Радомир Лукић: Чувати Дејтонски споразум

Дејтонски мировни споразум треба гледати позитивно и чувати га, јер је то за градане најповољније рјешење, а свако друго уређење довело би до нових политичких и вјерских подјела, поручено је на науцном скупу "Двадесет година Дејтонског мировног споразума" који се данас одржава у Палама.

Босна и Херцеговина 24.10.2015 | 16:00
Радомир Лукић: Чувати Дејтонски споразум

Иако смо његово доношење сматрали као неуспјех, данас, послије 20 година показало се да је Дејтонски споразум за нас најповољније рјешење, сматра декан Правног факултета у Палама Радомир Лукић. 

То је рјешење које це бити трајније него што мисле они који га критикују, због тога што је БиХ још увијек подијељено друштво, каже Лукиц и додаје да Дејтонски споразум није препрека БиХ на путу ка Европској унији.

"БиХ мора да буде ослобођена свих лоших намјера и свих исхитрених потеза. Дејтонски споразум треба гледати позитивно и цувати га".

Ово је релативно трајно уредење које БиХ омогућава да функционише као једна држава. Свако друго би довело до враћања на статус прије Дејтона, а то никоме од озбиљних људи и политичара не треба", поруцио је Лукић.

Лукић каже да је сваки експеримент ка унитаризацији немогућ јер "ми нисмо исти људи, разликујемо се у историјском смислу, постоје историјски формиране три нације, од којих свака гледа на другу као могућег поробљивача, и то се једино у равноправности може очувати".

Правници сматрају и да у БиХ није проблем у тексту Устава, који је анекс Дејтонског споразума, него у томе да ли се он примјењује или не.

"Нажалост, од поцетка постоје они који би да мијењају, а не да примјењују Устав. То није нормално, јер у свакој нормалној земљи постоји обавеза свих да поштују устав земље и примјењују га, а уколико постоји концензус, онда да приступе његовој измјени", сматра професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић.

У уређењу БиХ постоји један аутократски елемент који представља високи представник, чија је улога временом показала да, како кажу правници, само силом могу да промијене ствари у БиХ.

"Доста често су они чинили веома много зла, нароцито у погледу одлучивања о слободама, правима човјека и грађанина, преузимајући функцију судова који у свим демократским друштвима припада само, једино и увијек судовима", сматра професор Лукић.

На научном скупу у Палама констатовано је и да је промјена Устава веома компликовано политичко и правно питање, за шта је у БиХ потребан концензус и обезбијеђивање двије трећине у оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Погледајте прилог из Дневника 1 БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Y

24.10.2015 14:36

Увазени пр.Лукиц вјеројатно иде на цетири ноге,док сматра да нисмо сви исти људи.(мислим као људско бице)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мртвакапа

24.10.2015 16:29

Политицари , професори целог Балкана , јеби те се !

Name

Босс

24.10.2015 14:44

Најумнији цовјек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

24.10.2015 14:46

Дигла се васцијела "Србадија" али не помазе,устав БиХ це бити промјењен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

окс

24.10.2015 14:59

Мало морген!!!

Name

дада

24.10.2015 17:38

хоће, али у правцу даљње децентрализације, мачко :-*

Name

Михаило Микић

24.10.2015 15:43

Видимо како су дејтонски Споразум чували "политичари" у РС. Они су Бога се не бојећи а народа не стидећи највећи број надлештва која су била СРБима загарантована дејтонским Споразумом попут лични исправа, таблица, војске итд. за мале паре пренели са РС на Федерацију. И после свега шта су урадили "политичари" сада као највећи издајници свог народа имају храбрости поново од народа да траже да СРБи буду толико велике будале и поново "политичарима" да верују на њиховој ријечи које немају. Мало сутра. Нико није од народа толико луд да то уради али многи јесу покварени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

24.10.2015 16:01

Ова власт це натјерати медународну заједницу да мјења дејтонски споразум ал кад га Буде мјењала бит це централизација дрзаве ја вам казем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

24.10.2015 17:48

Сад це се појавит милион струцњака сто зиви на дрзавним јаслама и сто стално имају потребу да неком и несто запрдјују. Ми који немамо посла вец 20 година,из разноразних разлога,дивимо се њиховој умној и странацкој конструкцији.

ОДГОВОРИТЕ