Викиликс објавио мејлове директора ЦИА

Организација за узбуњивање Викиликс објавила је данас материјал који садржи приватне мејлове директора ЦИА Џона Бренана.

Свијет 22.10.2015 | 08:10
Викиликс објавио мејлове директора ЦИА

Материјал је скинуо са Бренановог имејла хакер, ученик средње школе, који се противи начину на који се води америчка спољна политика, пренео је АП.

Он је рекао да се представио као један од запослених у америчкој компанији Веризон, једном од највећих америчких провајдера бежичних телекомуникацијских услуга и преваривши једног од запослених открио Бенанове личне податке.

За сада се не зна да ли је компромитована било која безбедносна информација од националног значја, али су откривени број социјалног осигурања Бренанове супруге и имена људи са којима је радио у ЦИА.

Шифра која је откривена је датирана пре него што је Бренан почео да ради као саветник за борбу против тероризма у Белој кући.

ЦИА оптужила Викиликс за злонамерност

Америчка Централна обавештајна агенција оптужила је Викиликс да је злонамерна због објављивања материјала за који тврди да је "скинут" са приватног мејла Бренана.

"Приватни електронски подаци Бренанове породице су похарани у злој намери и дистрибуирани преко интернета. Такав напад је могао да се догоди било коме и треба га осудити, а не промовисати", саопштила је ЦИА.

ЦИА додаје да за сада нема индикација да је објављена било каква поверљива информација, али да је "цурење информација" у сваком случају велика непријатност за агенцију, дој је Викиликс најавио да ће у наредним данима објавити још материјала, пренео је АФП.

Међу јуче објављеним материјалом нема никаквих докумената од највеће тајности, пренела је француска агенција.

Викиликс је навео да је Бренан "у неколико наврата користио свој приватни мејл везан за неколико обавештајних пројеката".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

22.10.2015 11:44

Злонамјерност?! Они прислушкују кога могу али су осјетљиви када то њима други раде. Млади хакери улазе у њихову мрежу као у своју кућу да не помињем неке од држава које то редовно раде. Толико о овој извиканој агенцији. Само напријед момци, раскринкајте убице.

ОДГОВОРИТЕ