Аутор скандалозног рјечника и даље вријеђа

Професор Филозофског факултета у Сарајеву Џевад Јахић, аутор скандалозног речника босанског језика у коме вређа Србе, каже да речи које је користио (четникуша, ђикан) описују људе који заиста постоје.

Босна и Херцеговина 21.10.2015 | 13:25
Аутор скандалозног рјечника и даље вријеђа

Како тврди, није говорио о мржњи и није измишљао речи јер је и сам био сведок њиховог настајања.

"Ништа нема спорно у речнику и ни за живу главу га нећу повући! Својим очима сам гледао како жене у источној Босни, где сам живео, из камиона пуцају и убијају на стотине људи. То су "четникуше". Значи, ове речи постоје у језику и ја их нисам измислио, већ само пренео", објашњава Јахић.

Очигледно изнервиран, Јахић је чак одбрусио нашем новинару да "Срби одмах све везују за мржњу", а да је он "озбиљан научник и професор".

Студенти покушали да смене Јахића

Пре три године студенти Филозофског факултета у Сарајеву упутили су допис деканату за смену професора Јахића. Они су као главну замерку навели да поједини студенти на сумњив начин полажу испит код њега. Како су тада рекли, појединци код Јахића имају протекцију због бошњачког национализма и приватних познанстава са њим.

"Познато је да се већина професора нашег одсека бави пропагирањем бошњачког национализма, а студенти који подржавају њихов став су њихови штићеници", написали су студенти.

"Прерано сте скочили у напад јер ви Срби одмах све везујете за мржњу! Ја сам професор, а не неки шовиниста! Сматрам да млади треба да негују историју и знају речи које су користили њихови преци", објаснио нам је Јахић, чији је речник намењен као стручна литература у школама.

Ауторско "дело" овог професора покренуло је лавину осуда и коментара језичких стручњака. Међу бројним погрдним називима помиње се реч "ђикан", уз коју иде опис да је то "брђанин, сељачина, босански православац четничког порекла, који је генетски четник".

Слично је и са појмом "четникуша", који је описан као "припадница српске војске", док је као пример за реч "клати" наведено "четници кољу".

Јахић, међутим, тврди да у његовом речнику не постоји ништа погрдно што је могло да проузрокује толико негативних реакција.

Одговорно стоји иза сваке написане речи

"Одговорно стојим иза сваке написане речи. Да би речник изашао, мора проћи кроз руке лингвиста, професора језика, а пре свега Министарства просвете. У овом ауторском делу свака реч се користи у свакодневном говору", дрчно је нагласио Јахић.

Министарство Републике Српске: Речник мора да се забрани

У Министарству просвете и културе Републике Српске наводе да овај речник обилује погрдним изразима и да се његовим коришћењем у настави крше одредбе међународних докумената којима се забрањује "говор мржње".

"Обавеза је сваке државе да забрани позивање на националну, расну или верску мржњу, које представља подстицање на дискриминацију, непријатељство или насиље", саопштило је министарство.

Према његовим речима, напади на њега су "покушај атентата на професију којом се бави", пише Информер.

Брборић: Такав уџбеник је производ незнања и дрскости

Стручна јавност упозорава да је Јахићев речник срамота за културу и образовање. Лингвиста Вељко Брборић каже да је овакав уџбеник производ незнања и дрскости.

"Један професор, лингвиста и аутор ни по коју цену не сме себи да дозволи овакву врсту експеримента! Овим појмовима професор Јахић је имао очигледно за циљ да увреди српски народ и засеје мржњу међу омладином. Од овог речника нико не може имати користи", истиче Брборић.

И социолог Владимир Вулетић каже да штиво овакве врсте представља непримерену врсту изражавања.

"Осим увреда на рачун српског народа, ово дело ће допринети и слабљењу интеграције и кварењу суседских односа", рекао је Вулетић.

Извор: Србија данас

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Балијац

22.10.2015 13:30

Ја професероа ја глупсона дјикан ти је цаца а баба цетбикуса одатле си постао дјикане неписмени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

22.10.2015 16:13

Лако цемо са овим болесником!Него да ми видимо сте радити са политицким и тајкунским дјиканцинама,унистисе све редом!!!

Name

митке

22.10.2015 13:31

Дефинитивно има елемената за подизање кривицне пријаве за распиривање вјерске и етницке мрзње и метрпељивости. А то да је гледао зене које из камиона убијају стотине људи је вјероватно сањао. Цовјек пун мрзње и треба га склонити са сцене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабиц Ненад

22.10.2015 13:34

Придајете сувисе пазње небитним надри професорима.Професор нека истрази своје порекло,много ЦЕ бити занимљивији ради кориснији за њега И његово потомство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

22.10.2015 14:17

Хајд сто је овај професор далабу и то мало веца ал сто ти Ненаде?? Какве би он то користи мого имати ако истразује своје порекло и његово потомство?? Ти си као и он,кад неко неце да буде Србин и православац цему онда то тјерање на несто сто је не битно?? Узми и цитај тај његов ријецник јер је мозда и написан за такве као ти.

