HPV skrining zamijenio Papa test

Kompanija Roš (Roche) sklopila je ugovor na pet godina s Nacionalnim Institutom za javno zdravlje i životnu sredinu (RIVM) u Holandiji za implementaciju Kobas (Cobas) HPV testa kao primarnog testa u okviru nacionalnog programa za skrining raka grlića materice.

Zdravlje 23.10.2015 | 15:30
HPV skrining zamijenio Papa test

Holandija će biti prva zemlja u svetu sa organizovanim skrining programom grlića materice koja će u potpunosti preći sa Papa testa na primarni HPV skrining, saopštila je danas kompanija Roš.

Korišćenje HPV kao primarnog testa zasniva se na brojnim naučnim dokazima koji upućuju na značajno poboljšanje u odnosu na tradicionalni citološki Papa skrining zbog svoje sposobnosti da otkrije više prekanceroznih bolesti.

"Ovaj korak će dovesti do efikasnijeg korišćenja resursa i, što je najvažnije, kod manjeg broja žena će se razviti rak grlića materice, a izbor odgovarajućeg HPV testa je ključni prvi korak za uspeh tog programa", rekao je dr R.L.M. Bekers, ginekološki onkolog, s Radboud Univerzitetskog medicinskog centra Nijmegen.

Glavni operativni direktor Roš Dijagnostike Roland Digelman je izrazio uverenje da će se zemlje širom sveta ugledati na Holandiju kao mogući model.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar