Олуја пријети Ф1! Шта ако не буде квалификација?!

Ураган Патриша погодио је обалу Мексика, а озбиљно прети одржавању трке за Велику награду Сједињених Држава Формуле 1 у Остину.

Остали спортови 24.10.2015 | 15:40
Олуја пријети Ф1! Шта ако не буде квалификација?!

Први тренинг пред 16. трку сезоне одржан је по великој киши, а други није ни вожен због олује која је погодила стазу у Тексасу, па лекарски хеликоптер није могао да полети.

У ауто-мото спорту, као и још неким спортовима, устаљена је пракса да такмичење не може да буде одржано ако спортистима због временских услова не може да буде пружена права нега у случају да се нешто деси.

Тренутна временска прогноза указује да ће најгори временски услови Остин погодити у суботу, због чега се размишља о промени распореда. По садашњем распореду, трећи тренинг би требало да буде одржан од 17 часова, док су квалификације на програму у 20.

Медији који су у Тексасу истичу да ће коначна одлука бити донета у 7 часова по локалном, односно 14 по нашем времену.

Светска аутомобилска федерација могла би да помери тренинг и квалификације унапред, али постоје одређени проблеми који би то могли да онемогуће.

Идеја је да трећи тренинг буде померен за 9 часова по локалном времену (16 по нашем), али би то значило да поједини тимови неће имати довољно времена да обаве потребан посао око припреме болида због ’полицијског часа’ који је на снази.

Међутим, иако тренинг буде померен унапред, то не значи да би било могуће скратити паузу за ручак да би квалификације могле да почну у подне.

Уколико квалификације уопште не буду одржане, пошто је чак за недељно јутро прогнозирана велика киша, стартни поредак би вероватно био одређен по временима која су постигнута током тренинга. По правилима шампионата, уколико возачи не поставе време током квалификација, онда ће се рачунати резултати трећег тренинга.

Уколико возачи уопште не буду изашли на стазу до трке, која је заказана за недељу од 20 часова, одлуку ће донети дирекција трке. Тада ће моћи да бирају између три опције – поретка у шампионату, резултата првог тренинга или чак по бројевима које возачи носе.

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон има шансу да већ у недељу обрани титулу, а за то му је потребно да освоји седам бодова више од Себастијана Фетела, а девет од тимског колеге Ника Розберга.

Коментари / 0

Оставите коментар