupljaju migrante, vozeći ih dalje, ka severu zemlje. Izbeglice koje tako uđu nemaju registracioni list. To znači da kroz Srbiju prolaze ilegalno, a u tome im pomaže organizovani lanac u koji su, navodno, uključeni i pojedinci iz policije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je juče sa hrvatskim kolegom Rankom Ostojićem. Dogovorili su da će hrvatski voz ubuduće dolaziti u Šid po izbeglice. - Važno nam je da se dogovorimo o brzom tranzitu, uz poštovanje procedura i pravila, ali i da oni ne gube vreme, da bude pristojno, toplo, da ljudi imaju normalan i humani pristup - rekao je Stefanović.
- Ministar policije je obećao da će proveriti ove dojave i da li je tačno da pojedini prevoznici zarađuju zahvaljujući korupciji - kaže Stojanović.

Redakcija "Novosti" stupila je u vezu sa upravom bujanovačke firme "Mađar" u kojoj su nam rekli da je nedavno osnovana još jedna firma sa istim imenom i da se ona bavi prevozom migranata. Na njihov telefonski broj se, međutim, niko nije javljao. Kada je reč o "Streli", nekoliko auto-prevoznika s tim imenom rekao nam je da rade ili po zakonu ili da su ugasili linije ka jugu Srbije.

Jedna autobuska karta od Preševa do Šida košta 35 - 60 evra. Svakog dana u našu zemlju uđe oko 5.000 izbeglica, pa to znači da autobuski prevoznici na kartama dnevno uzmu bar 175.000 evra!

Policija u Vladičinom Hanu odredila je zadržavanje do 48 sati za N. D. (30) sa područja opštine Preševo, S. N. (41) iz Leposavića i D. C. (49) sa područja opštine Bujanovac. N. D. se tereti da je policajcu ponudio "200-300 evra" kako bi omogućio prolaz autobusa kojim je upravljao S. N., a koji je prevozio migrante koji nisu imali lična dokumenta i potvrde o izraženoj nameri za traženje azila. Policajac je odbio da primi mito, a migranti su vraćeni u prihvatni centar u Preševu.

Nemačka će, umesto od 1. novembra, već od ponedeljka početi primenu novog zakona o azilu i proterivati odbijene podnosioce zahteva. To se, pre svega, odnosi na ljude iz balkanskih zemalja, potvrdio je specijalni koordinator za izbeglice Peter Altmajer.

Komentari / 0

Ostavite komentar