Radomir Lukić: Čuvati Dejtonski sporazum

Dejtonski mirovni sporazum treba gledati pozitivno i čuvati ga, jer je to za gradane najpovoljnije rješenje, a svako drugo uređenje dovelo bi do novih političkih i vjerskih podjela, poručeno je na naucnom skupu "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma" koji se danas održava u Palama.

Bosna i Hercegovina 24.10.2015 | 16:00
Radomir Lukić: Čuvati Dejtonski sporazum

Iako smo njegovo donošenje smatrali kao neuspjeh, danas, poslije 20 godina pokazalo se da je Dejtonski sporazum za nas najpovoljnije rješenje, smatra dekan Pravnog fakulteta u Palama Radomir Lukić. 

To je rješenje koje ce biti trajnije nego što misle oni koji ga kritikuju, zbog toga što je BiH još uvijek podijeljeno društvo, kaže Lukic i dodaje da Dejtonski sporazum nije prepreka BiH na putu ka Evropskoj uniji.

"BiH mora da bude oslobođena svih loših namjera i svih ishitrenih poteza. Dejtonski sporazum treba gledati pozitivno i cuvati ga".

Ovo je relativno trajno uredenje koje BiH omogućava da funkcioniše kao jedna država. Svako drugo bi dovelo do vraćanja na status prije Dejtona, a to nikome od ozbiljnih ljudi i političara ne treba", porucio je Lukić.

Lukić kaže da je svaki eksperiment ka unitarizaciji nemoguć jer "mi nismo isti ljudi, razlikujemo se u istorijskom smislu, postoje istorijski formirane tri nacije, od kojih svaka gleda na drugu kao mogućeg porobljivača, i to se jedino u ravnopravnosti može očuvati".

Pravnici smatraju i da u BiH nije problem u tekstu Ustava, koji je aneks Dejtonskog sporazuma, nego u tome da li se on primjenjuje ili ne.

"Nažalost, od pocetka postoje oni koji bi da mijenjaju, a ne da primjenjuju Ustav. To nije normalno, jer u svakoj normalnoj zemlji postoji obaveza svih da poštuju ustav zemlje i primjenjuju ga, a ukoliko postoji koncenzus, onda da pristupe njegovoj izmjeni", smatra profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić.

U uređenju BiH postoji jedan autokratski element koji predstavlja visoki predstavnik, čija je uloga vremenom pokazala da, kako kažu pravnici, samo silom mogu da promijene stvari u BiH.

"Dosta često su oni činili veoma mnogo zla, narocito u pogledu odlučivanja o slobodama, pravima čovjeka i građanina, preuzimajući funkciju sudova koji u svim demokratskim društvima pripada samo, jedino i uvijek sudovima", smatra profesor Lukić.

Na naučnom skupu u Palama konstatovano je i da je promjena Ustava veoma komplikovano političko i pravno pitanje, za šta je u BiH potreban koncenzus i obezbijeđivanje dvije trećine u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 1 BN TV

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Y

24.10.2015 14:36

Uvazeni pr.Lukic vjerojatno ide na cetiri noge,dok smatra da nismo svi isti ljudi.(mislim kao ljudsko bice)

ODGOVORITE
Name

Mrtvakapa

24.10.2015 16:29

Politicari , profesori celog Balkana , jebi te se !

Name

Boss

24.10.2015 14:44

Najumniji covjek...

ODGOVORITE
Name

sara

24.10.2015 14:46

Digla se vascijela "Srbadija" ali ne pomaze,ustav BiH ce biti promjenjen.

ODGOVORITE
Name

oks

24.10.2015 14:59

Malo morgen!!!

Name

dada

24.10.2015 17:38

hoće, ali u pravcu daljnje decentralizacije, mačko :-*

Name

Михаило Микић

24.10.2015 15:43

Видимо како су дејтонски Споразум чували "политичари" у РС. Они су Бога се не бојећи а народа не стидећи највећи број надлештва која су била СРБима загарантована дејтонским Споразумом попут лични исправа, таблица, војске итд. за мале паре пренели са РС на Федерацију. И после свега шта су урадили "политичари" сада као највећи издајници свог народа имају храбрости поново од народа да траже да СРБи буду толико велике будале и поново "политичарима" да верују на њиховој ријечи које немају. Мало сутра. Нико није од народа толико луд да то уради али многи јесу покварени!

ODGOVORITE
Name

XD

24.10.2015 16:01

Ova vlast ce natjerati medunarodnu zajednicu da mjenja dejtonski sporazum al kad ga Bude mjenjala bit ce centralizacija drzave ja vam kazem !

ODGOVORITE
Name

Zero

24.10.2015 17:48

Sad ce se pojavit milion strucnjaka sto zivi na drzavnim jaslama i sto stalno imaju potrebu da nekom i nesto zaprdjuju. Mi koji nemamo posla vec 20 godina,iz raznoraznih razloga,divimo se njihovoj umnoj i stranackoj konstrukciji.

ODGOVORITE