Name

Хајде , молим те

22.10.2015 14:23

И ИСУС је био зидов , па.....???

Name

фф

22.10.2015 16:25

Пусти јадо поријекло,и неврједјај буди оно сто јеси и буди цовјек.А против свих националиста морамо се заједно борити,и елиминисати ту мафију која трује народе.Они маипулису народм и на основу тога, краду и гуле народ до голе козе.

Name

НЕМА ЛЕКА АПОТЕКА

22.10.2015 13:50

Озбиљан научник и професор? Сачувај нас Боже оваквих научника! Срам да те буде копиљане! Покушај се лечити, мада за такве нема лека. И ти негирашш да сејеш мржњу. Ти или си луд или ти ноге смрде. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

22.10.2015 13:58

Овај рецник постоји вец 15 г, ко се сад сетио тога. Бице као и са Дзаферови ем да ниј висе ратни злоцинац, није сам сто је власт говорила. Кад је Спириц постављен на ново радно место.q_

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.10.2015 13:59

Пун свет лудака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хунтер

22.10.2015 14:00

Ријеч "Дикан" заиста постоји.Партизани су овим именом на погрдан начин звали и означавали сеоске брђане,сељаке чобане прочетничке оријентације који су су се на герилски начин борили против њих.Били су врло вјешти у познавању терена, путева и скривених стаза; у групицама из засједе су вребали партизанске колоне и нападали оне који заостајали иза групе, промрзле и слабе, нападали су мучки иза леђа.Овај термин везује се за подручје Босанске крајине, гдје су борбе партизана и "дикана" често биле немилосрдне и сурове. Невезано за ову тему, ријеч "Дикан" је старословенског поријеклаи означавала је мушко име. Такође Дикан је српски стрип о истоименом јунаку, излазио је у политикином забавнику, први пут је објављен 1969 и био је један од омиљених стрипова за дјецу на подручју бивше Југославије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОРИЧАР

22.10.2015 14:52

Хајде да ти све опростим што си нашврљао, али кад кажеш да су се четници борили против партизана на герилски начин, испадаш смешан. Па, морао би знати да су се партизани борили на тзв. герилски начин, а знаш ли зашто? Зато што су углавном боравили у шуми и силазили би у села кад би их натерала глад, пошто наравно ниси имали тзв. логистику и материјално-финансијско обезбеђење. Моја пок. баба ми је причала да су обично упадали у куће за време обеда и да су од стола терали укућане јурећи да се што пре докопају стола и наравно хране, чак нису имали времена да чекају кашике, већ су рукама трпали храну у уста. Моја баба је тада први пут чула за тзв. жлицу коју су између залогаја тражили партизани, Срби из Лике, Баније и Кордуна, пошто су Хрвати били или у усташама или у домобранима, а незнатан број је био у партизанима у чије редове су улазили тек на крају рата, увидевши да су попушили. Једино су Италијани, односно њихови војници и четници делили слаткише деци, пошто партизани нису ни имали времена да ''пеку колаче'' јер су стално били у покрету. Зато се ова њихова борба и зове народно-ослободилачки покрет.. Ето ко је био герила(ц)! Толико од мене. Надам се да сам допринео истини барем малим делом.

Name

Примјер

22.10.2015 14:07

Була зена у босни муслиманског поријекла несколована неписмана прљава. Уци своји дјецу да коље и убија Србе које обицно зове Цетницима. Зенску дјецу удаје обицно до 13 године зивота. А оне мало богатије сколују своју дјецу да пису сто погрдније о Српском народу. Омиљена узрецица: Моје дјете није уцинило ниста лосе оно је само клало Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

резон

22.10.2015 14:08

Кад је био рат цетници су се звали јахаци јер су јсхали на коњима и магарцима које су звали јахици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

22.10.2015 14:10

А не написа овај ИСЛИ ратник, ста раде вехабије,и талибани?? Да ли они кољу и бацају зиве људе са највецих спратова зграда,или их зиве прикаце за аута, па их вуку док не умру,сто смо у прилици гледати сваки дан,или су то мирољубиви људи који комсијама и другима,за разлику од цетника, доносе цоколаде и цвијеце?? Да ли је био мирољубив Муамер Топаловиц када је на бадње веце у Коњицу,убио троцлану хрватску фам.Андјелиц? Не написа овај Исил ратноик да ли су мирољубиви били брадате сподобе са подрезаним гацама Цаусевиц-окс и Палаисламовиц када у Бугојну растурисе полицијску постају,аута и околне зграде,па су нас сцене подсјецале на Авганистан,а сто је најтрагицније убисе полицајца Тарика Љубускица и ранисе му теско колегицу Едину Хиндиц.Да ли да писем о Мевлиду Јасаревицу,убиству полицајца Пантица у Зворнику, Леотара итд. Да ли да писемо о Хусеину Билалу Бсницу за кога тузиластво БиХ,због цвијеца и цоколада, које дијели сиром БиХ предлазе 20 година затвора. Зато овај Исил ратник који се представља као некакав наводни Лингвиста,треба да објасни којим се послом баве цетници, а којим вехабије-мудјахедини, талибани,Исил ратници, и други брадати сљам

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

22.10.2015 14:15

Јахић је потурица....самим тим је велики мрзитељ свега што је српско! Порјекло му је(као и бренино) из села Жабица у херцеговини између требиња и љубиња. Јахићи су се међу задњим потурчили(прва половина 19 вијека) а прије турчења су носили српско презиме ђурић и славили су Ђурђевдан. У другом свјетском рату су у усташкој војсци чинили велике злочине над српским становништвом у том дијелу херцеговине, попут бацања људи у јаме пандурица, ржани до и капавица.По великом броју злочина у усташкој војсци се истицао ибрахим јахић по надимку "жути". Након рата су их комунисти склонили из херцеговине у околину тузле, јер су се плашили освете локалног српског становништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

22.10.2015 14:17

Мени је предавао на Филозофском српскохрватски,који је и он дипломирао и докторирао,што значи да му ни диплома,као и докторат не важе,па му у сваком случају треба дати отказ-!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф

22.10.2015 14:21

Се..м ти се на диплому ма..уне један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.10.2015 14:37

Рурално становниство се мозе назвати и ПАПЦИ,КАРАСИ,ЉАКСЕ,СУМАРИ,ЛИВАДИЦИ,КРКАНИ,СТОЦАРИ,ГЕЉЕ. Е сад које су вјероисповјести то не игра улогу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

22.10.2015 14:38

Квази дрзава, квази професор, квази језик, квази рјечник....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

22.10.2015 14:40

Овај Зекан добро фркће, и ћипта се добро. Треба му мало ајмове притегнути, али пошто није из нашг тора, изгледа да га морамо добро исчешагијати. Није он ањгир, па да га се балавурдија плаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

22.10.2015 14:44

Од када је ријец цетник увредљив за Србе----

ОДГОВОРИТЕ
Name

јлл

22.10.2015 14:53

Некада је то била цаст за вас кад би вас неко тако назвао. 1980 гидине био сам једини муслиман у разреду у центру средњих скола у требињу а уценици који су и тада били просрпски настројени измедју себе су се звали "дјикане". Тада нисам знао ста то знаци мада се лако могло закљуцити ста су хтјели да казу са изразом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дете малока оханте

22.10.2015 14:58

Рјецник као такав је непрецизан ал ко га је писо и за коју употребу то вам.га додје ок. Ево нпр ако Босњак Мујо Себина Бају из Бакинаца назове дјиканом онда је то тотални промасај ем он хоце да је по потреби партизан а и да је веци Србин од највецих националиста. При том га ови сто хоце да су прави велики Срби неце у своје и онда они не могу бит дјикани. Или ако тај исти Мујо извјесну Дусманку Маккиц назове цетникуса како то да образлози. Дал је то због љепоте дотицне или тога сто је способна да за исти дан оде у пензију и буде на радном мјесту у парламенту пуног будјелара. Ил сто мези фиктивно друге и другације и дизе тензије а приватно се с њима друзи. Ил кад би какав термин из ријецника насо за Николу Спирица па ту једино камелеон пасује а и то не бас скроз. Уосталом надреалисти су јос прије рата питање лингвистике третирали у својим скецевима

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИЗА

22.10.2015 15:00

Треба превисе давати коментаре. Под 1. Цетници су били за време краљевине СХС елитна краљева гарда (овај др. сто писе о томе или не зна или неце да зна). Под бројем 2. нико не писе ниста дзабе, а то аутоматски поставља питање колико је пара добио за ову мастарију. Под бројем 3. Нека мало погледа своје порекло пре него сто било ста написе. Под бројем 4. Доста ми је и вас и васе сарајевске царсије (нема или има врло мало изворних Сарајлија у истој). И под бројем 5. сто је по мени највазније јер не зелим да комуницирам сам злим и проклетим језицима узмите брацо насег Бају да вам написе нови рецник, мислим да би сте са њим били јос задовољнији (само морате издвојити барем две полуге)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђикан

22.10.2015 15:03

Јахић је козојеб......

