Вишемилионски увоз БиХ из "непознате државе"

БиХ је за девет мјесеци ове године увезла разне робе у вриједности од око 130 милиона марака из "непознате државе", како и стоји у званичним документима надлежних бх. институција и организација, које воде ову врсту статистике доступну и обичним грађанима.

Босна и Херцеговина 21.10.2015 | 21:00
Вишемилионски увоз БиХ из "непознате државе"

Оно што је такође занимљиво је чињеница да увоз из "непознате државе" у БиХ посљедњих година има тенденцију раста, а гдје пошиљке као увозна ставка доминирају сваке године, посматрано и по количини и по вриједности.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ објављеним на њиховој званичној интернет страници, БиХ је у периоду од јануара до септембра ове године из "непознате државе" увезла 472.287.362 килограма разне робе у вриједности од 129.971.207 КМ.

Међу том робом, убједљиво је највише пошиљака, и то у вриједности од око 28 милиона марака. Иза њих слиједе електричне машине, опрема и њихови дијелови у износу од око 17,5 милиона марака, затим возила - осим жељезничких и шинских у износу од 13,8 милиона марака, те уљане сјеменке, плодови и сјеме у вриједности од око 7,6 милиона марака.

Такође, вршен је увоз и нуклеарних реактора, котлова и машина из "непознате државе", и то у износу од око седам милиона марака, те рибе, љускара и мекушаца у вриједности од 6,1 милион марака. Треба рећи да је из "непознате државе" у БиХ стигло и нешто више од пет милиона КМ вриједности вјештачких или синтетичких филамената, али и 4,5 милиона марака вриједности разних производа за исхрану. Такође, БиХ је из "непознате државе" ове године увезла и разних етеричних уља у вриједности од око 2,6 милиона марака, али и разних оптичких, фотографских и кинематографских апарата, чија је вриједност увоза у првих девет мјесеци ове године износила око 2,5 милиона марака. Из Спољнотрговинске коморе БиХ казали су да податке о спољнотрговинској размјени добијају од Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

"Подаци су дијелови Јединствене царинске исправе, гдје је у пољу за назив државе празан податак, те ми то поље назовемо НН - непозната држава", рекли су из СТК БиХ. С тим у вези, контактирали смо УИО БиХ, гдје су нам појаснили да се у овом случају не ради о роби која је из "непознатих држава", јер се приликом увоза робе у БиХ у царински систем уноси податак о земљи из које се производи увозе и то је увијек познат податак. Поред тога, у систем се уноси и податак о земљи поријекла робе.

"Уколико је једна земља поријекла, она се и уноси у систем у складу са шифарником. Међутим, уколико се у једној пошиљци робе налазе производи који имају поријекло из неколико различитих земаља, приликом спровођења царинског поступка уписује се ознака QQ - више земаља. Дакле, не ради се о непознатим државама, већ их је само више унутар једне пошиљке робе која се обрађује једном царинском пријавом", појаснили су из УИО БиХ. У суштини, они тврде да сваки појединачан увоз има комплетну документацију у царинској испостави гдје се проводи царински поступак и ту постоји документација која у потпуности даје све информације о роби која је предмет увозног царинског поступка.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

кљ

21.10.2015 19:09

Да није из Тунгузије или Златоније ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарадник

22.10.2015 11:00

Овај пут су из УИО заиста управу. Ко има додира са царинским декларацијама зна да је то тачно за QQ а да је земља пошиљалац робе увијек наведена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

22.10.2015 15:34

Како онда удје у државу и ко ће за то одговарати . Нормално НИКО . Е јебо вам матер онај ко вас запосли на граници . Нашли све педерчине уображене а послушне . СВЕ ЋЕ ОВО ДЈАВО ОДНИЈЕТИ СВАКАКО . СВЕ ЈЕ ПРОКЛЕТО

ОДГОВОРИТЕ