Манири за столом широм свијета

Да ли је непристојно држати руке на столу? Да ли је у реду сећи шпагете? Британски лист “Телеграф” одговара на ова и бројна друга питања...

Путовања 23.10.2015 | 15:00
Манири за столом широм свијета

Португалија

Немојте у ресторанима тражити со или бибер уколико већ нису постављени на сто – у овој земљи такво понашање сматра се увредом јер указује на то да вам јело није довољно укусно или да сматрате да кувар не уме да зачини јело како треба. Оставите напојницу – уобичајена сума је 10 одсто од износа рачуна.

Француска

Руке држите на столу, не спуштајте их поред себе или на колена. Увек кидајте комадиће хлеба уместо да директно загризете кришку. Користите комадиће хлеба да примакнете храну виљушци. Не делите рачун – у овој земљи се то сматра одсуством софистицираности. Понудите да платите цео рачун, или ће то урадити неко други.

Јапан

Не укрштајте штапиће, не лижите их, и не забадајте вертикално у храну – овакво понашање сматра се врло непристојним. Нипошто немојте помоћу штапића додавати храну другима – овај обичај везује се искључиво за сахране, ни за једно друго место! Остављање напојнице сматра се непристојним.

Како се у овој земљи уз храну ретко служи кашика, слободно једите / пијте супу директно из чиније. Пожељно је да срчете храну, нарочито супу с нудлама – на тај начин кувару стављате до знања да је храна укусна.

Италија

Немојте у ресторанима тражити сир уколико већ није понуђен на столу, а поготово не ако је у питању јело које садржи морске плодове. Немојте нипошто ножем сећи шпагете! Избегавајте да након јела конзумирате напитке с млеком јер могу отежати варење хране. Уместо тога, наручите еспресо. Оставите напојницу – уобичајена сума је 5-10 одсто од износа рачуна.

Индија

Потрудите се да поједете све што је на тањиру јер бацање хране овде представља непоштовање. Добро оперите руке пре сваког оброка, а нарочито обратите пажњу на то да ли су вам нокти чисти. Не једите сувише споро или сувише брзо и не користите леву руку приликом јела.

Тајланд

Сва јела која сте поручили највероватније ће вам бити послужена одједном, уместо да вам доносе једно по једно. Сервирана јела у највећем броју случајева намењена су свима за столом, па се спремите за дељење хране. Не узимајте, међутим, последњи залогај из заједничке посуде. Не једите виљушком – користите је да храну примакнете кашици.

Кина

Потрудите се да на заказани састанак стигнете на време и обуите се лепо за ту прилику. Не “копајте” штапићима по храни и немојте појести сву храну са тањира – остављена гомилица знак је да вам је домаћин сипао више него што можете да поједете. Слободно подригујте – у Кини на тај начин кувару дајете комплименте за спремљено јело. Не остављајте напојницу.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игор из Сведске

24.10.2015 09:39

Која глупост. Пропутовао сам свијет од запада ка истоку и заиста ноторне глупости. Свој рацун плацам уредно а да као неки сељаци који једу са црним ноктима код куце идем да се показујем и правим несто не хвала. Бонтон за мене је исти. И да плацам свој рацун ако смо се тако договорили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.

26.10.2015 15:51

Бас тако. И самном је исти случај. Бонтон у европи је свугдје исти. Чак и Кина немам неке разлике.