ХПВ скрининг замијенио Папа тест

Компанија Рош (Роцхе) склопила је уговор на пет година с Националним Институтом за јавно здравље и животну средину (РИВМ) у Холандији за имплементацију Кобас (Цобас) ХПВ теста као примарног теста у оквиру националног програма за скрининг рака грлића материце.

Здравље 23.10.2015 | 15:30
ХПВ скрининг замијенио Папа тест

Холандија ће бити прва земља у свету са организованим скрининг програмом грлића материце која ће у потпуности прећи са Папа теста на примарни ХПВ скрининг, саопштила је данас компанија Рош.

Коришћење ХПВ као примарног теста заснива се на бројним научним доказима који упућују на значајно побољшање у односу на традиционални цитолошки Папа скрининг због своје способности да открије више преканцерозних болести.

"Овај корак ће довести до ефикаснијег коришћења ресурса и, што је најважније, код мањег броја жена ће се развити рак грлића материце, а избор одговарајућег ХПВ теста је кључни први корак за успех тог програма", рекао је др Р.Л.М. Бекерс, гинеколошки онколог, с Радбоуд Универзитетског медицинског центра Нијмеген.

Главни оперативни директор Рош Дијагностике Роланд Дигелман је изразио уверење да ће се земље широм света угледати на Холандију као могући модел.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар