Višemilionski uvoz BiH iz "nepoznate države"

BiH je za devet mjeseci ove godine uvezla razne robe u vrijednosti od oko 130 miliona maraka iz "nepoznate države", kako i stoji u zvaničnim dokumentima nadležnih bh. institucija i organizacija, koje vode ovu vrstu statistike dostupnu i običnim građanima.

Bosna i Hercegovina 21.10.2015 | 21:00
Višemilionski uvoz BiH iz "nepoznate države"

Ono što je takođe zanimljivo je činjenica da uvoz iz "nepoznate države" u BiH posljednjih godina ima tendenciju rasta, a gdje pošiljke kao uvozna stavka dominiraju svake godine, posmatrano i po količini i po vrijednosti.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH objavljenim na njihovoj zvaničnoj internet stranici, BiH je u periodu od januara do septembra ove godine iz "nepoznate države" uvezla 472.287.362 kilograma razne robe u vrijednosti od 129.971.207 KM.

Među tom robom, ubjedljivo je najviše pošiljaka, i to u vrijednosti od oko 28 miliona maraka. Iza njih slijede električne mašine, oprema i njihovi dijelovi u iznosu od oko 17,5 miliona maraka, zatim vozila - osim željezničkih i šinskih u iznosu od 13,8 miliona maraka, te uljane sjemenke, plodovi i sjeme u vrijednosti od oko 7,6 miliona maraka.

Takođe, vršen je uvoz i nuklearnih reaktora, kotlova i mašina iz "nepoznate države", i to u iznosu od oko sedam miliona maraka, te ribe, ljuskara i mekušaca u vrijednosti od 6,1 milion maraka. Treba reći da je iz "nepoznate države" u BiH stiglo i nešto više od pet miliona KM vrijednosti vještačkih ili sintetičkih filamenata, ali i 4,5 miliona maraka vrijednosti raznih proizvoda za ishranu. Takođe, BiH je iz "nepoznate države" ove godine uvezla i raznih eteričnih ulja u vrijednosti od oko 2,6 miliona maraka, ali i raznih optičkih, fotografskih i kinematografskih aparata, čija je vrijednost uvoza u prvih devet mjeseci ove godine iznosila oko 2,5 miliona maraka. Iz Spoljnotrgovinske komore BiH kazali su da podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni dobijaju od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

"Podaci su dijelovi Jedinstvene carinske isprave, gdje je u polju za naziv države prazan podatak, te mi to polje nazovemo NN - nepoznata država", rekli su iz STK BiH. S tim u vezi, kontaktirali smo UIO BiH, gdje su nam pojasnili da se u ovom slučaju ne radi o robi koja je iz "nepoznatih država", jer se prilikom uvoza robe u BiH u carinski sistem unosi podatak o zemlji iz koje se proizvodi uvoze i to je uvijek poznat podatak. Pored toga, u sistem se unosi i podatak o zemlji porijekla robe.

"Ukoliko je jedna zemlja porijekla, ona se i unosi u sistem u skladu sa šifarnikom. Međutim, ukoliko se u jednoj pošiljci robe nalaze proizvodi koji imaju porijeklo iz nekoliko različitih zemalja, prilikom sprovođenja carinskog postupka upisuje se oznaka QQ - više zemalja. Dakle, ne radi se o nepoznatim državama, već ih je samo više unutar jedne pošiljke robe koja se obrađuje jednom carinskom prijavom", pojasnili su iz UIO BiH. U suštini, oni tvrde da svaki pojedinačan uvoz ima kompletnu dokumentaciju u carinskoj ispostavi gdje se provodi carinski postupak i tu postoji dokumentacija koja u potpunosti daje sve informacije o robi koja je predmet uvoznog carinskog postupka.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

klj

21.10.2015 19:09

Da nije iz Tunguzije ili Zlatonije ?

ODGOVORITE
Name

Saradnik

22.10.2015 11:00

Ovaj put su iz UIO zaista upravu. Ko ima dodira sa carinskim deklaracijama zna da je to tačno za QQ a da je zemlja pošiljalac robe uvijek navedena.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

22.10.2015 15:34

Kako onda udje u državu i ko će za to odgovarati . Normalno NIKO . E jebo vam mater onaj ko vas zaposli na granici . Našli sve pederčine uobražene a poslušne . SVE ĆE OVO DJAVO ODNIJETI SVAKAKO . SVE JE PROKLETO

ODGOVORITE