Oluja prijeti F1! Šta ako ne bude kvalifikacija?!

Uragan Patriša pogodio je obalu Meksika, a ozbiljno preti održavanju trke za Veliku nagradu Sjedinjenih Država Formule 1 u Ostinu.

Ostali sportovi 24.10.2015 | 15:40
Oluja prijeti F1! Šta ako ne bude kvalifikacija?!

Prvi trening pred 16. trku sezone održan je po velikoj kiši, a drugi nije ni vožen zbog oluje koja je pogodila stazu u Teksasu, pa lekarski helikopter nije mogao da poleti.

U auto-moto sportu, kao i još nekim sportovima, ustaljena je praksa da takmičenje ne može da bude održano ako sportistima zbog vremenskih uslova ne može da bude pružena prava nega u slučaju da se nešto desi.

Trenutna vremenska prognoza ukazuje da će najgori vremenski uslovi Ostin pogoditi u subotu, zbog čega se razmišlja o promeni rasporeda. Po sadašnjem rasporedu, treći trening bi trebalo da bude održan od 17 časova, dok su kvalifikacije na programu u 20.

Mediji koji su u Teksasu ističu da će konačna odluka biti doneta u 7 časova po lokalnom, odnosno 14 po našem vremenu.

Svetska automobilska federacija mogla bi da pomeri trening i kvalifikacije unapred, ali postoje određeni problemi koji bi to mogli da onemoguće.

Ideja je da treći trening bude pomeren za 9 časova po lokalnom vremenu (16 po našem), ali bi to značilo da pojedini timovi neće imati dovoljno vremena da obave potreban posao oko pripreme bolida zbog ’policijskog časa’ koji je na snazi.

Međutim, iako trening bude pomeren unapred, to ne znači da bi bilo moguće skratiti pauzu za ručak da bi kvalifikacije mogle da počnu u podne.

Ukoliko kvalifikacije uopšte ne budu održane, pošto je čak za nedeljno jutro prognozirana velika kiša, startni poredak bi verovatno bio određen po vremenima koja su postignuta tokom treninga. Po pravilima šampionata, ukoliko vozači ne postave vreme tokom kvalifikacija, onda će se računati rezultati trećeg treninga.

Ukoliko vozači uopšte ne budu izašli na stazu do trke, koja je zakazana za nedelju od 20 časova, odluku će doneti direkcija trke. Tada će moći da biraju između tri opcije – poretka u šampionatu, rezultata prvog treninga ili čak po brojevima koje vozači nose.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton ima šansu da već u nedelju obrani titulu, a za to mu je potrebno da osvoji sedam bodova više od Sebastijana Fetela, a devet od timskog kolege Nika Rozberga.

Komentari / 0

Ostavite komentar