Тужилаштво за Боснића тражи 20 година затвора

Изношењем завршних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране, данас је у Суду БиХ окончано суђење Хусеину Билалу Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности.

Босна и Херцеговина 21.10.2015 | 22:54
Тужилаштво за Боснића тражи 20 година затвора

Дубравко Чампара, тужилац казао је данас у завршном обраћању Судском вијећу да је Тужилаштво БиХ ван сваке сумње утврдило одговорност Хусеина Боснића за све наводе из оптужнице коју је Тужилаштво против њега подигло 25.12.2014.године.

Подсјетио је и на шест држављана БиХ који су погинули на ратишту у Сирији, а за које је током суђења утврђено да су контактирали са Боснићем, те присуствовали његовим предавањима.

Чампара је овом приликом изнио и податак да се на ратишту у Сирији, под заставом ИСИЛ-а бори 94 држављана БиХ, те да су се већ 54 особе вратиле у БиХ, а 26 њих је погинуло.Тужилаштво је данас затражило да се Хусеину Боснићу изрекне њавећа казна запријећена за ово кривично дјело која може бити 20 година.

Адил Лозо, Боснићев адвокат казао је да је оптужница неутемељена, те да у току доказног поступка није утврђено да је његов клијент врбовао људе за одлазак на ратиште и придруживање ИСИЛ-у, те да није доказано ни то да је финансирао одласке младих људи на ратиште.

Хусеин Боснић обратио се на крају Судском вијећу казавши да је њему учињена неправда, те да је оптужба против њега неутемељена.

„Муслиман мора увијек бити искрен и говорити истину ма колико она горка била. Никада никога нисам наговарао да иде у Сирију, нити сам кога финансирао на том путу. Оно што сам радио је било тумачење вјере“, рекао је Боснић

Додао је како није сам, а нити је дао дозволу да се његове приповиједи стављају на интернет, појаснивши да се не размије добро у технику.

Подсјетио је на честе прогоне имама, попова, али и младих муслимана, те нагласио да је живио у једном „дуњалучком селу“, у једном „малом компјутеру“ и медијском рату у којем се често пласирају неистините информације.

Пресуда Хусеину Билалу Боснићу биће изречена 4.новембра ове године.

Извор: Независне

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мд

21.10.2015 18:22

Којег врага да га храните 20.год,сад га треба послати у Сирију мозда га напипа сухој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

21.10.2015 21:59

Ма тај лик је пролупо мој Модрицанину ко и ти,ниста њему висе неце помоци.

Name

Теско бреме

21.10.2015 21:38

Да будес Цампара и Муслиман и тузилац. Он мора умирити САД, УК, ЕУ. Босна се не мозе нахранити без донација, кредита и њихове милости. Све то иде преко Босница. Казна је теска да није вријеме овако. Како је сад и није пуно. Ако буде постовао правила и насао мир у себи мозе сваке године да писе молбу. Дубравков родјак је одгулио 9 година у Зеници јер је био Муслиман и није сам. Ко вјерује у Бога мора вјеровати и у судбину коју Он писе. Насе је да то прихватимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

21.10.2015 22:52

Мало је куме, мало је !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

22.10.2015 03:29

Фали ти још Насер па заједно играјте покер у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.10.2015 08:52

За Зеро:Ако је он буздован ста је са теби изгледа да ти је зао јарана,могли сте заједно да просетате до Сирије мозда вас Сухој-34 посаље на алахов пут и медју 17 дјевица сто заговара твој јаран.

ОДГОВОРИТЕ