ОДГОВОРИТЕ
Name

резон

22.10.2015 15:04

јахиц у Српском језику знаци стара устројена кљусина то јест рага која гледа како це се негдје купуса најести на правити домацину зијан да ни крмад послије њега немају ста локати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски Добој

22.10.2015 15:29

Рјец сланина-лијек за бронхитис. Образлозење сви босњаци имају хроноцни бронхитис И купују сланину само ради облога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

22.10.2015 16:19

Не купују , на вратима траже од " четника и ђикана " сланину и маст , као фол " за лијека " . Те стога у поменути рјечник записати : сланина - свињетина коју кришом једемо !

Name

Гробари Милици

22.10.2015 15:47

Па брацо Срби јел "ово" нас да увреди,зар на овакве треба тросити реци,јадницак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

22.10.2015 16:05

НЕ ЗНАМ ШТО ВАС ТАКО НАЉУТИ ОВАЈ БАЛИЈА И ПОТУРИЦА, ТЗВ ПРОФЕСОР, ЗНА ОН ВРЛО ДОБРО КОЈИМ ЈЕЗИКОМ ГОВОРИ И ПИШЕ, БОСАНСКИМ СИГУРНО НЕ, ЈЕР ТАКАВ НЕ ПОСТОЈИ, СА СВОЈОМ БУЛЕТИНОМ (ЖЕНОМ)) СИГУРНО ПРИЧА СРПСКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

резон

22.10.2015 16:15

Ми Срби Ђикани Православно Четничничке вјероисповјести сваке јесени постајемо Чобани па за зиму спремамо зимине или посјек па им тепамо јахици..јахици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

22.10.2015 16:54

А сутра кад га ухватимо писаће у новинама Н.Н. напало физички Академског градјанина , професора .... и том приликом ме сломили 4 ребра , нос , има хематоме по цијелом телу није животно угрожен комуникативан је . На питање зна ли ко је то урадио рећи ће ЋЕТНИЦИ јер и да хоће неће моћи рећи ЧЕТНИЦИ због недостатка зуба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

22.10.2015 17:03

Овакве коментаре који промовису насиље васа редакција би требала да цензурисе, не промовисе.. нека вас је стид!

Name

Соколац

22.10.2015 17:45

Реплика за РАЛА . Попуши ми без имало стида .

Name

Рале

23.10.2015 11:22

Сељацино одвратна... оцито ти нико ни не пуси бједнице.. запитај се засто, гњидо од цовјека.

Name

зид

22.10.2015 17:02

..." није измишљао речи јер је и сам био сведок њиховог настајања...." , али је био свједок и учесник , скорашњег измишљања сопственог народа , језика , ријечи и рјечника и та чињеница га раздире ...и још многе поред њега...није им лако !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

22.10.2015 17:19

Ко прави овакве ликове, најгоре је сто це затровати народ, требало је пробати наци за њега неки инсектицид. Нема другог ресења

ОДГОВОРИТЕ
Name

(Y)

22.10.2015 17:30

Ако српска академија не признаје босански језик, онда нема ста да се пита за тај рјечник. Ако су дефиниције једне рјеци спорне и вријеђају, требају се модификовати, али да то буде од стране босанске академије.! Ријец као ријец не треба да се брисе, јер она постоји, то не може нико спорити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

лм

22.10.2015 17:40

По коментарима закључујем да ни коментатори нису ништа бољи од овога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да мало помогнем проф. иако нисам проф.

22.10.2015 20:19

ђикан долази од 'изђикљало зелено'. Расте само од себе, а није коров. Високо је па пенде гледају горе да виде врх. Не знам колико је висок постовани проф. да ли је ђикан или пендо цосе арсин браде. Срби су били виси од Муслимана те одатле долази то. Високи Муслимани знају кад су примили Ислам. Има јос

ОДГОВОРИТЕ
Name

хунтер@

22.10.2015 21:58

Хеј хунтеру немој ба провидан си...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

23.10.2015 09:22

ПО УГЛЕДУ НА БРАЋУ ПО ПОЛИТИЦИ (ХРВАТИ-МУСЛИМАНИ-БОШЊАЦИ) КАКО ЋЕ СЕ ЗВАТИ ДОГОДИНЕ НИКО НЕЗНА СТВАРАЈУ СЕБИ ЈЕЗИК КОЈИМ ЋЕ ГОВОРИТИ И ПИСМО КОЈИМ ЋЕ ПИСАТИ. А КАКО РУЖНО ПИШУ ТАКО И ГОВОРЕ. МЕНИ СЕ ЧАК И СВИЂА:ЋОЈЕК, БАБО, ХЕФТА, КАХВА, ЋЕНИФА,ИТТДД!

ОДГОВОРИТЕ